USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

До кінця серпня у Луцьку хочуть перейменувати 28 вулиць

11 Липня 2011 17:29
У Луцьку до 20-ї річниці Незалежності України хочуть перейменувати 28 вулиць, які мають «тоталітарні» або чужорідні назви.

Про це повідомив 11 липня депутат Луцької міської ради, голова комісії міської ради з питань впорядкування назв вулиць міста Сергій Григоренко.

Комісія визначила перелік з 28 вулиць, назви яких, на думку членів комісії, не відповідають історичній справедливості.

«Це вулиці, які носять імена діячів чи згадки явищ, пов’язаних з радянським ладом, з цим тоталітарним режимом, з репресіями проти українців, або ж назви з іменами людей, які жодного стосунку не мають до Луцька чи Волині» – пояснив Григоренко.

Це такі вулиці як вул. Бабушкіна, вул. Баумана, вул. Горького, вул. Доватора, вул. Земнухова, вул. Кірова, вул. Колгоспна, пров. Колгоспний, вул. Котовського, вул. Краснодонців, вул. Куйбишева, вул. Лазо, вул. Молодогвардійська, вул. Невського, вул. Олега Кошового, вул. Орджонікідзе, вул. Панфілова, вул. Пархоменко, вул. Пролетарська, вул. Радгоспна, вул. Радіщева, вул. Свердлова, вул. Тухачевського, вул. Тюленіна, вул. Уляни Громової, вул. Фрунзе, вул. Чкалова та вул. Щорса.

«На 20-му році Незалежності ми повинні врешті відновити історичну справедливість. Є історична логіка, є історична пам’ять. Луцьк врешті має позбутися цих тоталітарних назв», - сказав Григоренко.

Григоренко наголосив, що комісія з впорядкування назв вулиць міста запрошує громадськість міста активно долучитися до обговорення цього питання. Для цього просить свої пропозиції надсилати на адресу: м. Луцьк, вул. Богдана Хмельницького, 19, каб. №106. або телефонувати за номером у Луцьку 777- 954.

Затвердити нові назви вулиць у мерії планують на урочистій позачерговій сесії Луцької міської ради, яка традиційно відбувається з нагоди Дня Незалежності України та Дня міста Луцька.

Депутат каже, що рада передбачить у рішенні механізм безпроблемної і безкоштовної перереєстрації документації лучан, аби перейменування не викликало жодних незручностей для них.

Всього у Луцьку – більше 700 вулиць. Рада минулого скликання перейменувала 17 вулиць з «тоталітарними» назвами.

Зокрема, 10 вересня 2008 року перейменували верхню гілку вул. Боженка на вул. Окружну, нижню гілку вул. Клима Савура – на вул. Ніла Хасевича; верхню гілку вул. Клима Савура – на вул. Тараса Бульби-Боровця; вул. Молодогвардійців – на вул. Млинівську; вул. Клари Цеткін – на вул. Уласа Самчука; вул. Чапаєва – на вул. Варварівку; вул. Зої Космодем’янської – на вул. Задворецьку; вул. Паризької Комуни – на вул. Червоної Калини; вул. Урицького - на вул. Юрія Тютюнника; вул. Бєлінського – на вул. Наталії Ужвій; частину вул. Запорізької – на вул. Козацьку.

13 серпня 2008 року вулицю Суворова у Луцьку перейменували на вулицю Степана Бандери

23 серпня 2007 року перейменували вул. Кузнєцова на вул. Генерала Шухевича, вул. Медвєдєва на вул. Сенаторки Левчанівської, вул. Павлика Морозова на вул. Степана Мазурця, вул. Паші Савельєвої на вул. Галшки Гулевичівни, вул. Червоноармійська на вул. Героїв УПА.

Довідково:

До складу комісії з питань впорядкування назв вулиць міста входять депутати Луцької міської ради Сергій Григоренко, Андрій Осіпов, Аскольд Пекарський Петро Савчук («Батьківщина»), Андрій Калахан («Свобода»), Анатолій Пархом’юк («Наша Україна»), Олександр Пиза («Фронт Змін»), Роман Романюк («За Україну!») та Іван Смоленг (Партія регіонів), історик Петро Троневич, хранителька фондів Волинського краєзнавчого музею Наталія Пушкар, заступник начальника управління архітектури міськради Ярослав Матвіїв та журналіст і письменник Феодосій Мандзюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 43
Роман Показати IP 11 Липня 2011 17:36
Краще б ті кошти які будуть на цю фігню затрачено, дали б тим, хто їх потребує.... Чесне слово, що зміниться від зміни назви вулиці? Люди краще жити будуть? Депутати, займіться чимось корисним, а не деребаном грошей. Ясно, що на перейменування вулиць закладено + 200 %
Бублик Показати IP 11 Липня 2011 17:51
Перейменуйте ще й Бенделі Ані, будь ласка!!!
Йа до Бублик Показати IP 11 Липня 2011 18:44
Ви мали на увазі вулицю Банда в ліані?
Vigilante до Бублик Показати IP 12 Липня 2011 00:59
Ану руки геть від моєї вулиці!!! Бенделіані був нормальним мужиком, заслужив, щоб його іменем вулицю назвали.
Helge до Vigilante Показати IP 12 Липня 2011 10:01
100500!
Лучанин Показати IP 11 Липня 2011 18:09
Да, а потім після цього дибільства приходиш в якусь контору, називаєш адресу, а там питають: "...де це воно знаходиться, скажіть будь-ласка нормальну назву...". Це стосується і служб швидкого реагування. Ну якщо деяким особливо озабоченим (слово заклопотаний сюди не підходить) ці всі назви заважають, то можливо, раз і назавжди перейменувати всі 100% вулиць на 1,2,3,...,297,298... Завтра влада зміниться (а вона полюбому колись зміниться) і що знову міняй? Можливо хоч цифри не будуть діставати подібних дибілів?
Історик до Лучанин Показати IP 11 Липня 2011 19:49
Через таких, як Ви (ті, кому завжди байдуже до історії, до власної культури, та взагалі до будь-чого) ми так погано живемо. На таких трималась і тримається колишня комуністична, а зараз перефарбована псевдоукраїнська влада. Як Вам так не подобаються нові назви вулиць нашого міста - велкам в Крим, Луганськ і т. д. Особисто я не хочу ходити по вулицях Леніна, Павлика Морозова та Орджонікідзе. P. S. Порада. Якщо не хочете, щоб перейменовували вулиці міста - кооперуйтесь з Кононовичем та подібними йому клоунами-комсомольцями, і організовуйте з ними "мітинг"(чергову провокацію). Пост пост скриптум. Навчіться спочатку елементарних правил письма та ведення дискусії, перед тим, як виливати свою жовч в інтернеті. Успіху.
Роман до Історик Показати IP 12 Липня 2011 12:31
Шановний історик! Ви не праві. Справа не в назві вулиці, а в менталітеті. Людям в першу чергу потрібні соціальні гарантії, покращення життя. От коли це настане, тоді й вулиці змінювати можна. Невже ви вважаєте, що краще жити з голим задом та голодним, але на патріотично названій вулиці??? А такі як "кононовичі", тому й ростуть тут як гриби після дощу, тому що середовище тут для них сприятливе. Невже ви думаєте, якби у нас все було добре, такі уроди як він, тут кимось підтримувався? Навіть якщо його й пять чоловік підтримує, вже треба задуматися, що в нас щось не так.
Історик до Роман Показати IP 12 Липня 2011 19:07
Шановний Романе! Я лише виступаю за те, щоб вулицям повернули історичні назви. От, наприклад, чи ви знаєте, чому колишню вулицю Космодем'янської перейменували у Задворецьку?
Роман до Історик Показати IP 12 Липня 2011 20:38
На місці теперішнього Київського майдану раніше було село Дворець, а вулиці потім називалась Дворецька. Теперішня Задворецька, прилягала до Дворецької, тому й така назва. Правильно?
Лучанин до Історик Показати IP 12 Липня 2011 23:33
І я за те щоб повернули ІСТОРИЧНІ, саме історичні - ті які надавались їм при будівництві, але в спосіб цивілізований, який задовільнить всіх лучан, а не горстку депутутів + ще пару чоловік, в яких окрім цієї більше ніяких проблем не існує. Спочатку треба повернути їм назви в музеї, потім прийняти план, винести це на міський референдум, передбачити в бюджеті на це кошти, враховуючи компенсації за незручності. А в нашому місті, власне як і в усій державі, все робиться через те місце, яке згідно з вашими попередніми висказуваннями тут описувати неможна, згідно з правилами ...
Лучанин до Роман Показати IP 12 Липня 2011 23:25
Ви праві Романе, я дійсно вродлива людина. Невже Ви думаєте, що написавши подібні образи ви є чимось кращим за мене? хттп://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8C - тут опис того що я сказав. Як зараз прийнято говорити, це моя власна думка, щодо діагнозу, просто немає часу шукати більш точніший. Якщо це задіває Вас, як депутата (припущення), то не робіть людям гадості. Все дуже просто. P.s.: я не хотів Вас чимось образити, просто тільки такою може бути відповідь.
Роман до Лучанин Показати IP 13 Липня 2011 06:48
Щось я не зрозумів про що зараз мова?! Які образи???? Я, слава Богу, не депутат. Батьки виховали так. що депутатом не зміг би бути:)
Ха! до Історик Показати IP 12 Липня 2011 17:35
Будучи в Чехії, звернув увагу на те, що ніхто не чіпає історичних місць. В одному з міст є, наприклад будинок, продірявлений австрійським кулями. Ана будинках зберіглися погруддя Леніна, Сталіна, Готвальда...Народ до цього ставиться, як до історії. Якщо нічого не міняти в економіці, то ніяка зміна вулиць і пам'ятників нічого не додає...
Лучанин до Історик Показати IP 12 Липня 2011 23:11
Ні, вибачте, ви не історик, а відщепенець з історії. Скоріше всього що ви і належите до цієї горстки перейменувальників. Не вам мені вказувати де проживати. Я знаходжусь в своєму рідному місті, а от щодо вас сумніваюсь. Але стосовно Криму та Луганська, то я не проти якщо ви мені подаруєте там житло. Якраз таки мені зовсім не байдуже до історії і до культури, і не до тільки власної. Бо саме такі як ви, а не я, виривають сторінки з історії, змушують людей, в яких зараз порожньо в шлунку думати про культуру, а не про здоров'я та побут, тим самим вносячи ненависть до цієї культури, що її і нищить. Саме називаючись істориком, ви повинні були знати що і без того до кінця свого життя будете ходити по вул.Леніна, Радянській, К.Маркса і т.п. тому що історія не може на відміну від вас цього позбутись, як би вам не хотілось. Стосовно влади, то до неї я не належу і ніколи ні в чому її не підтримував, за винятком хороших справ, яких, нажаль, можна на пальцях перелічити. Стосовно кооперацій, то я на відміну від вас цього не потребую, так як був, є і буду вільною людиною не залежно від того який де лад. Стосовно правил: іноді їх в таких випадках можна і порушити, тому що прочитавши це розумна людина яка оступилася задумається чому її називають дибілом і можливо змінить свою думку. Нажаль це не жовч, а правда. І якщо ви любите давати поради, то отрмайте її теж: не переходьте на особистості, коли щось написане стосується загальних питань, бо можете отримати подібне. І ще одне: не дивлячись на ті всі вислови я дуже не хочу, щоб коли вам стане погано на якійсь з цих перейменованих вулиць, швидка допомога не змогла відразу знайти де саме знаходиться ця вулиця. Подумайте трохи і про інших людей в яких через дурість чиновників та депутанів виникають дуже великі проблеми, які жоден з них вирішити не візьметься, особливо коли це стосується життя як в прикладі з швидкою допомогою.
666 Показати IP 11 Липня 2011 19:53
Григоренко С. найди собі якусь роботу (окрім тенісу),організуй краще чистку водостоків на цих вулицях
asid Показати IP 11 Липня 2011 20:02
Робити вам нічого, хлопці.
Виктор Показати IP 11 Липня 2011 20:37
Наверно нашим депутатам нет чем заняться.От переименования улиц жить лучше не станет,только создаст трудности людям .Займитесь лучше дорогами, ЖКХ ,фасадами домов,почистите русло речки.Есть много других главных дел
ЧуйНа Показати IP 11 Липня 2011 21:09
Сергію, невже тобі немає чим зайнятися????))
Жителька цього міста Показати IP 11 Липня 2011 21:46
Шановні наші обранці зовсім не тим займаються і можна було б сказати:"Чим би дитя не тішилося...", якби на цю марну затію не витрачались наші з вами кошти. Прикро й те, що ми потім у своєму рідному місті як іноземні туристи зорієнтуватися не можемо. Щоб там не писало на табличках, а Карла-Марла досі в народі живе!
лучан Показати IP 11 Липня 2011 23:35
І вул. Кравчука обовязково назвати Академіка Кравчука. А то незаслужено повязують з бувшим президентом, який такою честі не заслужив.
віктор Показати IP 12 Липня 2011 08:48
міняй штампи.. договора ..угоди ... все для влади нічого для людей...
Rom Показати IP 12 Липня 2011 09:15
Пропоную знищити всіх хто народився до 1991 року за часів Радянського Союзу. Оскільки це нагадування про тоталітарний режим. З ними поруч неможливо жити! Постійне нагадування про режим! ))
реалист до Rom Показати IP 12 Липня 2011 09:37
+ стоПятЦот
Вольдемар Показати IP 12 Липня 2011 09:51
Да, немає куди грошей дівати. Ми що вже багатими стали ?
Helge Показати IP 12 Липня 2011 10:06
лучше бы асфальт на этих улицах подлатали... а с другой стороны - если и возвращать улицам названия, то те, которые были изначально - когда эти улицы СТРОИЛИ. считаю верхом провинциального жлобства, невежества и морального убожества переименовывать улицы. имевшие СВОИ изначальные названия - это и есть самый что ни на есть плевок в СВОЮ историю. После этого, весь этот чёс про "націю, патріотів. свідомість" выглядит лоховской отрыжкой местных рогулей. хочешь назвать улицу по-своему - построй её!
лучани Показати IP 12 Липня 2011 10:21
Для чого займатися такими речами? Невже у місті немає більше проблем? Це ж стільки грошей потрібно. Депутати, чим ви займаєтесь? Води немає у місті гарячої, то це нікого не цікавить. Ви працюєте на День Незалежності, щоб показати красу гостям і таким як ви чи краще зробити щось корисніше і потрібніше для лучан? Ви хоч бачите як люди живуть? Які у них проблеми? Не робіть дурниць з тими вулицями. Бо хочете заробити знову з тих людей за переписування у паспорті вулиць і знов платити гроші - за ксерокс, за довідки....
комсомол. Показати IP 12 Липня 2011 10:32
Нет в Луцке детей сирот и малоимущих.Дороги как стекло,лифты робочие,тролейбусы новые.Памятники ухоженые,рынки идеальны!НО!Это всё пыль и ничтожность по сравнению с "антинародными"улицами!Вопрос №1!
ррр Показати IP 12 Липня 2011 11:24
А патом чё паспорта менять после ваших выдумок?
лучанин Показати IP 12 Липня 2011 11:26
А він задумався .що заміна документів на житло .державних актів на землю,відмітки у паспортах перетворять не одній тисячі сімей життя у стихійне лихо." Старі" назви вулиць- це також історія.А вона у нас от така, як є. Тому депутату краще поїхати у відпустку бажано десь далі і розвіятися , а не створювати проблеми людям. А то в голову стукнуло "озаріння" - і нате вам люди .Наші контори все ще не повернулися обличчям до людей. Переіменування вулиць це не сама нагальна потреба громади.
роботяга Показати IP 12 Липня 2011 11:33
Григоренко ти шо тормоз, не роби цього, я і так не можу всі вулиці до кінця заповнити, я вроджений таксіст і мені треба людей вести бистро і дешево. А ти зараз поміняєш назви вулиць і я блін буду соватись своїм жигульом по цілому Луцьку щоб довести пяного клієнта бо він гад не скаже ж кудою їхати. Якщо поміняєш, я сірьозно, приїдим з "пацанами калєгами" і будим мітінг робити. Всьо далі справа за тобою...
Лучанин до роботяга Показати IP 12 Липня 2011 22:35
Хоч і не таксист, но з задоволенням прийду на мітинг підтримати. Бо вже так дістали...
cvs Показати IP 12 Липня 2011 11:45
От посудіть - була вулиця Боженка, стала Окружна. Питають жінку: ти звідкіля? А вона гордо: я з Окружної! Що покращили, панове? Порядні лучанки з тої вулиці автоматично перетворилися на ........ То хто так придумав?
12 Показати IP 12 Липня 2011 12:45
Дуже позитивна новина! Деякі із цих вулиць мають свої давні назви. Наприклад, Горького - це були Адвокатська та П'ятницька. Деякі розташовані в місцях, які мають давні топоніми. Якби їм вернули історичні назви, або назви, що відображають певну характеристику місцевості (історичну, громадську, географічну і т.д.), то було б дуже і дуже добре. (Але з досвіду, цього не стається. Наприклад, давню вулицю Вірменську, де здавна жили луцькі вірмени і досі стоїть їх храм, назвали іменем Галшки Гулевичівни. Та сама ідеологія - тільки не радянська, а українська...)
я проти Показати IP 12 Липня 2011 13:20
А чим уже Невський та Радіщев не догодили, комуністами-тоталітаристами були? А Чкалов -герой Радянського Союзу,льотчик, який здійснив перший переліт через Північний полюс,а не садист-тоталітарист. Історія Радянського Союзу - це і наша історія теж, хоч ви, панове, впенькайтесь. А Радгоспна чи Колгоспна чим провинились?При радгоспах та колгоспах не було полів, які заросли бурьянами, ферми та стайні функціонували, а не лежали в руїнах, в селах були клуби, бібліотеки, школи, медпункти, а люди мали роботу та зарплату, хоч ви і хочете це все зтерти, а залишити лише примусову колективізацію, розкуркулення та трудодні, але "з пісні слів не викинеш"!
Віктор Показати IP 12 Липня 2011 14:32
Зміни потрібні, але вони мають сенс , якщо приносять користь громадянам, країні, державі, а не окремим особам. Для початку варто було розробити критерії найменувань в місті, а вже потім братись до перейменувань. Бо що, наприклад, поганого зробив для лучан, для України Доватор, адже він брав безпосередню участь у звільнені міста від німецьких окупантів, керуючі військовою кіннотою. Або Земнухов, Кошовий, Тюленін, Громова - члени, так званої, Молодої Гвардії. Хіба їх вина в тому, що їх зробили симоволом комуно-радянської системи. В СРСР тільки й вміли, як або возвеличувати, або ганьбити. ОУН, УПА, Бандеру, Шухевича такім товстим шаром бруду вкрили, що з приводу них досі чимало патріотів сумніваються. Молодогвардійці були українцями, діяли в Україні і вже за це їх потрібно поважати. тому не варто витирати назву Молодогвардійська. Чим перед лучанами завинив Панфілов. Він що в КГБ чи в КПРС служив? Був лише військовим і в його підрозділи служили українці.А за що нелубити Щорса, Пархоменка? Тільки за те, що вони не були в армії УНР?! А чому не згадати, що загинули вони не без участі ЧК. Не варто панове надаватись на провакації північного "друга", будувати хуторянську Україну, сіяти смуток в головах людей.
чиновнику-депутату Показати IP 12 Липня 2011 16:41
Є пропозиція-будуйте нові вулиці давайте їм історичні назви і пишайтеся цим досягненням. А старі вулиці і найбільше їх жителів залиште у спокої.Багатьом не по кишені будуть витрати коштів часу займе і здоровя не добавить.Проте чиновники матимуть кого по кабінетах пофутболити-і скорочення їм ще рік два не загрожуватиме.
Л А Д О М И Р Показати IP 12 Липня 2011 17:11
А можливо порозривати вулиці, позносити будинки, виробничі підприємтсва, тролейбуси спалити, поперірізати лінії електропередач і т.д. ... Знищити усе те що було побудавно 25 років назад, і що нагадує "тоталітарний" режим? То вже діагноз. Діагноз зветься "пихатись". Ніколи б не подумав шо Григоренко буде подібними речами бавитись. Абсурд. Придумати таке: "На 20-му році Незалежності ми повинні врешті відновити історичну справедливість. Є історична логіка, є історична пам’ять." Куди не кинь оком - маразм кріпчає :(
Dyssja Показати IP 12 Липня 2011 22:12
шо нібуть, кращеб каналізацію на Клима Савури за ті гроші зробили.
Володимир Данилюк Показати IP 12 Липня 2011 22:38
Не знаю, чи було доцільно називати вулицю в районі "Балка" під час її виникнення на порожньому місці на честь генерала Доватора, який загинув у боях із гітлерівцями під Москвою в 1941 р. Але ще більша дурниця змінювати її назву на якусь іншу тепер. На яку, пане Григоренко, ви збираєетеся її змінювати? І чи цікавилися ви з цього приводу думкою мешканців цієї вулиці? І якщо депутати взяли на себе право без врахування думки громади змінювати назви вулицб громадян, то чому громадяни не мають права змінювати прізвища таких депутатів, звернувшись із відповідними зверненнями в органи РАГС?
??? Показати IP 13 Липня 2011 11:15
Тоді треба ще довключити вул. Грибоєдова та ін. Чи це вже на наступне скликання?
!!! Показати IP 13 Липня 2011 11:43
«Це вулиці, які ....жодного стосунку не мають до Луцька чи Волині» – пояснив Григоренко. Дика обмеженість...Тоді треба перейменувати 99% вулиць.
АА Показати IP 20 Липня 2011 12:27
І якщо депутати взяли на себе право без врахування думки громади змінювати назви вулиць громадян, то чому громадяни не мають права змінювати прізвища таких депутатів, звернувшись із відповідними зверненнями в органи РАГС- ПРАВДА 10000%%%%

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus