USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Депутати не наважилися заборонити реконструкцію житла

21 Червня 2012 17:57
Заборонити проведення реконструкцій в багатоквартирних житлових будинках Луцька пропонує депутат міськради Анатолій Бірюков.

Утім, члени профільної постійної комісії - з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою під час засідання 21 червня не підтримали проект рішення, розроблений їхнім колегою.

Анатолій Бірюков пояснив, що ідея заборонити або призупинити видавати дозволи на перепланування квартир в багатоповерхівках у нього виникла ще у 90-их роках минулого століття. Нині ж, коли в Луцьку обвалився житловий будинок, депутат нібито не зміг змовчати.

Обранець громади переконаний, що наразі варто припинити дозволяти підприємцям облаштовувати квартири перших поверхів житлових будинків під офіси, магазини тощо. Водночас наголосив, що для нього не принципово, чи буде у проекті рішення слово «заборонити», чи якесь інше, що свідчило б про тимчасове припинення видачі дозволів на проведення перепланування.

За словами Бірюкова, впровадити такий захід необхідно, адже часто у мешканців будинків не питаються згоди на проведення перепланування, не ознайомлюють їх з планами реконструкції. Тим часом, це має відбуватися, стверджує депутат, ще й за участю усіх жителів будинку, а не декількох.

«На сьогодні у власників квартир не питають, коли хочуть щось змінювати. Кажуть, що жек нібито - власник або ОСББ чи міськрада. Є таке поняття «балансоутримувач», але власники квартир є ще й співвласниками інших приміщень будинку – підвалів, дахів… і балансоутримувач - не власник, він відповідає за технічний стан будинку» - висловився Бірюков.

Зауважив обранець луцької громади й про те, що поки мешканці будинків не завжди розуміють, що, даючи дозвіл на проведення перепланування квартири під нежитлове приміщення, віддають підприємцеві ще й частину земельної ділянки на прибудинковій територій, на яку згодом власник об’єкта може претендувати. Тільки от погодження на користування ділянкою підприємцеві погоджуватиме влада, а не мешканці. «За землю я плачу, – значить вона в постійному користуванні у мене. І я маю вирішувати чи може її хтось використовувати» - наголосив Бірюков.

Висловився щодо цього й голова депутатської комісії, «бютівець» Олександр Семенюк. Він переконував, що не надто прихильно ставиться до проведення реконструкцій у багатоповерхівках, адже й сам мешкає у такій, де на першому поверсі свого часу з’явилася аптека.

Водночас Семенюк зауважив, що прогнозує занепокоєння серед підприємців у разі введення заборони, запропонованої Бірюковим. «Ми можемо прийняти, але це може оскаржуватися в суді, у випадку, якщо законодавство за певних умов дозволяє проводити реконструкцію. Бізнесу треба розширятися, треба розвиватися інфраструктурі. Якщо підприємець не може взяти місце в комплексі якомусь, то лізе в квартири» - розповів депутат.

Тим часом головний художник міста Ярослав Матвіїв заявив, мовляв, заборонами не вдасться зберегти житловий фонд у належному стані. Зі слів посадовця, доволі часто лучани не можуть витрачати значні кошти на оновлення, наприклад, мереж у будинках, де мешкають. В цьому випадку їм могли б допомогти люди, які прагнуть облаштувати одну з квартир під магазин чи офіс, варто лише визначити це в умовах під час надання дозволу.

«Якщо запустимо механізм, коли людині дозволятимуть (хай навіть з погодженням усіх мешканців), але з умовою, щоб вона поновлювала мережі чи ще якесь поліпшення зробила, то буде добре. Що ж до погодження усіма мешканцями, то це може бути» - припускає Матвіїв.

Зрештою, члени комісії таки не підтримали проект запропонований Бірюковим – «регіонал» Андрій Разумовський і «бютівець» Сергій Волик – утрималися, «за» проголосували теж двоє – позафракційний Микола Яручик і голова комісії, бютівець Олександр Семенюк.

Зауважимо, що долю проекту рішення від Бірюкова вирішать депутати міськради під час чергової сесії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Депутатам Показати IP 22 Червня 2012 00:40
Шановні, читайте норативно-правові акти ! Там це питання врегульвано. По-перше: несучі стіни є спільною власністю мешканців квартир і для проведення реконструкції потрібна їх згода як співвласників, а потім уже Ваші котячі дозволи.Таке враження, що Ваші мізки "зависли" в 90-х .
Домчик. Показати IP 22 Червня 2012 01:21
Анатолій Бірюков - це единий правельний депутат. Дякуемо жителям привокзального району, які обрали Анатолія. Його треба обирати і на наступний період. А за проєкт цього рішення йому, дійсно , треба надати звання"Почесний громадянин міста" Сьогодні сім"ї, які живуть над перебудованими квартирами, живуть у неспокої. Треба не тільки заборонити перепланування, а й перевірити усі квартири,де воно було проведено. В інтернеті опублікувати адреси квартир де відбулось порушення державних стандартів, по яких будувались житлові приміщення.
дані Показати IP 22 Червня 2012 10:54
Обов язково заборонити-життя найдорожче

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus