USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому Україна не підтримала Ізраїль в ООН? Реакція і можливі наслідки

25 Грудня 2016 12:54
Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію, яка визнає незаконними ізраїльські поселення на "спірних" територіях, включаючи Східний Єрусалим. Україна - віддала свій голос "за". Політолог Цві Аріелі з цього приводу аналізує: своїм голосуванням Україна нових друзів і реальних політичних дивідендів не отримала, зате старих друзів і союзників втратила. Окрім того, вважає експерт, показала себе ненадійним, невдячним і політично недалекоглядним "партнером".

За цю резолюцію, проект якої був внесений Сенегалом і Новою Зеландією, проголосувало 14 з 15 країн, що входять до Ради Безпеки ООН, включаючи і Україну. Утрималися лише США, які могли скористатися правом вето, але не зробили цього, інформує Depo.

У чому суть проекту?

У прийнятому документі Ізраїль закликають припинити будівництво поселень на окупованій території Палестини - західному березі річки Йордан. Такі поселення називаються "кричущим порушенням міжнародного права", і що вони не мають юридичної сили.

Члени Радбезу ООН заявляють, що визнають лише ті кордони Ізраїлю і Палестини, які існували на момент 4 червня 1967 року. Виняток може бути зроблено лише в разі домовленості сторін щодо цього. Всі держави світу закликають здійснювати розмежування між територією Ізраїлю і територіями, окупованими з 1967 року.

Звичайно, Ізраїль вже жорстко відреагував на таке рішення. Представник прем'єра єврейської держави Офір Гендельман назвав резолюцію Ради Безпеки ООН "ганебною та антиізраїльською" і підкреслив, що Ізраїль не збирається її виконувати. Сам прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху відкликав послів із Сенегалу і Нової Зеландії, сказавши, що всі країни, які підтримали резолюцію, пожалкують.

Передісторія

Варто відзначити, що для Ізраїля величезну цінність має Східний Єрусалим, який в 1948 році був захоплений Трансйорданією в ході Арабо-ізраїльської війни і не увійшов в підконтрольний Ізраїлю Західний Єрусалим, а потім, у 1967 році, ця частина була захоплена Ізраїлем в ході Шестиденної війни. Після 1967 року на території Східного Єрусалиму було побудовано безліч єврейських районів, а також промислові зони і військові бази. Обидві окупації не були визнані більшістю країн світу.

В 1980 році Ізраїль прийняв Закон про Єрусалим, визнавши його "єдиною і неподільною столицею". Міжнародне співтовариство не визнає суверенітету над ним ні Ізраїлю, ні Палестини. Східний Єрусалим є частиною ізраїльської столиці, а не самостійним муніципальним утворенням. Статус Східного Єрусалиму є важливою темою в арабо-ізраїльському конфлікті, в основному через священний статус міста, розташованих у ньому святинь, зокрема Храмової гори.

Своєю чергою, в Україні після рішення підтримати резолюцію розгорнулася широка дискусія стосовно того, що ми, мовляв, голосували в унісон з Росією. Особливо дивно це виглядає після того, як Ізраїль нещодавно підтримав важливу резолюцію щодо Криму, в якій Росію визнали державою-окупантом. Хоча з Кримом ситуація зовсім не така - півострів був анексований Росією і це визнали у світі.

Так, військовий інструктор, україно-ізраїльський політолог Цві Аріелі вважає, що такі голосування не тільки не допоможуть Україні повернути свої території, але досить ускладнять цей процес, тому що підтримка Ізраїлем і проізраїльське лобі в США може бути втрачене. Окрім того, вважає політолог, окупація Криму - це класична окупація однією країною суверенної території іншої країни.

"Ізраїльське питання - це принципово інша тема, тому що це повернення собі раніше окупованих країнами-агресор споконвічно єврейських земель, які і по Декларації Бальфура і по Пакту Сакса-Піко і за Британським Мандату Ліги Націй повинні були стати частиною єврейської держави, як "єврейського національного осередку".

У світі є маса інших, на відміну від "Палестини", реально окупованих території, але чомусь ані світ, ані Україна не турбуються з цього приводу. Наприклад, РФ і 4 острова Курильської гряди, захоплення і анексія Китаєм Тибету, але ніхто з Китаєм відносини не псує", - аналізує Цві Аріелі.

Чому вирішили зіпсувати відносини з Ізраїлем?

"З точки зору Ізраїлю такі дії України на міжнародній арені будуть сприйматися як зрада, а це значить прощай зона вільної торгівлі і всі інші форми стратегічної співпраці. Думаю, що й ізраїльський МЗС навряд чи продовжить підтримувати Україну в ООН та на інших міжнародних форумах, як це, наприклад, мало місце під час нещодавнього голосування щодо окупованого Криму", - йдеться у блозі політолога.

На його думку, новий президент США, якого під час передвиборної компанії поливали брудом всі кому не лінь в українському топ-політикумі і дипломатії, і який ясно і недвозначно засудив ганебну резолюцію ООН, - навряд чи пропустить і цей демарш.

"Не думаю, що сенатори і конгресмени впливового в США єврейського лобі цього разу (на відміну від того, як це мало місце раніше) буде переконувати президента США пом'якшити свою позицію щодо українського питання. Євроасоціацією і безвіз. Думаю і тут нас чекають неприємні сюрпризи. Згадаймо, що це питання висить на волосині в зв'язку з результатами референдуму в Нідерландах, де скоро повинні відбутися парламентські вибори. Там, судячи з даних соціології, може перемогти нідерландська "Партія Свободи" на чолі з напевно найбільшим і послідовним другом Ізраїлю в міжнародній політиці - Гертом Вільдерсом. Давайте спробуємо вгадати його реакцію на таке голосування...", - переконливо іронізує експерт.

Що отримала Україна в результаті такого голосування?

Голосування в Радбезі ООН в унісон з РФ проти свого партнера і союзника - Ізраїлю - показало безхребетність і крайню ненадійність України, як учасника міжнародних відносин, - переконаний україно-ізраїльський політолог Цві Аріелі.

З його слів, не слід очікувати Україні і поліпшення відносин з США. Каже, вони можуть лише погіршитися. Окрім того, не варто думати, що після голосування Європа нам допоможе. Мовляв, до виборів у Нідерландах жодних різких кроків ЄС не зробить по Україні. З огляду на ймовірність перемоги правих сил на чолі з Г. Вільдерсом, це істотно знижує позитивне вирішення питання по безвізу і євроінтеграції для України.

"Може бути нам допоможуть ісламісти і країни третього світу? І тут навряд чи. Справа в тому, що "Організація звільнення Палестини", "Хамас" і "Хезболла" - звичайно серйозні терористичні організації з величезним досвідом і впливом, на відміну від "ДНР-ЛНР", проте всі вони знаходяться в сфері впливу РФ.

Таким чином маємо: нових друзів і реальних політичних дивідендів не отримали, зате старих друзів і союзників втратили, та ще й показали себе ненадійним, невдячних і політично недалекоглядним "партнером", - резюмує Цві Аріелі.

Реакція Ізраїлю

Ізраїль вже оперативно скасував візит прем'єр-міністра Гройсмана в Ізраїль. Впливовий сенатор-республіканець Тед Круз вже заявив, що після приходу команди Трампа до влади, США уріжуть чи скасують американське фінансування для країн, підтримки резолюцію.

"Я доручив міністерству закордонних справ протягом місяця здійснити переоцінку всіх наших контактів з ООН, включаючи ізраїльське фінансування установ ООН і присутність представників ООН в Ізраїлі", - сказав прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, передає RBC з посиланням на The New York Times.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 47
Сераховичі Показати IP 25 Грудня 2016 13:58
Розуму забракувало навіть утриматись від голосування. Тепер ще одна проблема . Чому ми такі безтолкові і невже ніколи не порозумнішаємо?
ка-цап до Сераховичі Показати IP 25 Грудня 2016 15:55
Очень уместное и емкое признание! А на 2 половину вопроса мой ответ- никогда!
555 до ка-цап Показати IP 25 Грудня 2016 17:41
Поумнеем тогда, когда не будем давать спуску таким, как ты. Толерантность - главный враг Украины.
корінний лучанин до 555 Показати IP 25 Грудня 2016 18:35
Ви моліть бога щоб таким як ви не перестали 'давати спуску"і не прийшлось шукати п'ятого кута."Господар країни"
555 до корінний лучанин Показати IP 25 Грудня 2016 22:06
А нумо, корінчіку, махнемо а земельку обітованну, і скажи любому з твоїх одноплемінників якусь фігню. Побачимо, що з тобою буде. Тому і я не позволю нікому вчити мене жити. Особливо прийшлому.
корінний лучанин до 555 Показати IP 25 Грудня 2016 23:37
А вас ніхто і не вчить в зв'язку з розумінням ,що такі суб'єкти не сприймають навчання,не здатні аналізувати факти,не мають власної думки. Здатні тільки виконувати "команди" і кричати гасла.І як би вам не хотілось ,але я корінний лучанин ..
555 до корінний лучанин Показати IP 26 Грудня 2016 10:13
Правду кажеш - ну от не можу я проаналізувати факт, що найбагатша країна Европи постійно знаходиться в лайні. Чому всякі іновірці і чужомовці почувають себе тут вільніше, ніж українці? Поясниш?
А Показати IP 25 Грудня 2016 13:58
А мені по цимбалах то голосування, бо воно нічого не змінить в житті простих українців. Хай голова болить в гройсманів, самі себе перехитрили. Давно такого не було, щоб ж..и ж..ів намахували.
Анонім до А Показати IP 25 Грудня 2016 15:43
Найстрашніше в характері - БАЙДУЖІСТЬ і найбільший ворог всього і всіх живих!
ка-цап до А Показати IP 25 Грудня 2016 16:13
коментар було видалено
ще не зовсім свідоми Показати IP 25 Грудня 2016 14:13
Українська влада "хитро зроблена". Вона думає, що на*бе всіх. Визнає Бандьору героєм і в цей час просить Польщу бути її адвокатом у просуванні в безвіз. Клянчить гроші в Іхраїлю і тут же тихенько і підленько голосує проти будівництва єврейських поселень на західному березі Йордану. Можновладці рахують, що в Брюсселі та Москві дурніші за них і вони далі під виглядом "погорільців" будуть просити гроші на реформи, яких проводити не збирається., Надіюся, що у наступному році Україні не отримає ні цента фінансової допомоги від Заходу..
Всезнайко Показати IP 25 Грудня 2016 14:18
Чому? Бо дурна...
123 до Всезнайко Показати IP 26 Грудня 2016 10:26
Чому проголосувала? Бо наші землі на сході та півдні зараз також окуповані іншими "богообраними".
Ігор Показати IP 25 Грудня 2016 14:25
Думаю, що Цві Аріелі - це Цві Маген перший посол Ізраїлю в Україні. Краще б Україна утрималася при голосуванні.
555 Показати IP 25 Грудня 2016 15:37
Все правильно наші зробили. Ізраїль окупував землі Палестини в 1947, влаштував там постійну війну з місцевими,і ще хоче,щоб весь світ був за них. На наші внутрішні проблеми Ізраїль не впливає жодним чином. Максимум, що може зробити - заборонити нашим єврейським можновладцями відвідувати їхні синагоги. А українцям від того ні холодно, ні жарко. Подивіться фільм "Запалити в Касбі" - дуже гарно показана безглуздість ситуації в сучасній Палестині. Українцям необхідно докласти максимуму зусиль, щоб події фільму не відбувалися у нас.
555 до 555 Показати IP 25 Грудня 2016 17:46
Мінусуючим - в підручниках історії вже пишуть, що головним наслідком 2-і світової стало утворення держави Ізраїль. Тобто заради цього ваші бабусі не дочекались своїх чоловіків з фронту?
Геннадий до 555 Показати IP 25 Грудня 2016 18:53
Наши бабушки не дождались мужей с фронта ради того чтоб паскуда как ты мог сейчас стучать свои "умные" мысли по клавиатуре, а не гавкать на немецком ! Знаток истории нашелся ...
555 до Геннадий Показати IP 25 Грудня 2016 21:22
Вот уже и немцы в ход пошли... Гавкать? Немецкий по праву считается самым точным языком. Если мой украинский показался Вам немецким - значит мысль высказана точно. А по поводу "паскуды" - это характеризует уровень мышления и развития писавшего...
Геннадий до 555 Показати IP 25 Грудня 2016 23:09
Так это же вы тут блестнули "знаниями" истории о ВОВ. А коль немецкий вам звучит столь точным, стоит задуматься на чьей стороне ваш дед воевал. Что касаеться окупации палестины в 1947 - советую Вам, историку, почитать про декларацию Бальфура и пакт Сайкс-Пико, а потом ответить у кого и что окупировали.
555 до Геннадий Показати IP 26 Грудня 2016 01:28
І, все ж таки - ключове слово "окупація". Більш пізнавальним є читання уривків тори під виглядом старого заповіту, щоб зрозуміти, що насправді і чому відбувається. Хто злочинець, а хто жертва.
555 до 555 Показати IP 26 Грудня 2016 01:40
До речі, голосувала не лише Україна, а ще 13 держав. Одна з них - Великобританія( та, де Бальфур)
Геннадий до 555 Показати IP 26 Грудня 2016 10:28
А Россия отобрала Крым, который некогда подарила Украине. Вы это поддерживаете так-же как голосование Великобритании ?
Геннадий до 555 Показати IP 26 Грудня 2016 10:25
Так раскажите пожалуйста про эту самую оккупацию - у кого оккупировали ? когда на них напали и отобрали ? кто была та палестина у которой кровожадные евреи отобрали землю ? Ну и поведайте нам библейских историй - кто там жертва ? палестинцы ??? а где они упомянаються в Торе ?
555 до Геннадий Показати IP 26 Грудня 2016 12:07
А все-таки, что будем делать с остальными государствами-подписантами?
555 до Геннадий Показати IP 26 Грудня 2016 09:58
Таких "документов" можно нашлепать тысячи. Хотя, в том же Бальфуре, указывается, что арабы никоим образом притеснятся не будут. А что происходит на практике? Документ, который не уважается - не документ.
Геннадий до 555 Показати IP 26 Грудня 2016 10:50
А если по сути ? может ответите хоть на один из заданных вопросов ?
555 до Геннадий Показати IP 26 Грудня 2016 11:52
Не потрібно мене заболтувати. Я чітко висловив свою позицію щодо того, що Україна правильно зробила, проголосувавши резолюцію.
Анонім до Геннадий Показати IP 27 Грудня 2016 13:09
ну тоді почитай Исход: хто звідки вийшов і на чиї землі приперся
555 до Анонім Показати IP 27 Грудня 2016 21:47
Нічого не вийде - за його світоглядом лише вони володіють світом, а решта - просто орендарі
X-MAN до 555 Показати IP 25 Грудня 2016 19:51
Які землі Палестини ???? Ця земля завжди належала Ізраілю і буде завжди належати. А такі псевдо-історичні книжулькі являються частинами пропаганди, які фінансуються арабськими державами ворогами Ізраїлю.
555 до X-MAN Показати IP 25 Грудня 2016 21:26
Завжди? То може Крим належить грекам, чи Аляска Росії?
Геннадий Показати IP 25 Грудня 2016 16:58
Хорошая статья. ВН продолжайте в том же духе. А по вопросу голосование, Украина конечно сглупила, но вряд-ли это разрушит дружные отношения этих стран.
дідо Показати IP 25 Грудня 2016 17:16
Ізраїльські поселення на окупованих територіях суперечать міжнародному праву як і окупація Криму Росією!
Правда Показати IP 25 Грудня 2016 19:37
Правильно зробили, реально вони не праві по Палестині от і дали по вухам. Майте ж свою думку а не чужу. В Правді БОГ, а не в силі.
Геннадий до Правда Показати IP 25 Грудня 2016 23:00
Ну раз уж бога упомянули ... а какого ? Иесуса ? Того что из библии ? Той самой где говориться о том что Израель пренадлежит евреям ? А где упомянаються палестинцы ? Раз мы за правду ...
555 до Геннадий Показати IP 26 Грудня 2016 01:36
Постійно згадуються. Або ті,що створені до Адама, або старший син Абрама (від служниці), або від Каіна. Зрештою, скільки разів євреям обіцялося, що житимуть вони у відвойованих містах ворогів своїх? А які народи постійно вирізаються протягом всього старого заповіту?
Геннадий до 555 Показати IP 26 Грудня 2016 10:37
Верно вы назвали лишь Ишмаэля, но он не был хозяином той земли. Не путайте филистимлян с нынешними палестинцами, между ними нет связи. Хотите знать кто такие палестинци и откуда они - гляньте на их фамилии. А народы вырезали и земли завоевывали не только в Торе. Хотите поговорить о создание Европейских государств и Украины в частности ?
555 до Геннадий Показати IP 26 Грудня 2016 12:14
Ні, не хочу. На кінець ХХ-го століття менш-більш встоялася мапа світу. Але є кілька держав, що намагаються самоствердитись за рахунок інших. Це є неприйнятним. Араби. виходить, також мають право просуватися на захід?
Геннадий до 555 Показати IP 26 Грудня 2016 14:32
А разве Израиль менял свои границы после 67-го ? С тех пор он лишь отдавал територии. Назовите пожалуйста точный год после которого надо считать мировые границы "конечными" ? а то мне не понятно о каком продвиженее Израиля вы говорите
Вахтанг до Геннадий Показати IP 26 Грудня 2016 15:48
Слухай, знаток історичних реалій, може тобі податися в Кнессет питання вирішувати? Ти надто зациклений на неукраїнських питаннях. Нам з тобою не цікаво.
Х-MAN Показати IP 25 Грудня 2016 19:41
Українська влада за спинами своїх громадян, підступно зрадила друга України Ізраіль. Це підступно, низько і віроломно.Більшість українців підтримують державу Ізраіль, і не підтримують такий злочинний вчинок продажних корумпованих чиновників. Шалом Ізраіль.
Мешканець Показати IP 26 Грудня 2016 10:11
А хто підтримав?США тільки утримались,а всі інші були проти поселень на окупованих територіях згідно міжнародного права.На то і існує ООН.Україна в числі засновниць.Що ми порушили.Питання закрите.
Х-МАНУ Показати IP 26 Грудня 2016 10:35
Ізраїльська влада за спинами своїх громадян, підступно зрадила друга Ізраїлю - у 2014 році не проголосувала в ООН за резолюцію щодо територіальної цілісності України. Парламент Ізраїлю досі не визнав голодомор в Україні 1932-33 років геноцидом українського народу. На відміну від України, яка належним чином вшанувала пам'ять жертв холокосту. Ізраїль робить те, що йому вигідно, то й Україна має робити те, що їй вигідно. І не плутайте Ізраїль з євреями. Євреї в Україні мають всі можливості бути повноцінними громадянами.
Х-МАНУ Показати IP 26 Грудня 2016 10:43
Ізраїльська влада за спинами своїх громадян, підступно зрадила друга Ізраїлю, Україну, відмовившись ввести проти Росії санкції.... Ізраїльська влада за спинами своїх громадян відмовилась від нормальних стосунків і з Японією, і з Іспанією, а тепер навіть з Росією. У цій влади істерика, бо не розуміє, що вони теж є частиною сучасного безладу в світі. Вони хочуть жити як колись, а колись закінчилось. Треба будувати новий порядок без путінських амбіцій та ізраїльської обраності.
Так Показати IP 26 Грудня 2016 11:15
Ізраїль відмовився ввести економічні санкції щодо Росії через її дії в Україні. Йому це не вигідно. Так. А Україні вигідно підтримати резолюцію ООН. Після гучної сварки настає радісне примирення. Тільки тепер це буде примиренням рівнозначних сторін
555 Показати IP 26 Грудня 2016 15:53
Оппа, новий анекдот! З яких це пір єврей щось комусь віддав просто так?
Міша Показати IP 21 Грудня 2017 22:13
Мені дії України подобаються, бо честь вище популізму, і в даному випадку ми проявили себе зі сторони честі, тут ми не лижим США, а висловили свою позицію, і це правильно бо мати свою думку на перекур Росії чи США це одне, а заявити про неї це інше

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus