USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Нехай відчуття перемоги буде з нами завжди! - Ірина Констанкевич

11 Вересня 2014 11:08
Сьогодні ми всі живемо у тривожній атмосфері, не маючи впевненості, яким буде завтрашній день. Випробування війною на 23-му році незалежності України стало гіркою і болючою несподіванкою. Проте водночас українці демонструють велич власної віри і сили духу. Неоголошена війна згуртувала у прагненні допомогти тисячі людей.

Рік тому благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» проводив опитування серед лучан, аби скласти своєрідний рейтинг необхідних місту справ. Хотілося знати, наскільки точно визначили пріоритети у роботі. І хоча всі добрі справи однаково корисні, проте на перше місце різні категорії мешканців обласного центру поставили оздоровлення на курорті Буковель. Побувати у Буковелі – сьогодні для лучан це, як кажуть, круто.

Тому почути, що немало людей... добровільно відмовляються від такої поїздки, принаймні, дивно. Але відмовляються, виявляється, заради того, аби своє місце у групі запропонувати чи то хлопцям, які повертаються із зони АТО на сході України, чи їхнім рідним...

Звичайно, благодійники турбуються і про цих людей, але маємо наразі явище, про яке під час презентації одного з благодійних проектів і говорила Ірина Констанкевич, заступник голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк»: «Потрібно виховувати у людях співчуття».

Як це вдається благодійному фонду, адже нинішні українські реалії змінюють і пріоритети доброчинності? Що фонд визначив для себе головнішим? Наскільки добрим і милосердним є нині наше суспільство? Про це поговоримо з Іриною Мирославівною КОНСТАНКЕВИЧ.

– Нещодавно у Луцьку відбулися змагання, які не мали великої кількості вболівальників. Бо це, на щастя, не масовий вид спорту, а змагання серед людей з особливими потребами. Проте для учасників це було справжнє свято. Вражає знімок, на якому Ви присіли поруч з людьми, які – на інвалідних візках. Вражає великою життєлюбністю цих людей. Ви побажали, аби відчуття перемоги було з ними завжди. Наскільки таке відчуття потрібне тепер всім українцям? І тим відважним хлопцям, які відстоюють територіальну цілісність України, і тим, хто думає про них у тилу?..

– Змагання, які ви згадали, відбувалися символічно у День українського прапора, і організувала їх «Інваволинь». Ми не вперше спільно проводимо заходи і завжди під час таких зустрічей мене вражає тепло і оптимізм, які випромінюють ці люди. Вони наче світяться... Свою фізичну обмеженість компенсують духовною, моральною силою. Ця сила наснажує мене, моїх колег, багатьом вона дає велику віру у життя, без неї наша щоденна праця, наше існування не мають змісту. Таку велику силу духу і віру я бачила у людей, які стояли на Майдані, які повертаються зараз на кілька днів у відпустки з АТО. Для мене особисто – це прояви героїзму і люди ці – Герої. А вони у відповідь на такі слова про них стинають плечима і кажуть, що чесно роблять свою справу й по-іншому не змогли б. Це дивовижно, раніше про героїв ми читали в міфах і легендах, художній літературі, а тепер вони поруч, у нашому реальному часі.

Сьогодні я спілкувалася з військовими, які після лікування в госпіталі мають кілька тижнів на реабілітацію. Не змовляючись, вони говорили про безглуздість «війни не піхоти», а «війни – артилерії», про жорстокість і про те, що найбільшою цінністю є людське життя... Один з них розповів, що найближчими днями одружується, бо зустрічався з дівчиною два роки, і лише тепер зрозумів вагу цих почуттів... Зміна життєвих пріоритетів відбувається у всіх: і у тих, хто захищає, і тих, кого захищають. Поняттям, які десь стали штампами, деклараціями, знову повернули істинний зміст: патріотизм, державність, гідність, людяність, співчуття, доброта...

– Останнім часом Ви зустрічаєтеся з рідними лучан, які мобілізовані і служать у зоні АТО. Десь прочитала ваш короткий коментар з цього приводу: нема, мовляв, і слів, аби передати біль і тривоги цих людей. Завдяки чому вам вдається зберігати витримку, мати терпіння, аби вислухати мам, дружин, сестер наших воїнів? Адже потрібно щоразу вникнути у проблему і допомогти її вирішити. А з «гарячим» серцем цього не зробиш.

– Чесно скажу, немає інколи витримки, бракує слів. Але все, що переповнює душу, мусиш ховати... Бо призначення благодійного фонду – це найперше «з добром у серці» робити добро людям. І робота ця має бути і продуманою, цілеспрямованою, результативною. Скажу, до речі, що ця програма є під особистим контролем засновника фонду Ігоря Петровича Палиці. Тому, якщо у квітні-травні ми переважно надавали допомогу армії технікою, обладнанням, одягом, амуніцією, то з перебігом воєнної ситуації у державі, коли змінювалися потреби на Сході, теж оперативно перелаштовувалися. У фонд прийшли жінки – мами, дружини, сестри. Це вони змусили нас побачити усю повноту і складність ситуації в зоні бойових дій. Особисті історії вражали: одна мама розповідала, як син просив передати... 10 буханців чорного хліба, бо нічого їсти, друга – про те, як боронячи Луганський аеропорт, три доби під «Градами» син з товаришами не вилазили з окопів. А в іншого – шлунок болить, і крається материнське серце, що нічим не може допомогти...

Ці розповіді змусили нас не тільки почути кожного, а й допомогти родинам військових. З’ясувалося, що окрім фінансової, матеріальної, потрібна і юридична, і медична, і психологічна підтримка. Комплекс заходів необхідний не лише зараз, а на всю тривалість АТО, і, як думаємо, допомога буде потрібна не менше і після закінчення цієї неоголошеної війни.. Так і постала Програма підтримки учасників АТО та членів їхніх сімей – мешканців Луцька. Вона охоплює різні види допомоги: і пільги в оплаті за помешкання, і соціальний пакет, безкоштовний проїзд у транспорті. Військові, які повернуться, повинні бути забезпечені санаторно-курортним лікуванням, психологічною реабілітацією, належним медичним супроводом. Значний масив соціальних гарантій передбачений і родинам військових, дітям шкільного віку. На сесію Луцької міської ради Програму ініціювали депутати групи «Новий Луцьк», але разом з тим реальними її співавторами є ще дві сотні обпалених цією війною родин, які висловили пропозиції і конструктивну підтримку основних положень.

І ми їм вдячні за це. За програму проголосували усі луцькі депутати і наразі профільні управління визначають обсяги видатків на її реалізацію та готують пропозиції конкретних механізмів, форм практичного втілення, як це, до слова, відбувається у Львові, Тернополі.

На питання, а як же оцінюють цю Програму ті люди, для захисту і підтримки яких вона й передбачена, Ірина Мирославівна порадила запитати у них самих.

Майя Шостак, дружина загиблого Воїна:

– Я рада, що хлопці повертаються. І поранення – це ще півбіди. Хлопцям потрібно лікувати не лише тіла, а й душі. Не всі можуть тримати в руках зброю. Але найстрашніше в час таких подій - лишатися байдужим. Необхідно зробити все, що залежить від тебе. І тут повинні об’єднатися і держава, і благодійники, і звичайні люди.

Ярослав Мудрик, батько учасника АТО:

– Суспільство, як і, звісно, держава, повинні підтримувати людей, які стоять на захисті кордонів країни. І маємо враховувати, що чимало зусиль потребуватиме й післявоєнна реабілітація учасників АТО, їхнє повернення у мирне життя. Нині наша координаційна рада батьків отримала від міської ради приміщення, матимемо і окремий кабінет для надання юридичної допомоги. Організацію психологічної допомоги, яка є дуже важливою, бере на себе благодійний фонд Ігоря Палиці спільно з кафедрою медичної психології СНУ імені Лесі Українки. Сподіваємося на співпрацю з фондом і щодо забезпечення ради оргтехнікою, бо маємо плани про об'єднання у всеукраїнську систему надання допомоги мобілізованим в АТО та їхнім родинам. Така програма підтримки військовослужбовців, яку запропонувала у Луцькій міській раді депутатська група «Новий Луцьк», є необхідною. Ми, батьки мобілізованих, якось раніше не зверталися у благодійний фонд, бо я вважав, що в Ігоря Петровича вистачає клопотів і в Одесі, де він має втримати ситуацію. Звичайно, нам нелегко, адже координаційна рада займатиметься і тими хлопцями, які воюють, і пораненими, і полоненими, і, на жаль, загиблими... А ще ж післявоєнна реабілітація... Тому співпрацю з благодійним фондом, яка в нас окреслилася, підтримуємо, знаходимо повне розуміння. І попереду у нас ще дуже багато роботи.

Розмовляла Наталія МАЛІМОН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Роза Показати IP 11 Вересня 2014 11:19
Мудра жінка і хороша людина!
думка Показати IP 11 Вересня 2014 11:20
Ну краще вже вона ніж Вітіви, Гузі, Мельники...!!!
Анонім Показати IP 11 Вересня 2014 11:25
Евромайдан все изменит. Мы идем в Европу. Старые непрофессионалы, все эти зажравшиеся твари будут сметены. На их место придут молодые, думающие по-новому люди, которые учились в ууух, специалисты по эээх! Майдан делают интеллигенты, люди бизнеса, люди с тремя образованиями! В итоге получите погуграмотного козака Гаврилюка, несколько аферистов, выехавших на фейсбуке и целую тусовку все тех же рож, что сидели во власти годами, плюс несколько аутсайдеров, которые, получив целые комитеты, так ничего и не смогли своими кривыми руками сделать. Нет, это просто уникально, это просто поразительно. Украинцев можно нагибать еще столетие, но они будут свято уверены, что их никто не нагибает и они дружат с головой и здравым смыслом. Да в Европе народ, глянув в ТАКИЕ списки, на дыбы встал бы, вскричав "вы что нас, за идиотов держите?!" "Украина це Европа", ага, во сне.
Луцик Показати IP 11 Вересня 2014 11:48
І палиця і єремеєв і івахів і мельники з грицюками та потапчуками і пустовіти з вітівами уже напрацювали на Україну. Знову на державну спину посадити безликих, безвольниих залежних від олігархів? Чи може інвалідів АТО- волинян обрати? По великому рахунку на їх не буде шкода депутатської зарплатні. А це чергова висуванка в нардепи - включіть розум а не рекламу.
Студентка до Луцик Показати IP 11 Вересня 2014 12:00
А ви не на конкретного волинянина- інваліда АТО натякаєте? Явно не знайомі з Іриною Мирославівною, якщо можете назвати її безвольною. Ну, так може озвучите кандидата? А в одну лінійку всіх ставити я б теж не рекомендувала. Порівняти що робить Палиця і Мельник для округу - нереально.
Виборець до Студентка Показати IP 11 Вересня 2014 12:10
Палиця робить для округу набагато більше, це беззаперечно. Але його діяльність в Веховній Раді ніяка, він там і не з'являвся, жодна з його законотворчих ініціатив не прийнята остаточно. Тобто його допомога округу набагато корисніша за умов його губернаторства в Одесі, а не у Верховній Раді. Якщо він не планує поєднувати ці види діяльності в супереч законодавству. Ну а Мельник чи Вітів...горе це волинське....
Луцик до Студентка Показати IP 11 Вересня 2014 12:40
Швейцарець з якогось фонду? Мені без різниці натякати на конкретного інваліда. Був пораненийв зоні АТО - кожен з них вартий бути депутатом.. Кого потім куплять олігархи- рзберуться бойові побратими.
Котик до Луцик Показати IP 11 Вересня 2014 14:00
Та вже купили ваших побратимів невже не видно?!:) С потрохами...!!!
Студентка до Луцик Показати IP 11 Вересня 2014 14:13
До чого депутатство до Ірини Мирославівни? У мене таке враження, що ви з цієї сфери, бо про це пишете. А це "Був пораненийв зоні АТО - кожен з них вартий бути депутатом" схоже на назву передвиборчої програми...
студент до Студентка Показати IP 11 Вересня 2014 19:42
Ірина Мирославівна, це ви?
Аналізаторам Показати IP 11 Вересня 2014 12:01
Звісно, все хороше потрібно відразу й споганити. Чим же вам ця панянка не догодила?
123 Показати IP 11 Вересня 2014 12:12
Розумна і красива жінка! Успіхів їй!
Іван Показати IP 11 Вересня 2014 12:35
УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію. Так PR, чи ні? Скоріше перше. А тепер думати як знайти достойних.
1982 Показати IP 11 Вересня 2014 14:36
Достойна людина і на своєму місці. І в викладацькій, і в проректорській і в депутатській роботі - профессіоналізм і відповідність найвищим вимогам!
Василь Костюшенко Показати IP 11 Вересня 2014 14:39
Як на мене, то Ірина Мирославівна, є найбільш корисним обранцем у Луцькраді! її діяльність дійсно спрямована на мешканців міста та саме місто, а не на лобіювання власних інтересів. Вона не з числа бізнесменів, і це дуже радує. Та і фонд наскільки я знаю, робить багато чого: майданчики у садках, дворах та школах, підтримує медицину, культуру, соц.незахищені верстви населення, і що зараз найголовніше- дуже великі кошти спрямовує на армію та військових! Дякую Вам!
Іра Показати IP 11 Вересня 2014 14:52
Думається почався піар напередодні виборів. Це означає, що від Палиці буде кандидат саме пані Ірина.
Сова Показати IP 11 Вересня 2014 18:26
Шановні небайдужі до пані Ірини! В чому проявляється піар?? В тому, що Фонд в особі Ірини Мирославівни звітує про те, що ЗРОБИВ, а не в тому, що РОБИТИМЕ, якщо. Ви хоть десь бачите чи чуєте форму майбутнього часу дієслів з уст цієї пані чи її колег, яка є такою усталеною в політичних лозунгах? Приміром, улюблена усіма - "Жити по-новому". Крепко зажили по-новому? Пане Луцику, швейцари не пишуть докторської дисертації і їх не обирає народ! Не допомагають сотням сімей, не підтримують дітей-людей-старих-хворих... Та я в шоці, народ, це жаба, народна жаба чистої води, яка давить, власне, саме безвольних, безликих громадян нашого міста. Ірина Мирославівна - людина на своєму місці, яка - така безлика, за словами пане Л. - є, в буквальному сенсі, головою Фонду, реалізує в життя купу благодійних проектів, допомагає дітям-хворим-жертвамАТО...Ну чому не бачити того доброго, що справді є. Успіхів і витримки Ірині Мирославівні!!!
Луцик Показати IP 11 Вересня 2014 20:40
Допис до Сови. Вибачаюсь перед кампашка.
волинські новини Показати IP 13 Вересня 2014 22:22
коментарій видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus