USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Для українців завтрашні вибори у Франції - теж вибір майбутнього, - Портніков

6 Травня 2017 15:23
7 травня стане важливим днем не тільки для Франції, але і для всієї Європи. Підсумки президентських виборів в одній з ключових країн континенту надовго визначать розвиток Європейського Союзу і те, які цінності будуть превалювати серед європейців.

Про це у своїй колонці на «Радіо Свобода» пише журналіст Віталій Портников.

На його думку, для українців це теж означає вибір майбутнього. Якщо єдина Європа в її нинішньому вигляді перестане існувати, Україна в буквальному сенсі слова застрягне в цивілізаційному «чистилищі» – і це стане для країни справжнім вироком.

«Згідно з останніми даними соціологічних опитувань, ліберальний кандидат Еммануель Макрон впевнено випереджає лідера ультраправого Національного фронту Марін Ле Пен. Є надія, що суперечливий політик не з’явиться в Єлисейському палаці, що антиєвропейські, ксенофобські, пропутінські гасла Ле Пен ніколи не стануть мейнстрімом французької політики. Але навіть поразка Ле Пен не зможе приховати глибокої кризи французької політичної системи», – вважає журналіст.

Він додає, що вперше в історії П’ятої республіки кандидати головних політичних партій країни виявилися поза великою політикою. Соціалісти чинного президента Франсуа Олланда більше не можуть вважатися провідною лівою партією Франції. Республіканці, які багато в чому визначали розвиток Франції після Шарля де Голля, висунули своїм кандидатом політика, чия репутація в результаті потягла на дно і саму партію. Республіканці збиралися після провалу соціалістів повертати собі владу і практично не сумнівалися в успіху. Але тепер партійна система Франції – в руїнах.

І не тільки вона. Зараз у Франції згадують вибори, на яких тоді чинний президент Жак Ширак впевнено переміг у другому турі виборів батька Марін Ле Пен, одіозного Жана-Марі Ле Пена. Це була видатна перемога. За Ширака проголосувало 80 відсотків французьких виборців – як правих, так і лівих поглядів. Головним завданням було не підтримати Ширака, а продемонструвати, що ксенофоб і расист Ле Пен не може розраховувати на повагу французького суспільства.

«Про такий тріумф Макрон може тільки мріяти. Є небезпека, що за Ле Пен завтра проголосують як деякі ліві, так і деякі праві виборці. Лідер Національного фронту подобається людям, які втратили політичний імунітет. Які вже не так болісно, як раніше, реагують на демонстративне презирство Ле Пен до свободи і рівності – принципів Французької Республіки. Кого не лякають зв’язки лідера Національного фронту з Кремлем – причому не тільки ідеологічні, які базуються на загальній неприязні до єдиної Європи та демократії, а й фінансові», – зазначає Портников.

На його думку, ця втрата імунітету і є найбільша проблема Франції і найбільша проблема Європи. Українцям варто було б уважно поставитися до цієї проблеми. Адже український політичний імунітет зараз тільки формується. І для нової української демократії теж дуже важливо не стати легкою здобиччю популістів, авантюристів і друзів Кремля, наголосив він.

А сьогодні французька Національна рада закликала засоби масової інформації не висвітлювати зміст документів штабу кандидата у президенти Еммануеля Макрона, які внаслідок хакерських атак були викладені в мережі.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради, передає УНН.

Згідно з повідомленням, Національна рада звертає увагу засобів масової інформації на обов’язки, які вони повинні виконувати, і закликає представників ЗМІ, зокрема вебсайтів, не повідомляти про зміст неперевірених даних і нагадує, що поширення неправдивої інформації підпадає під дію закону, зокрема, кримінального права.

Також повідомляється, що Національна рада у суботу збереться на позачергове засідання у зв’язку з витоком документів штабу Е.Макрона.

Нагадаємо, у Франції кандидат на посаду президента країни, Емманюель Макрон, став жертвою “масованої і скоординованої” хакерської атаки. Були вкрадені справжні документи Е.Макрона, які, разом з підробленими, були опубліковані в інтернеті.

Нагадаємо, 23 квітня у Франції відбувся перший тур виборів президента. За його підсумками, Макрон набрав 24,01% голосів, а кандидат на пост президента Франції від «Національного фронту» Марін Ле Пен - 21,3%. Обоє вийшли до другого туру виборів, який відбудеться 7 травня.

А нещодавно кандидат у президенти Франції Емануель Макрон попередив, що Європейський союз мусить реформуватися або ж Франція може піти з нього. За словами кандидата в президенти Франції, було б зрадою допустити, щоб ЄС продовжував функціонувати в нинішньому стані.

До слова, раніше глава Європейської комісії Жан-Клод Юнкер закликав французів не відмовлятися від єдиної Європи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus