USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Хрущовки» у Нововолинську – агітаційне «м’ясо» для електорату

10 Вересня 2013 11:51
Власники малогабаритних квартир, побудованих в далеких 1970-их, у найближчому майбутньому можуть забути про масове переселення в новобудови. З інвестпроектів «хрущовки» перетворилися на хорошу тему для передвиборного піару, повідомляє Нововолинський інформаційний портал.
Наступного року Мінрегіон планує запустити перший пілотний проект з реконструкції застарілого житлового фонду в Україні. Зі слів глави профільного міністерства Геннадія Темника, брати участь у ньому будуть п’ять міст з різних регіонів країни: Нововолинськ (Волинська область) Чернівці, Тернопіль, Бердянськ (Запорізька область), та Жовква (Львівська область).
У повідомленні йдеться, що вибір міст експертів злегка дивує. «Швидше за все, за ініціативою Мінрегіону стоїть декілька великих будівельних компаній, яким цікаві конкретні землі в Бердянську чи Тернополі. Решта міст були названі для відводу очей. Своїми силами проекти з ліквідації старих кварталів держава просто не потягне, а для інвесторів ці населені пункти малоцікаві», – вважає незалежний експерт ринку нерухомості Руслан Макаренко.
Технологія утилізації матеріалів «хрущовки» - руйнування, дроблення для використання при будівництві доріг та інше - призводить до подорожчання житла в новому будинку приблизно в 2,5 рази. Сумарна витрата знесення та розчищення території може скласти до 80% вартості нового житла. Однак комерційного інвестора знесення хрущоб «за свій рахунок» зацікавить, тільки якщо в структурі витрат проекту воно не перевищуватиме частку в 15-20%. Старший консультант з нерухомості компанії «Канзас Сіті» Роман Вдовенко відзначає, що типовий український девелопер воліє не братися за проекти з рентабельністю нижче 50%.
Падіння доходів українців і завмерлий попит на житло – ще один чинник, через який забудовники не поспішають вплутуватися в такі масштабні проекти. Згідно з інформацією Держстату, в першому півріччі 2013-ого в Україні введено в експлуатацію 3,679 мільйонів метрів квадратних житла, що на 13,3 % менше, ніж за аналогічний період 2012 року. З них у міських населених пунктах будівельники здали тільки 2,534 мільйона «квадратів». А при таких показниках розвитку галузі, говорити про реальну зацікавленість комерційних забудовників проектами з масового знесення та реконструкції хрущовок не доводиться.
Крім того, якщо і знаходяться інвестори, готові заради привабливої земельної ділянки піти на значні витрати, то їх зупиняє норма закону, яка передбачає згоду 100% мешканців на переселення зі старого будинку, що практично неможливо.
Як відзначають в Українській конфедерації будівельників, зараз розробляється законопроект про реконструкцію застарілого житлофонду, згідно з яким для переселення цілого будинку буде достатньо згоди 70 % мешканців. Однак це справа не одного місяця.
На додачу до цього, щоб справа зрушила з мертвої точки, спочатку потрібно прийняти закон про державні гарантії власникам застарілого житлового фонду. Адже сьогодні законодавчо ніхто не гарантує, що мешканцям знесеної «хрущовки» дадуть квартири не те що в новобудові, а навіть у тому ж районі. Ще необхідно створити маневрений житловий фонд для «переселенців», куди мешканців з хрущовок можна переселити на час, необхідний для будівництва нового будинку. Зі слів Романа Вдовенка, на сьогоднішній день його немає в жодному місті України.
І головне: знайти інвесторів, згодних на урядову ціну новобудов. Приміром, у столиці це не більше 6 тисяч гривень за готовий метр квадратний, при нинішній мінімальній ціні житлових квадратів в столиці в 7 тисяч гривень на етапі початку будівництва і 9,7 тисяч гривень у момент здачі будинку в експлуатацію. «Швидше за все, в найближчі роки випадки знесення застарілого житлового фонду будуть одиничними і багато в чому залежатимуть від ініціатив місцевої влади та їх здатності зацікавити інвестора в реалізації подібних проектів», – прогнозує Роман Вдовенко. А поки мусуючи тему реконструкції застарілого житла, політики переслідують винятково власний інтерес. На цей піар цілком може клюнути 100 тисяч вітчизняного електорату, що проживає в п’ятиповерхових будинках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus