USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Опозиція більше не контролює акції протесту?

20 Січня 2014 18:51
Столичний Майдан перетворився на поле бою, де панує стихійний бунт. Опозиція втратила контроль над ситуацією. Таку думку висловили експерти, аналізуючи останні події на вулиці Грушевського, - повідомляє «Радіо Свобода».



Тепер, на думку декого із фахівців, розвиток подій залежатиме напряму від суспільних настроїв, а не позиції когось із лідерів. Головною ж причиною цих заворушень експерти називають так звані «поліцейські закони», ухвалені Верховною Радою і підписані президентом наприкінці минулого тижня.



Дев’яте Народне віче на майдані Незалежності у Києві, на якому опозиція оголосила подальший план дій, але так і не назвала єдиного кандидата на президента, закінчилося заворушеннями на вулиці Грушевського. Заклики опозиційних політиків до протестувальників не йти на протистояння, дієвими не були. Відтак, вважає експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко, ситуація є неконтрольованою.



«Опозиція продемонструвала свою неефективність і нерозуміння політичної, соціальної і силової, побутової ситуації, яка виникла у середмісті Києва», – зазначає Матвієнко.



Із тим, що опозиція втратила контроль над ситуацією погоджується і соціальний психолог Віктор Пушкар. І причиною цього, каже він, є її недопрацювання.



«Опозиція могла б якось інакше попрацювати з людьми, і якось довести до них, що штурм будівель уряду це не найголовніше, – говорить Пушкар. – Головніше, щоб тій же міліції, тим «беркутівцям» було б кому здаватися. Опозиція недопрацьовує з людьми, і не до кінця розуміє ситуацію».



Ситуація залежатиме від реалізації плану опозиції…



Нинішні заворушення стали наслідком так званих «поліцейських законів», ухвалених парламентом наприкінці минулого тижня, зазначає політичний експерт Володимир Фесенко. А подальша доля опозиції багато у чому залежатиме від того, наскільки оперативно вона зможе реалізувати план дій, проголошений на Майдані у неділю.



«Треба думати над стратегією і тактикою громадської непокори, над тим, як швидко і ефективно реалізувати план дій, який було запропоновано. Достатньо логічна лінія, яка запропонована. Інша річ, щоб вона була достатньо оперативно і ефективно реалізована», – каже Фесенко.



… чи суспільних настроїв?



Утім, на думку Костянтина Матвієнка, подальший розвиток подій залежатиме напряму від настроїв людей і ніякі лідери уже не мають на це впливу.



«Якщо формальний лідер з’явиться, то у нього вже немає жодних шансів опанувати ситуацію, – переконаний експерт. – відсутність лідера зараз вже нічого не означає. Лідера потрібно було визначати щонайменше місяць тому. Яценюк дозволив собі зробити некомпетентну для політика заяву, коли їх питають, хто ваш лідер, а вони відповідають, наш лідер український народ».



Між тим, лідер руху «Третя республіка», колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко написав на своєму сайті, що не вірить у дієвість плану, який проголосили лідери парламентської опозиції на Майдані. «Архіпелаг Межигір’я не можна зупинити деклараціями та намірами», – пише Луценко. Він повідомив, що пропонував свій план виходу із кризи, але парламентська опозиція його не прийняла.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
НОНА Показати IP 20 Січня 2014 22:04
Дуже сумно, що нами українцями намагаються керувати політичні невдахи Луценки, Яценюки, Клички і Тягнибоки. Наша трагедія в тому, що немає в нас справжнього національного лідера. Як у Висоцького "настоящих буйных мало вот и нету вожаков". Довіри до опозиційних лідерів немає тому, що ради своїх політичних амбіцій вони готові грати на святих для любого українця речах - на нашій національній єдності, і все заради президентського крісла. На тому за, що боролися тисячі українських патріотів в польських катівнях та таборах ГУЛАКу. Зараз кожен українець повинен зробити вибір - що далі? Національний розбрат і шлях в нікуди, чи зупинитися, відкинути всі образи і подумати як же далі будувати незалежну Українську державу спільно незалежно від політичних уподобань та ідеалів. Історія може не дати нам шансу на будівництво своєї держави.
Лучанин Показати IP 21 Січня 2014 04:24
Опозиція хоче, але не може! Така опозиція... Вона вміє організувати лише хаос, анархію
БОГДАН Показати IP 21 Січня 2014 09:13
Думаю,що останні події в Києві багатьом киянам,як і українцям в цілому ,відкрив очі.Стало зрозумілим,що =Майдан= це не =мирні= протестувальники,навіть не бомжатник чи стадо бомжів,що розводять безлад та антисанітарію в центрі столиці,як писали деякі журналісти,це- озвірілий натовп,який ледь не влаштував суд лінча над захопленими в полон беркутівцями ,ламав їм ребра та проламував їх голови в =кращих= бандерівських традиціях. По суті ,це банда вандалів-громил,добре організована шайка бандитів,яка за гроші вміє професійно протидіяти та протистояти органам правопорядку,навчена підступно калічити палицями,арматурою,камінням та пляшками із запальною сумішшю міліцію то =Беркут=.
майдан Показати IP 21 Січня 2014 09:17
Наш девиз: телега сломана, колёса гнутые, а нам все пох** мы е**нутые!
Анонім Показати IP 21 Січня 2014 09:27
В регіонах стало відбувавтись менше кримінальних злочинів, так як переважна кількість їх виконавців втікла на майдан?
Нім до Анонім Показати IP 21 Січня 2014 10:46
Ото там їх всіх і пов'язати!!!
до опозиції Показати IP 21 Січня 2014 14:04
Де ж ви, горлопани притрушені, Яйцекнюки і Тягнибики?! Розпалили вогнище і втекли в кущі, щоб самих за с..ку не вхопили і не засмажили?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus