USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Підкуп виборців: «волонтерів Порошенка» готують для проведення «соцопитувань»

16 Січня 2019 07:00
У Хмельницькому відбулися заходи для «волонтерів», які виявили бажання проводити «соціологічне опитування щодо ставлення до ситуації в Україні». З-поміж завдань тих, хто проводитиме опитування, – виявляти прихильників чинного Президента та підтримувати з ними зв'язок.

Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, які побували на «інструктажах».

Навчання для осіб, які в подальшому будуть проводити соціологічне опитування, відбувалися 12-14 січня о 10:00, 12:00, 14:00 в актовому залі Хмельницького університету управління та права. Крім того, 11 січня в робочий час працівників бюджетних установ (Хмельницького університету управління та права, Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва, Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки та інших) інформували про зазначене соцопитування.


ЧИТАТИ ЩЕ: «СОЦІОЛОГІЧНИЙ ПРОЕКТ»: ЯК ПОРОШЕНКО СКУПЛЯЄ ГОЛОСИ ПО 1000 ГРИВЕНЬ

Учасники «інструктажів», серед яких чимало працівників бюджетних установ обласного підпорядкування, отримали брошури «Дослідження громадської думки» із зазначенням на них назви ймовірного організатора опитування – ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії».

У брошурі – інструкція, як заповнити Анкету соціологічного опитування, таблиця для звіту обходу виборців та безпосередньо бланки анкет. Як вказано в пункті 2 інструкції, волонтери повинні пояснювати причину свого звернення до громадян таким чином: «Я проводжу соціологічне опитування в нашому місті/селі щодо ставлення до ситуації в Україні».

Сама ж анкета містить підзаголовок «Передвиборні настрої жителів України – 2018». З-поміж питань є такі, що стосуються діяльності чинного глави держави, зокрема: «Яке Ваше ставлення до Петра Порошенка за 5-бальною шкалою?», «Які позитивні зміни, що відбулися завдяки Петру Порошенку, Вам відомі?». Крім того, в анкеті необхідно вказувати персональні дані опитаних: прізвище, ім'я, по батькові, вік, поштову адресу, номер телефону.

Окрім брошури, присутні також отримали бланк «особистого зобов’язання» з логотипом «#команда Порошенка». Підписуючи зобов’язання, громадяни мають засвідчити свою підтримку «зусиль Президента України Петра Порошенка у розбудові незалежної української держави» та бажання «сприяти його подальшій роботі на посту Глави Держави».

Роздали «волонтерам» і газети «Чому я за Петра Порошенка» та посібник «Як оформити результати опитування». У пункті 2 інструкції «Як заповнити формуляр» зазначено: «Згадайте людей, які під час опитування виявили позитивне ставлення до Кандидата. Це наші потенційні прихильники. Їхні анкети ми вносимо до формуляра насамперед». В пункті 8 дають вказівку «після того як ви впишете до формуляра усіх наших прихильників, переходьте до оброблення анкет людей з іншими думками».

Як розповідають спостерігачі ОПОРИ, які побували на навчаннях, охочим проводити опитування пояснили, що вони працюватимуть за місцем проживання на території своєї виборчої дільниці. Планується, що на кожній дільниці буде 20-25 волонтерів. За роботу пообіцяли платити: 500 грн за 50 опитаних. За кожних 15 виявлених прихильників Петра Порошенка, яких треба вносити в окремий журнал, – ще 1000 грн. З-поміж завдань «опитувачів» – підтримувати подальший зв'язок з прихильниками чинного Президента: сконтактувати з ними через певний час, дізнатися, чи не змінили думку, чи не від’їжджають кудись на день виборів. За це пообіцяли також 1000 грн.

Водночас «волонтерам» наголошували, що ніякої агітації організатори навчання не проводять, а газети «Чому я за Петра Порошенка», які отримали учасники заходів, – для ознайомлення.

Спостерігачі ОПОРИ кажуть, що завдання опитування, яке триватиме до 20 січня, організатори навчання визначили так: знайти однодумців, а далі підтримувати з ними зв’язок (інформувати їх про різні заходи – розмови за чашкою кави для пенсіонерів, концерти для молоді тощо), показати Президентові реальну ситуацію, оскільки інші соціологічні опитування неякісні.

Спостерігачі ОПОРИ також встановили використання адмінресурсу для залучення працівників бюджетних установ до участі в зазначеному «соцопитуванні».

Керівники закладів культури обласного підпорядкування та керівники деяких закладів профтехосвіти інформували працівників своїх закладів про можливість участі у соцопитуванні. Зокрема, зафіксовано поширення такої інформації керівництвом Хмельницького університету управління та права, керівництвом Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки, керівництвом Хмельницького професійного ліцею електроніки. Як повідомили спостерігачу ОПОРИ працівники професійного ліцею електроніки, що були присутні на «інструктажі для волонтерів» в кількості більше 10 осіб, інформацію про соцопитування було оголошено керівництвом закладу 10 січня.

Як розповіла спостерігачу ОПОРИ директорка Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки Катерина Чабан, нікого з працівників вона не примушувала до участі в соцопитуванні, а лише поінформувала колектив про таку можливість, оскільки, на її думку, для людей це гарна нагода заробити. Інформацію про опитування, за її словами, вона отримала з відкритих джерел, їй ніхто про це не повідомляв.

А на питання щодо присутності працівників бібліотеки 11 січня в робочий час у приміщенні Хмельницького університету управління та права на ознайомленні з деталями соцопитування відповіла, що у працівників гнучкий графік і вони можуть відходити у власних справах.

Слід додати, що для реєстрації учасників «соцопитування» використовуються аудиторії ХУУПу, а саме фотографування учасників та збір анкет відбувається в аудиторії 101 з написом на дверях «Магістратура спеціальності «Державна служба».

Як стало відомо ОПОРІ, «опитування» вже проводять в районах Хмельницької області, зокрема у місті Шепетівці, що належить до виборчого округу №190. Так, наприклад, 12 січня у локальних групах міста Шепетівки в мережі Facebook користувачі оприлюднили дописи про те, що в місті невідомі люди масово проводять якісь опитування – як методом від «дверей до дверей», так і телефоном. Така інформація є в групах Шепетівка Шепетовка Онлайн та Шепетівка віртуальна.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus