USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Допит Порошенка у справі про держзраду Януковича. Головні тези

21 Лютого 2018 20:15
Допит президента Петра Порошенка в якості свідка у справі про державну зраду Віктора Януковича відбувся 21 лютого в Оболонському суді Києва в режимі відеоконференції.

Як зазначає Кореспондент, допит був припинений достроково і перенесений на ранок 22 лютого після питання про відпочинок Порошенка на Мальдівах. Суддя відзначив, що припинення допиту "на правовій совісті" адвокатів Януковича.

Читати ще: Відпустка Порошенка на Мальдівах коштувала півмільйона доларів. Розслідування

Проти колишнього президента Віктора Януковича порушено кілька кримінальних справ: він звинувачується в наказі стріляти у протестуючих на Майдані, відмиванні грошей, зловживанні службовим становищем; головне звинувачення - держзрада.

Головні заяви Порошенка на допиті:

Чому Януковича замінив Турчинов

Повноваження Януковича не були достроково припинені в лютому 2014 року, а покладені на тодішнього голову Верховної Ради Олександра Турчинова у зв'язку з самоусуненням колишнього президента, сказав Порошенко.

Таке рішення було прийнято через відсутність зв'язку з Януковичем у той момент, відсутність президента на робочому місці і "втрату управління країною", зазначив чинний президент.

Порошенко заявив, що обставини самоусунення Януковича повинен вивчити і встановити суд.

"Я б не хотів трактувати Конституцію і давати юридичні роз'яснення", - сказав президент, відзначивши, що йому не відомо про будь-які звернення до Конституційного суду з цього питання.

Що Порошенко робив у Криму

Президент заявив про загрозу його життю під час поїздки до Криму 27 лютого 2014 року. Порошенко за дорученням Турчинова відправився як депутат у Крим для врегулювання конфлікту.

"Особисто переконався, що Верховна Рада була закрита, не працювала, була оточена так званими "маленькими зеленими чоловічками", військовослужбовцями регулярних сил РФ, і ланцюгом людей у камуфляжі, які називали себе кримською самообороною, але координувалися офіцерами спецслужб РФ щодо їх дій", - розповів він.

За словами Порошенка, як тільки журналісти почали його знімати, "було віддано команду заблокувати, оточити і застосувати засоби фізичного впливу".

"Я намагався не дати їм цього зробити. Після того, як ми завершили зйомку, давши можливість журналістам зняти мене на відеокамеру, моя спроба потрапити в Раду Криму була заблокована зазначеними особами, включаючи військовослужбовців Росії, я попрямував по іншій вулиці до своєї машини", - заявив президент.



Також він розповів, що кримчани стали на його захист у зіткненнях, які виникли біля Верховної Ради Криму.

"У цей час я був оточений кількома спочатку десятками, потім сотнями людей, частина з них була провокаторами, які намагалися вдарити, тиснути, погрожувати мені. Але частина людей стала на мій захист, і я вважаю, що в той час була безпосередня загроза моєму життю, і спасибі тим людям, які своїми діями мене захистили", - додав Порошенко.

Також президент розповів про обстріл його автомобіля в Ізвариному Луганської області у квітні 2014 року.

"Під час мого перебування в Луганську у квітні, коли я прилетів до заблокованого Луганського аеропорту... я прийняв рішення відвідати державний кордон України, Ізварине. Моя машина, за повідомленням мого помічника, була обстріляна", - розповів він.

Порошенко додав, що під час зустрічі з жителями селища Ізварине також були "провокаційні виступи невідомих людей, які перетнули кордон з російської сторони".

У РФ не було міжнародних підстав анексувати Крим

Порошенко заявив, що з позиції міжнародного права у Москви не було підстав діяти відносно Криму "таким чином, як Росія це робила, починаючи з лютого 2014 року".

"Думаю, що буде можливість задати це питання тим, хто ухвалював рішення щодо початку агресії проти України з боку РФ", - сказав він, відповідаючи на питання сторони держобвинувачення.

При цьому Порошенко не погодився з позицією про те, що Росія була визнана агресором тільки в 2016 році.

"Якщо ви уважно вивчите резолюцію Генасамблеї ООН від березня 2014 року, то в ній рішуче засуджувалася анексія Криму, і це знайшло своє підтвердження в рішеннях вищого законодавчого органу України - Верховної Ради", - сказав він.

Референдум про незалежність Криму не оголошували

Порошенко каже, що референдум про незалежність у Криму в 2014 року не оголошувався.

"Маніпуляції з датами - спочатку 21 травня, потім 16 березня - свідчать про поспішність і незаконність дій російської влади, яка таким чином намагалася легалізувати свої дії", - сказав президент.

Він також підкреслив, що обстановка в Криму в той час була "дуже напружена".

Порошенко розповів про "добре скоординовані дії парламенту і президента Росії з військовослужбовцями і найманцями, які перебували в Криму".

Чому Порошенко не прийшов до суду

Порошенко пояснив, що сьогодні вранці і о 13:40 проводив нараду з військовими щодо імплементації підписаного 20 лютого закону про деокупацію Донбасу.

Крім того, за словами президента, о 15:30 у нього відбудеться зустріч з дипломатами з Данії. Потім у нього буде одне публічне і ще два міжнародних заходи.

Повне відео допиту Порошенка

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Порошенко Показати IP 21 Лютого 2018 21:33
Черговий раз опозорився.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus