USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Поляки на Волині виступили на захист української мови

5 Липня 2012 16:07
Голова товариства польської культури імені Єви Фелінської Валентин Ваколюк запропонував представникам інших національних меншин Волині звернутися до Президента Віктора Януковича із проханням не підписувати закон «Про засади державної мовної політики». Однак його пропозицію не підтримали.

Про це йшлося під час засідання ради представників організацій національних меншин Волині у приміщенні ОДА.

Як розповів начальник головного управління з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю облдержадміністрації Андрій Мельник, головна мета зустрічі із представниками товариств - обговорити проведення Х фестивалю культури національних меншин. Цей захід відбудеться, за попередньою інформацією, в жовтні 2012-го.

Окрім того, на часі - ухвалення обласної програми підтримки національних меншин. Мовляв, її проект винесуть на розгляд Волиньради наприкінці цього року. Програма буде розрахована орієнтовно на три роки. Але, аби передбачити конкретний обсяг фінансування потреб представників різних етносів, влада чекає на їхні пропозиції.

«Ми вже багато років подаємо ці пропозиції, але безрезультатно», - заявив голова товариства польської культури імені Єви Фелінської Валентин Ваколюк.

«Чомусь раніше наші пропозиції не враховували», - додала Тетяна із організації «Терне Рома».

Затим Ваколюк знову попросив слова. «Ми зараз стоїмо на межі біди. В наш український дім прийшла біда – через закон Колесніченка-Ківалова. Ми всі - представники різних національностей, але нас єднає українська мова. Давайте підготуємо відозву до Президента, аби він не підписував цей закон. Я сам – поляк, але готовий захищати українську мову», - заявив він.

На думку Ваколюка, обговорення фестивалю в нинішніх реаліях – «це пір під час чуми». «Для чого ми маємо займатися «пєснями-плясками» під час біди?» - поцікавився він і запропонував включити до порядку денного засідання ради пункт про відозву до Президента із закликом не підписувати закон «Про засади державної мовної політики».

Однак Ваколюка підтримали лише представники єврейської громади. Опісля цього голова товариства імені Єви Фелінської покинув приміщення, де тривало засідання ради нацменшин.

«Кожна людина має право на власну думку, але ми – поза політикою», - прокоментував подію начальник головного управління з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю облдержадміністрації Андрій Мельник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Сергій Показати IP 5 Липня 2012 18:07
Оце є нормальна позиція дружного народу.Я етнічний українець,постараюсь вивчити польську,а російською(після прийняття закону К-К) в Луцьку нерозмовлятиму нізким,принціпово.
Бульба до Сергій Показати IP 6 Липня 2012 08:46
Сергею, молодец, узнаешь откуда взялось слово ХЛОПЕЦ - ХОЛОПИЧ - ХОЛОП. Ты хочеш быть рабом? - Будь им!
Лучанин Показати IP 5 Липня 2012 19:10
Якщо не ветують закон. Пропоную на Волині приняти другу польську, нехай попаряться відповідати на наші листи з донецька на другій регіональній польскій))))
Батько до Лучанин Показати IP 5 Липня 2012 20:39
+100
Свій Показати IP 5 Липня 2012 21:15
Пропоную підтримати позицію Вакулюка і пропозицію Лучанина. І поки в неті розпочати хвилю визнати польську мову другою регіональною. А російською спілкуватись тільки через перекладачів.
Лучанка Показати IP 5 Липня 2012 21:50
Я теж за другу державну - польську. Поляки - наші сусіди, родичі, друзі. колеги по бізнесу. На..рена нам російська, всі росіяни, що живуть на Волині - проти другої державної російської.
... Показати IP 5 Липня 2012 23:03
Підтримую Ваколюка! Побільше б таких ініціатив!
Дерек Чісора Показати IP 5 Липня 2012 23:55
Не треба других мов - не польської й тим більше не російської...румуни не дремлят та й угорців в Закарпатті розвелось хоч греблю гати.
Андрей88 до Дерек Чісора Показати IP 6 Липня 2012 10:57
Согласен. Есть украинский язык - хватит пусть он и остается единым государственным. А русский, польский, молдавский, венгерский и т.п. учите себе кто хочет и разговаривайте, никто же не запрещает.
Андрей88 до Дерек Чісора Показати IP 6 Липня 2012 11:00
Но украинский язык должны учить и знать все, кто является гражданином Украины или долгое время живет на территории Украины, независимо от того на каком языке человек общается в быту.
wiking Показати IP 6 Липня 2012 00:32
Респект Валентину Ваколюку! Такі позиції публічних людей вкрай потрібні, а інші товариства бояться невідомо чого. Залякані і безвідповідальні.
555 Показати IP 6 Липня 2012 09:09
Недолугі коментарі. Своєї мови не знають, а хочуть польську вити "принцІпово".
1 Показати IP 17 Липня 2012 15:49
Поляки нам такі ж вороги, як і москалі, 70 років назад вони так само нищили ВСЕ українське

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus