USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Ігнорування запитів волинян влада «спихає» на збої системи. ФОТО

2 Жовтня 2013 15:36
Круглий стіл на тему «Доступ до публічної інформації: позитиви та недоліки в застосуванні закону на Волині» відбувся у Луцьку.

У заході, що відбувся 2 жовтня, взяли участь представники Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу, публічних органів влади, журналісти та громадські активісти.

У 2010 прийнятий Закон України «Про доступ до публічної інформації», який вважається одним з найдемократичніших. Протягом трьох років його виконують органи публічної влади. Круглий стіл організували з метою з’ясувати, як застосовується цей закон на Волині. Напередодні презентували індекс публічності Луцької міської ради.

ЧИТАТИ ЩЕ: НАСКІЛЬКИ ВІДКРИТА ЛУЦЬКА МІСЬКА ВЛАДА. ФОТО




Присутні журналісти звернули увагу на те, що існують проблеми з втіленням закону в життя. Так, окремі органи місцевого самоврядування та органи державної влади не розуміють окремих норм закону. Зокрема це стосується форми відповіді на запити. Наприклад, отримавши запит на електронну пошту, надсилають відповідь у паперовому вигляді поштою. Журналіст Мирослав Ватащук зазначив, що деякі чиновники вірять, що, отримавши запит на електронну пошту, можуть відповідати на нього звичайним листом. Норму закону про те, що розпорядники інформації зобов’язані надавати інформацію за максимально спрощеною формою, часто ігнорують.



Начальник загального відділу Волинської облдержадміністрації Оксана Степюк повідомила, що жоден запит в облдержадміністрації не лишається без уваги. Щодо відповіді на запит, поданий в електронній формі поштою, вона пояснила, що в цьому випадку спрацьовує людський фактор. З її слів, працівники загального відділу контролюють вчасність та форму відповіді. Якщо ж відповідь на запит не надходить, причиною може бути збій в електронній системі. Як повідомила Оксана Степюк, протягом року отримали 162 запити про отримання публічної інформації. Найчастіше звертаються представники громадських організацій. Найпоширенішими є питання стосовно житлово-комунального господарства, культурної спадщини та діяльності органів влади. Найчастіше звертаються, щоб отримати декларації про доходи голови облдержадміністрації та його заступників. Здебільшого надходять електронні запити, рідше звертаються поштою. Усні запити, з її слів одразу реєструють. По телефону звертаються переважно особи літнього віку.

Експерт Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу Дмитро Безвербний розповів про моніторинг інформації щодо держзакупівель волинськими органами освіти. Основним інструментом отримання інформації були запити. З його слів, районні управління освіти спочатку не завжди реагували на електронні запити. Відсутність вчасних відповідей часто пояснювали тим, що відповідальний працівник перебуває у відпустці. Так, Ратнівська райдержадміністрація не відповідала на 3-4 запити, тому експерти звернулися до прокуратури. Після цього, як повідомив експерт, цей район завжди подає інформацію вчасно. Зі слів Дмитра Безвербного, проблемою також була відсутність вказаних електронних адрес районних відділів освіти на сайтах райдержадміністрацій.

Директор Центру надання адміністративних послуг у місті Луцьку Лариса Карп'як розповіла, що протягом цього року до міської ради надійшло 228 запитів. Вона повідомила, що працівники центру намагаються завжди вчасно на них відповідати, однак часто трапляється, що в одному запиті містяться питання щодо публічної та непублічної інформації. З її слів, часто отримують незрозумілі запити. Лариса Карп'як розповіла, що іноді працівники центру роблять затратні запити на сотню сторінок, які згодом ніхто не оплачує та не отримує.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus