USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Порошенко готовий «прибрати» Гройсмана до виборів за будь-яку ціну, – журналіст

6 Червня 2018 07:40
Боротьба з політичним свавіллям, діра в бюджеті на 50 мільярдів, конфлікт Гройсмана з Порошенком, довіра до України на Заході ... Чи будуть 7 червня голоси для головної політичної події 2018 року - голосування за Антикорупційний суд?

Про це пише журналіст Юрій Бутусов на своїй сторінці у Фейсбуці.

За даними джерел "Цензор.Нет", з початку року до державного бюджету надійшло на 50 мільярдів гривень менше, ніж заплановано. Касові розриви закриваються за рахунок використання частини коштів місцевих бюджетів. Якщо до кінця року збережеться нинішня динаміка, бюджетний дефіцит може скласти близько 100-120 мільярдів гривень.

Які є шляхи виконання плану податків?

ДФС розробила план ліквідації схем в оподаткуванні, які використовуються для виведення капіталів за кордон і мінімізації сплати податків великими фінансово-промисловими групами. Очікуваний ефект - від 80 до 150 мільярдів гривень додаткових надходжень від великих платників податків. Однак більшість постраждалих від цих заходів знаходяться на Печерську, і розглядати підвищення податкового тиску АП, КМ і ВР поки не готові.

Єдине джерело зовнішніх позик на велику суму - МВФ. Але у МВФ є дві категоричні вимоги.

Перше - прийняти закон про Антикорупційне суді з одним принциповим пунктом - правом вето на кандидатури суддів в конкурсній комісії, укомплектованої міжнародними представниками.

Друге - підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги для населення як мінімум на 40%.

За тарифами ситуація жорстка - адже підвищення тарифів дотувала сама держава для зняття соціальної напруги, і тепер ці субсидії поглинають понад 70 мільярдів гривень на рік. Та й підвищувати перед виборами тарифи вкрай небажано. МВФ це вимагає, але в цьому питанні є перспектива поторгуватися і домогтися відстрочки після виборів.

Тому є одна реально позиція для переговорів з МВФ - це Антикорупційний суд. Однак президент Петро Порошенко вважає, що контролювати Антикорупційний суд повинен все-таки він. І хоче ввести норму про можливість подолання права вето міжнародної комісії при голосуванні по конкретним суддям. МВФ в даному питанні поступатися не має наміру. Вето означає вето.

Бажання контролювати замість бажання керувати і ділитися відповідальністю і повноваженнями не дозволяє президенту усвідомити загрозу від відсутності в країні суду, яким би повністю довіряло і і наше громадянське суспільство і Захід, найбільше завдає удар по авторитету влади. Авторитетний арбітраж в великих корупційних процесах став гарантією довіри до України. Це була б реальна реформа, якою президент міг би разом з парламентом і всією країною по праву пишатися.

Але для вирішення бюджетної кризи час ще є, вважає президент. Виграє той, у кого міцніші нерви. Провал бюджету - це насамперед удар по уряду Володимира Гройсмана. Порошенко не зміг змусити Гройсмана виступити в свою підтримку на виборах, і намагався організувати звільнення прем'єр-міністра під час звіту уряду.

Однак Гройсман звіт заблокував, і звіт не відбувся. Тепер Гройсман є головним ворогом Порошенко у владі і президент готовий його прибрати до виборів за всяку ціну. Без підтримки прем'єр-міністра сподіватися хоч на якісь результати на виборах президентських і парламентських просто неможливо.

Що ж, у Порошенка в руках є потужний інструмент - Антикорупційний суд. Немає суду - немає кредиту МВФ, а значить дефіцит бюджету збережеться. Більш того, Україні доведеться до кінця року погасити попередні кредити МВФ, а це додатково десятки мільярдів. А значить, уряд Гройсмана очікує крах - дуже швидкий, до кінця року.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман прекрасно розуміє - немає Антикорупційного суду - немає бюджету - немає уряду.

І Гройсман зробив дуже ризикований хід - він заявив, що якщо Антикорупційний суд не буде проголосований, то він іде у відставку. А це значить - вся система відносин, збудованих депутатами з урядом напередодні виборів розвалюється, влада чекає тривалий період хаосу, і в найкритичніший момент. По суті, своєю заявою Гройсман виступив проти Порошенка в цьому принциповому питанні, і зараз повинен буде показати, що у нього підтримка в Раді вища, ніж у президента. Гройсман відноситься до голосування за Антикорупційний суд як до вотуму довіри до себе. Замість звіту уряду - Антикорупційний суд.

У разі успіху - Гройсмана чекає посилення міжнародного авторитету, перемога над Порошенком в складній внутрішньополітичній боротьбі. А значить - напередодні виборів Гройсман покаже себе як головний ресурс влади у виборчій кампанії.

У разі поразки - втриматися без кредитів МВФ уряду буде неможливо. Немає інших надійних переговорних позицій.

Сьогодні в парламенті, за оцінками співрозмовників "Цензор.Нет" можна зібрати від 170 до 250 прихильників голосування за Антикорупційний суд у варіанті, прийнятному західними експертами. Результати голосування будуть мати важливий характер для швидкості змін у всій країні - це не проблема чиєїсь кар'єри, аж ніяк.

"Сподіваюся, що народні депутати в четвер задумаються, що Антикорупційний суд з авторитетом, з можливістю посадити злочинців або з можливістю відхилити незаконні претензії антикорупційних органів потрібен не просто МВФ і громадськості - це потрібно перш за все політикам, причому як тим, хто при владі і знаходиться під ударом, так і тим, кого політичні шторми можуть з влади викинути і позбавлять всякого прикриття і можливостей впливу. 7 червня парламенту треба зробити вибір не за Гройсмана або Порошенко, не за Ситника і не проти Ситника, а за довіру до країни, за довіру до самих себе, для захисту кожного з нас від політичного свавілля напередодні ключових виборчих баталій. Антикорупційний суд зараз - це ключовий порядок денний для держави. Ось чому 7 червня я вийду під Верховну Раду з пікетом для підтримки голосування по антикорупційному суду - це не чиясь особиста проблема, це наша спільна проблема, ми всі ризикуємо однаково", - підсумовує Бутусов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Коля Показати IP 6 Червня 2018 08:22
А ви не думаєте що це тільки для людей ? Це ж одна банда, всі ж вони пов"язані. Так що це щоб пройшов до влади Гройсман і тоді всі буде знову зручно лібим друзям.
ан Показати IP 6 Червня 2018 10:33
так Гройсман нібито родич Порошенка. Пройде Гройсман - і Порох знову "на коні" і біля корита.
Вова до ан Показати IP 6 Червня 2018 14:21
Однозначно можу стверджувати що Порошенко НЕ є родичем Гройсмана. Але на другу каденцію президенства виграє саме Порошенко, бо інших не видно.
Мойша до Вова Показати IP 11 Червня 2018 11:14
как НЕТ ? мы все родственники
123 Показати IP 6 Червня 2018 11:15
Богом вибраний народ використовує древнєримський принцим: "Розділяй і владарюй!". Їм важливо лишитись при владі любою ціною, от і пудрять мізки людям.
хехъ до 123 Показати IP 7 Червня 2018 10:38
Так. А иначе... иначе беда будет.
багато понаписано Показати IP 7 Червня 2018 23:32
Зрозуміло наступне: Крадуть як ніколи раніше. Діру закрити можна тільки кредитом, який віддавати будемо ми. Для кредиту треба Антикор. суд. Суддів будуть погоджувати з кимось там за кордоном. Ті закордонні дядьки потім коли захочуть, прижмуть і Порошенка і кого завгодно. Хлоп, пастка зачиняється.Кредит віддаватимемо все одно ми. ((

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus