USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Фабрика тролів», спонсорована «кухарем Путіна», діяла у США з 2014, – ЗМІ

19 Лютого 2018 17:39
Спецпрокурор Роберт Мюллер звинуватив тринадцять громадян Росії і три російські компанії у спробах втрутитися у президентські вибори в США у 2016 році за допомогою секретної операції за участю тролів, метою якої було обрання Дональда Трампа.

Кампанію із дезінформації проти Америки Росія розпочала у соцмережах ще у 2014 році. Спершу вона була покликана "посіяти розбрат" всередині Америки, а потім перетворилася в добре продумані спроби допомогти Трампу на виборах.

Про це пише The Gurdian із посиланням на доповідь великого жюрі, скликаного спецпрокурорм Робертом Мюллером у справі про російське втручання у вибори в США у 2016 році, передає 24 канал.

Наступ Росії на американську демократію розпочався 4 червня 2014 року, задовго до старту президентських перегонів. Тоді у країну нібито в якості туристок приїхали Олександра Крилова і Анна Богачева, працівниці російської "фабрики тролів", відомої як "Агентство інтернет-досліджень" (IRA). Насправді вони прибули з місією "збору даних" для своєї таємної операції, йдеться у статті.

"Фабрика тролів" була заснована у 2013 році в Санкт-Петербурзі. У 2014 році, діючи через російські підставні компанії, це агентство найняло на роботу сотні людей, від творців фальшивих особистостей до фахівців із техпідтримки. Згідно з обвинувальним висновком Мюллера, річний бюджет цього агентства становив кілька мільйонів доларів.

Газета зауважує, що "армія тролів Кремля" працювала в денні та нічні зміни, а всіх співробітників агентства також забезпечили списком американських свят, щоб вони у ці дати могли провокувати "політичну напруженість" у США, а також розпалювали конфлікти у суспільстві щодо чутливих питань, таких, як расизм, релігія, аборти, зброя тощо.

В обвинувальному висновку Мюллера нічого не сказано про те, що будь-які американські громадяни свідомо брали участь у втручанні Росії у президентські вибори, і що будь-хто з оточення Трампа свідомо підтримував контакт із людьми, що видавали себе за американців, зазначає автор публікації.

Однак, на думку Марка Сімаковсі, експерта Атлантичної ради, "звинувачення проти росіян є свідченням масштабів втручання Кремля, а також масштабів розслідування Мюллера".

«12 із 13 росіян, чиї імена потрапили у список обвинувачених, в різний час працювали в "Агентстві інтернет-досліджень". Останнім у документі зазначилося ім'я Євгена Пригожина, особи, яка ймовірно фінансувавала цю кампанію із дезінформації. Пригожин – бізнесмен із Санкт-Петербурга, якого називають "кухарем Путіна", оскільки російський лідер не раз вечеряв в його ресторані разом з іноземними гостями. Ці 13 росіян наразі перебувають на свободі, і їм навряд чи загрожує суд», – констатує британське видання.

Припускається, що компанія Пригожина Concord Catering була "головним джерелом фінансування" IRA. Підривні дії "агенства тролів" були націлені також на викривлення суспільної думки в Росії та Європі.

Натомість сам Пригожин заперечує причетність до організації та проведення російської кампанії із дезінформації у США.

«Американці дуже вразливі люди, вони бачать те, що хочуть бачити. Якщо вони хочуть бачити диявола – нехай бачать», – прокоментував соратник Путіна.

Видання нагадує, що олігарх та його компанія перебувають під санкціями США із грудня 2016 року.

Нагадаємо, спецслужби США звинувачують Росію і особисто Путіна в організації кампанії щодо втручанню в вибори президента США за допомогою пропаганди і хакерських атак. Володимир Путін та інші представники російської влади категорично заперечують будь-яку причетність до спроб втрутитися в хід американських виборів.

Нещодавно російське видання РБК опублікувало розслідування про причетність так званої «фабрики тролів» з Санкт-Петербурга до втручання в американські вибори – журналістам вдалося знайти та підтвердити причетність кремлівських ботів мінімум до 120 спільнот і тематичних акаунтів у соціальних мережах. Один зі співробітників «фабрики» розповів журналістам, що завданням ботів була не передвиборча гонка в США, а створення акаунтів і проведення флешмобів, які будуть підхоплювати великі ЗМІ і ключові медіаперсони.

На початку вересня керівництво Facebook заявило, що протягом майже двох років фейкові облікові записи, пов'язані з Росією, купували політичну рекламу в соцмережі, на яку було витрачено біля $ 100 тис. Після того, як на адресу компанії почала лунати критика, та оголосила про зміну алгоритму роботи з платними постами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus