USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На Волині хочуть, щоб облради мали виконкоми

29 Березня 2011 13:19
Органи місцевого самоврядування повинні мати право формувати виконавчу владу на місцях, - переконаний голова Волинської облради Володимир Войтович.
Таку позицію він озвучив на засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради 29 березня, на якій зібралися голови районних та міських рад.

В зв’язку з цим Володимир Войтович запропонував прийняти Концепцію реформування місцевого самоврядування, яка передбачає перехід на нову модель організації регіональної влади.

На думку голови Волинської обласної ради, реформування місцевого самоврядування допоможе ефективніше вирішувати проблеми громади та сприятиме більшому наповненню місцевих бюджетів.

«Реформування управління на місцях доцільно провести за такою схемою. Перш за все, утворити виконавчі органи обласної та районної рад, які реалізовуватимуть самоврядні та делеговані повноваження з вирішення питань регіонального значення», - розповів Володимир Войтович.

Крім того, у Концепції пропонується обласним державним адміністраціям надати виключно компетенцію державного контролю, а всі делеговані функції держадміністрацій передати відповідним виконавчим органам самоврядування.

Кардинально реформувати планують такі представницькі органи як обласні та районні ради. Хоча деякі зміни будуть внесенні і до роботи сільських селищних і міських рад.

Таким чином, у Концепції запропоновано дві моделі структури органів місцевого самоврядування базового, районного та обласного рівнів.

Зокрема райради та облради виконуватимуть всі раніше визначенні функції. Проте у раді з’явиться такий орган як виконавчий комітет. Саме він вирішуватиме всі питання, які входять до компетенції ради. Також відділи, управління, інші структурні підрозділи виконкому утворюватимуться радою та підпорядковуватимуться у своїй діяльності виконкому, а не держадміністрації, як це є зараз.
Модель структури сільських, селищних та міських рад суттєво змінювати не планують. Виконавчі органи так і залишаться підконтрольні та підзвітні тільки раді, яка їх утворила. В свою чергу саме виконком формує органи виконавчої влади.

Концепцію розробили на засіданні Всеукраїнської асоціації голів обласних рад. Тепер триває її обговорення та внесення пропозицій на місцях. Тому Володимир Войтович звернувся до керівників районних та міських рад з проханням ще раз детальніше опрацювати запропонований проект.

За словами Войтовича така концепція є початком істотного реформування місцевого самоврядування в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Антон Показати IP 29 Березня 2011 14:22
Це на базі якої Конституції? Гондурасу?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus