USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Ляшко і бізнес Ахметова: хроніка раптової дружби

19 Квітня 2016 14:08
Ахметов і Ляшко знайшли один одного: один готовий на все заради кар'єри, а другий – заради грошей.

Про несподівану дружбу цих двох відомих особистостей ідеться у статті Вікторії Іщенко на сайті vlada.io.

Факт зближення лідера Радикальної партії Олега Ляшка з Ринатом Ахметовим став практично незаперечним після кількох заяв самого політика і лобіювання з його боку ініціатив, вигідних для бізнесу олігарха.

В останні три місяці Ляшко не просто заговорив з Ахметовим на одній мові, він буквально став спічрайтером бізнесмена. Ляшко відвідує заводи Ахметова, Ляшко хвалять працівники цих підприємств. Історія публічної дружби почалася 1 лютого цього року, після чого стала стрімко набирати обертів.

ЯК ПОЛІТИКА ЛЯШКА ЗМІНИЛАСЯ ЗА ТРИ МІСЯЦІ

8 лютого Олег Ляшко зробив важливу заяву. У Facebook він написав, що Радикальна партія виходить з переговорного процесу з приводу повернення в коаліцію. Політсила, яка ще у вересні 2015 року з суті вже вважала себе опозиційною, як виявилося, не подавала офіційної заяви на вихід з коаліції. Після цього РП в переговорах більше не брала участь і в повній мірі почала критикувати і БПП, і «Народний фронт». Ляшко став сприймати себе як абсолютно незалежну одиницю. Принаймні, так він позиціонує себе і свою фракцію.



За дивним збігом обставин саме того ж 8 лютого Олег Ляшко вперше заговорив про неприпустимість підвищення залізничних тарифів на вантажоперевезення. Цю ж ініціативу паралельно просувають в компанії «Метінвест» Ахметова.

Крім того, 2 лютого Ляшко був зареєстрований законопроект про підвищення мит на вивезення металобрухту з України та зниженні на ввезення, на чому також неодноразово наполягали в компанії олігарха.

Насправді підвищення тарифів з боку «Укрзалізниці», про який почали говорити тільки в останній місяць, не перше, але саме зараз на цьому питанні раптово почали спекулювати.

Якщо переглянути, про що говорив у своїх виступах з часу останніх виборів Олег Ляшко, то невдоволення тарифами на вантажоперевезення в них немає. Народний депутат був проти підвищення комунальних тарифів, але не залізничних. Тема «УЗ» з'явилася на порядку денному Ляшко тільки в лютому цього року.

Зі слів Ляшка, Радикальна партія вимагає встановити мораторій на підвищення вартості залізничних перевезень мінімум на рік-два. Чому мова йде саме про такий строк, політсила не пояснює.



У березні історія стає ще цікавішою. У 20-х числах місяця, згідно з інформацією журналістів «Радіо Свобода», Олег Ляшко неодноразово таємно зустрічався з Ринатом Ахметовим у Києві. Сам політик ці факти заперечує, але виглядає при цьому досить непереконливо, розповідаючи, що він навіть не знає, що був в офісі холдингу СКМ.

Проте, вже в квітні Ляшко починає свій тур по підприємствах, що входять до групи «Метінвест» Ріната Ахметова. Так, 5 квітня політик побував на «Запоріжсталі».
А наступного дня, 6 квітня, лідер РП разом з нардепом Віктором Галасюком приїжджають до Маріуполя, де Ляшко відвідує не тільки ММК ім. Ілліча, але і зустрічається з міським головою Вадимом Бойченком, який до свого обрання працював топ-менеджером на одному з металургійних підприємств Ахметова.

Якщо зустріч з Бойченком прес-служба практично не описує, то поїздка на завод піариться по всіх фронтах. Навіть гендиректор Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча Юрій Зінченко коментує приїзд нардепів у Facebook і прямо вказує на ті точки, в яких «Метінвест» перетинається з лінією Ляшка, яку раптово почав виводити політик, - це тарифи і мита на ввезення-вивезення металобрухту.

Зінченко називає діалог з нардепами конструктивним і прямо підкреслює важливість прийняття законопроекту №3868 про введення мит на експорт металобрухту. Сам законопроект, як уже зазначалося вище, був поданий до парламенту 2 лютого 2016 року. Головні ініціатори - Олег Ляшко і Віктор Галасюк.



Судячи з тексту проекту, обидва нардепи стовідсотково солідарні з працівниками «Метінвесту». Зі слів Ляшка, в законопроекті прописано, що на тонну вивезеного з України металобрухту замість мита в € 10 пропонується сума в € 35.

«Щоб не вивозили металобрухт з країни. Щоб вивезти, то зараз існує 5% ввізне мито. Ми пропонуємо 0% ставку на ввезений в Україну металобрухт», - каже Ляшко про закон.

Натомість експерти у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі вважають достатнім тимчасове збільшення вивізного мита на брухт чорних металів тільки до € 25 за тонну.

ПОЗИЦІЯ ПРАЦІВНИКІВ «МЕТІНВЕСТ»

У той час, поки Олег Ляшко говорить про зниження тарифів на вантажоперевезення, сам «Метінвест» з листопада 2014 року не зробив жодної офіційної заяви з цього приводу. У стрічці новин компанії немає жодного слова про зниження рівня виробництва і ризики для галузі при стрибку цін на вантажоперевезення. Проте подібні заяви активно транслюють працівники компанії.

Зокрема, гендиректор ММК ім. Ілліча Юрій Зінченко і голова ПАТ «Авдіївський коксохімічний завод» Муса Магомедов в інтерв’ю «Лівому берегу» зазначали, що, мовляв, індексація тарифів призведе до збільшення собівартості металопродукції, втрати ряду ринків і робочих місць. Червоною ниткою в їх слова впліталися аргументи про підвищення соціальної напруженості, що може призвести до розхитування настроїв серед жителів. Звичайно про сепаратизм ні Зінченко, ні Магомедов говорили, але зараз зв'язка «Донбас-соціальна напруженість» сприймається з одним значенням.

Натомість ні один, ні другий керівник не уточнили, скільки ж підприємства втрачають на внутрішніх витратах, не говорили вони й про підрив економіки через війни і агресії з боку Росії.

Якщо абстрагуватися від аналізу тарифної сітки і говорити конкретно про Олега Ляшка і його лобістські ініціативи, вигідні саме «Метінвесту», то більшу частину шляху по їх просуванню політик уже пройшов. Для бізнесу Ріната Ахметова все складається якнайкраще.

«Знаючи Ахметовська контору, складно уявити, щоб просто так цього Ляшко пустили на металургійний комбінат Ахметова для агітації за себе коханого. Керівництво комбінатів отримує хороші гроші, але при цьому, по суті, вони є не керівниками, а передавальними ланками. Будь-яка ініціатива там відсутня, всі бояться зробити щось в розріз «генеральної лінії» і трусяться за свої місця. Іноді це до абсурду доходить. Зараз цих горе-менеджерів попризначали і в керівництво міста, тому робити вони будуть те, що їм накажуть згори.

У Яценюка обвалилися рейтинги (і, швидше за все безповоротно), тому, напевно, Ахметов і Ляшко знайшли один одного. Один готовий на все заради кар'єри, а другий заради грошей. Будь-яка ідеологія там експлуатується лише заради голосів на виборах », - аналізують в Facebook дії Олега Ляшка жителі Маріуполя.

До речі, останні виступи лідера Радикальної партії у Верховній Раді явно дають зрозуміти, що з нинішніми гравцями політичного процесу в парламенті Ляшко співпрацювати не планує. Принаймні, поки що.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
народ України Показати IP 19 Квітня 2016 16:07
Не всі люди -люди !!!
Ляшко Показати IP 19 Квітня 2016 16:56
Скотиняки!
долар євро гривня Показати IP 19 Квітня 2016 17:46
Бабло правит миром и у него нет как национальности так и культуры впрочем как и патриотизма.
виборець Показати IP 19 Квітня 2016 21:55
Давайте горлопаньте на підтримку вождів партій_ вибори тільки за відкритими списками!А списками легше обкрадати те,що ще залишилось.До чого вони і прагнуть,маніпулюючи думкою несвідомих лохів.
Швондеровіч Показати IP 20 Квітня 2016 19:57
Два п *** р и знайшли одне одного.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus