USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Луцька міськрада забагато на себе бере щодо мирних зібрань

27 Лютого 2013 11:58
Обранці луцької громади та представники громадських організації дивуються, чому міська влада має право вказувати терміни попередження про мирні збори, а також чому рішення виконавчого комітету міськради «Про організацію та проведення зборів, мітингів, походів та демонстрацій» оприлюднили лише у 2013 році, попри те, що датоване воно 2012-им.

Про це йшлося під час засідання «за круглим столом», що відбувся з ініціативи ЛМГО «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» спільно з ВОГМО «Асоціація Молодих Реформаторів» у Луцьку 26 лютого.

Виконавчий директор «Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» Михайло Шелеп розповів, що в Україні фактично немає нормативного законодавчого поля, яке б регламентувало проведення мирних зібрань, мітингів, зборів, акцій протесту.

«Усі користуються Конституцією України, яка говорить, що громадяни мають право на мирні зібрання. А недавно я сам із подивом виявив, що у місті Луцьку діє рішення виконавчого комітету Луцької міськради, в якому встановлено порядок проведення мирних зібрань, акцій протесту тощо» − зауважив Шелеп.

За його словами, в цьому нормативному актові визначено, що міська рада має надати дозвіл на проведення мирного зібрання. Найцікавішим у порядку, на його думку, є те, що за 4 дні чи то громадські, чи політичні організації, чи активісти зобов’язані повідомити виконком про те, що хочуть провести ці мирні збори.

Нагадаємо, що 7 червня 2012 року виконавчий комітет Луцької міськради ухвалив рішення, яким вніс зміни до свого іншого рішення №933-1від 25 грудня 2008 року «Про організацію та проведення зборів, мітингів, походів та демонстрацій у м. Луцьку». В одному із пунктів ухваленого рішення зазначено, що «повідомлення про проведення зборів, мітингу, походу або демонстрацій надається організатором письмово, до Луцької міської ради не пізніше як за 4 дні до наміченої дати їх проведення».



Заступниця голови ВОГМО «Асоціація Молодих Реформаторів» Марія Доманська зазначила, що органи місцевого самоврядування не можуть регламентувати таке поняття, як термін попередження проведення зібрання.

«Багато громадських діячів керуються статтею 39 Конституції України та рішенням Конституційного Суду, який зазначив, що терміни подачі повідомлення про мирне зібрання може бути вирішене лише законодавчим шляхом. Тобто, керуватися лише законами, а не вказівками та рішеннями виконавчих органів» − додала Марія Доманська.
Начальник відділу зв’язків з громадськістю Луцької міськради Олена Макарова повідомила, що ніхто з громадських організацій не знав про це рішення, а це вже свідчить про «гнучкість» міської влади.
За її словами, якщо проведення мирних зборів ні учасникам зборів, ні жителям міста ніяких незручностей не завдасть, то і перепон подібним зібранням не буде.
«На моїй пам’яті була подано в суд і заборонено акцію минулого літа, коли проводився фестиваль «Бандерштат», і комсомольська організація «Відродження» теж подала заявку, що саме в цей час прямо навпроти іподрому вони будуть проводити свою акцію «Стоп, неофашизм». Це вже дійсно… Після консультації з працівниками міліції було прийнято рішення подати в суд, де він вирішив все-таки заборонити комсомольській організації проводити акцію» − каже Макарова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus