USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Арабські держави розірвали дипломатичні відносини з Катаром

5 Червня 2017 10:29
Об'єднані Арабські Емірати, Бахрейн, Саудівська Аравія та Єгипет заявили зранку в понеділок, 5 червня, що розривають дипломатичні відносини з сусіднім Катаром. Останній також виводять зі складу арабської коаліції, яка веде боротьбу із повстанцями-хуситами в Ємені. Причиною рішення, зокрема Ер-Ріяда, стала "загроза тероризму та екстремізму", передає інформагенція AFP з посиланням на офіційне агентство новин Саудівської Аравії, пише DW.

Формальним приводом для такого кроку називають підтримку Катаром терористів, зокрема, "Ісламської держави" (ІД) та "Аль-Каїди". Коаліція під проводом Саудівської Аравії також закинула Досі "підтримку терористичних організацій у Ємені". Манама звинуватила Катар у "підбурюванні" та "фінансуванні пов'язаних із Іраном груп для організації диверсій та паніки у Бахрейні", а Каїр - у "ворожій діяльності проти Єгипту", зазначає інформаційне агентство "Інтерфакс".

Після розриву відносин дипломатичні місії чотирьох держав у Катарі будуть закриті, також припиняється морське та повітряне сполучення з еміратом.

Рішення арабських країн було ухвалено після оприлюднення наприкінці травня промови еміра Катару про підтримку нормальних відносин з Іраном, що викликало критику на саміті країн Перської затоки. Пізніше Доха заявила, що публікацію зробили хакери.

У Катарі базуються близько 10 тисяч солдатів США. Невідомо, чи зачепить їх дипломатичний скандал. Держсекретар США Рекс Тіллерсон уже закликав країни Перської затоки до подолання протиріч і збереження єдності, повідомляє агентство Reuters.

Згодом стало відомо, що Мальдіви стали сьомою країною, яка вирішила розірвати стосунки з цією країною.

Раніше про це рішення заявили Ємен, Лівія, Бахрейн, Єгипет, ОАЕ і Саудівська Аравія. У МЗС Катару заявили, що шкодують про рішення близькосхідних країн, а висунуті проти Дохи звинувачення катарські дипломати назвали необґрунтованими, пише УТ.

На тлі новин з Перської затоки нафта марки Brent на азійських ринках здорожчала на 0,5 відсотка до 50,18 долара США.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus