USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Хворі на гепатит волиняни вимагають лікування

11 Квітня 2014 10:27
Тисячі мешканців Волинської області, хворих на вірусний гепатит С (ВГС), не мають жодних гарантій отримати лікування за рахунок держави, повідомляють організатори всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!»

Нещодавно, як результат взаємодії влади і громадськості, в Україні була прийнята Державна цільова програма протидії вірусним гепатитам, яка передбачає державне фінансування на придбання медичних препаратів для хворих на ВГС на рівні 65 мільйонів доларів США до кінця 2015 року.Цією програмою також передбачається залучення додаткового фінансування з обласних бюджетів.

Згідно з даними ВООЗ Україна посідає перше місце в Європі за темпами поширення інфекції. За офіційними даними, гепатитом С інфіковано більше 1,3 мільйона українців. Проте, згідно з неофіційними підрахунками медиків, гепатитом С в Україні хворіє кожен десятий.Невтішні результати підтвердилися й під час дослідження, ініційованого Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні (Альянс-Україна) наприкінці липня 2013 року. За допомогою «швидких тестів» медпрацівники протестували 1422 людини в 30 містах країни та як наслідок, гепатит С виявили у 13% протестованих. Таким чином, гепатит С найбільш поширена епідемія в Україні, подолання якої є питанням національної безпеки.

Згідно з результатами дослідження, проведеного Альянсом-Україна, у Волинській області офіційний рівень захворюваності гострим гепатитом С за останні роки становить 1,82 - 3,24 на 100 тисяч населення. Показники захворюваності на хронічні вірусні гепатити мають тенденцію до росту. На обліку в обласному гепатоцентрі при Волинській обласній інфекційній лікарні знаходяться 1774 хворих з хронічними вірусними гепатитами В, С, з них 944 потребують противірусної терапії. При цьому, зі слів українських медиків, на одного офіційно зареєстрованого українця з вірусом гепатиту С припадає 5-6 незареєстрованих хворих, що збільшує число волинян, які потребують лікування до кількох тисяч.

Незважаючи на гостроту ситуації, місцева влада Волині досі не прийняла програму протидії вірусним гепатитам, що може стати смертельним вироком як мінімум для 944 волинян. Відсутність адекватної відповіді місцевої влади на епідемію не тільки ставить під загрозу життя сотень жителів області, а ще й перешкоджає регіону в отриманні додаткового фінансування від міжнародних недержавних організацій. Наразі, основною умовою надання міжнародного фінансування є власний внесок Волинської області в боротьбу з епідемією ВГС.

Слід зазначити, що на сьогодні середній курс лікування гепатиту С в Україні коштує майже 20 тисяч доларів на рік, що робить лікування практично недоступним для більшості волинян.

Саме через прийняття державної і обласної програм та гуртові закупівлі препаратів можливо досягти зниження цін та більшої доступності ліків для тих пацієнтів, яким вони потрібні. Так, наприклад, в Єгипті завдяки домовленостям уряду з фармацевтичними компаніями, курс лікування від гепатиту С коштує до 2000 доларів, тобто майже вдесятеро дешевше, ніж в Україні.

Спільні зусилля Альянсу-Україна, представників державних структур та активістів з питань розширення доступу до лікування ВГС в рамках всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!» вже сприяли затвердженню Державної та обласних програм з протидії поширенню гепатиту С, частковому виділенню коштів з державного бюджету

та бюджетів Полтавської, Сумської, Житомирської, Хмельницької, Закарпатської, Тернопільської, Вінницької областей, а також з бюджетів міст Харків та Севастополь. Але
реальна потреба у лікуванні значно вища, - на сьогоднішній день лише у цих регіонах в черзі на лікування перебуває близько 16 000 осіб, тому збільшення виділення бюджетного фінансування також з обласного бюджету є життєво необхідним, йдеться у повідомлення організаторів всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus