USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Повернення конституції, роль Тимошенко, кандидати на головні посади в країні

5 Лютого 2014 13:00
Як проходять переговори між владою і опозицією щодо повернення Конституції зразка 2004 року, а також хто може очолити Кабмін, дізналася ТСН.

Депутати не можуть домовитися про зміни до Конституції. У вівторок вранці фракцію "Батьківщини" лихоманило. Причина - адвокат екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко Сергій Власенко зачитав її лист, в якому лідер "Батьківщини" закликала Арсенія Яценюка припинити будь-які переговори з владою і не брати участі у формуванні нового складу Кабінету міністрів, а також не погоджуватися на повернення Конституції зразка 2004 року. Зі слів одного з депутатів від "Батьківщини", який побажав залишитися невідомим, про лист не знали ні Яценюк, ні перший заступник голови партії Олександр Турчинов, і невідомо, коли він був написаний.

Але послання Тимошенко внесло невизначеність в ряди опозиціонерів і викликало невдоволення у регіоналів, близьких до власника СКМ Ріната Ахметова і власника Group DF Дмитра Фірташа, а також екс-глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна. Ці депутати виступають за вирішення політичної кризи мирним шляхом. Чому незадоволені регіонали і який план в опозиції? Конституційні зміни Повернення Конституції зразка 2004 року - головне питання нинішнього парламентського тижня, щодо якого в кабінеті у спікера Володимира Рибака радяться лідери фракцій. На цьому наполягають опозиціонери. Головний аргумент - Конституція 2004 року фактично повертає Україну до парламентсько-президентської форми правління, забезпечуючи більше повноважень не президенту, а Уряду і депутатам. "Українці вимагають негайної зміни конституційного ладу. Цього вимагають усі: і представники влади, і представники опозиції. Що нам пропонують замість цього? Створення чергових комісій і в кінцевому варіанті - невирішеність питання зміни Конституції", - нарікав з трибуни Ради один із заступників глави фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

Але чи є у опозиціонерів голоси? Формально, запевняє один із депутатів від УДАРу, їх близько 230. Це з урахуванням частини позафракційних і частини депутатів від ПР, близьких до Ріната Ахметова і Фірташа-Льовочкіна. "Ми в персональних розмовах з багатьма депутатами від ПР, з мажоритарниками. Вони готові давати голоси", - запевняв журналістів у кулуарах Ради лідер фракції УДАР Віталій Кличко. Але в опозиції розуміють: ситуація минулої середи, коли регіонали після візиту президента Віктора Януковича до Ради проголосували за законопроект про амністію авторства нардепа від ПР і представника президента в парламенті Юрія Мірошниченка, може повторитися. "Ми були в переговорному процесі (з депутатами Партії регіонів – ред.), а після листа Тимошенко, що робити?", - нарікає один з нардепів від "Батьківщини". В ПР також дивуються - опозиціонери будуть вести з ними переговори чи ні. Там зайняли вичікувальну позицію на два-три дні. Але один з регіоналів говорить відверто, що свій шанс опозиціонери упустили ще минулої середи. "Ми були готові проголосувати за законопроект про амністію без умов. Але вони все тягнули, домовлялися про посади, та було ж мінімум 52 наших голоси", - каже регіонал, додаючи, що в опозиціонерів має викристалізуватися лідер, з яким можна вести переговори. Мовляв, зараз з ким їх вести - незрозуміло.

Якщо опозиціонерам не вдасться заручитися підтримкою частини регіоналів у питанні повернення Конституції зразка 2004 року, процес може затягнутися надовго.

Зі слів заступника голови фракції ПР Михайла Чечетова, Рада може проголосувати за створення робочої групи, мета якої - напрацювати зміни до Конституції. Їх у ПР обіцяють розглянути і проголосувати не раніше вересня цього року.

Якщо повернення Конституції зразка 2004 року може затягнутися надовго, то за подання Віктора Януковича з новою кандидатурою на пост прем'єр-міністра депутати можуть проголосувати вже у четвер, 6 лютого.

Поки офіційну пропозицію очолити Кабмін отримав тільки Арсеній Яценюк. "До повернення Конституції зразка 2004 року немає сенсу говорити про склад Кабміну", - відрізав один із заступників глави фракції "Батьківщина" Арсен Аваков.

Один з депутатів від ПР на умовах анонімності розповідає, що новий прем'єр повинен бути компромісною фігурою як для Європи, так і для Росії. Не виключено, що крісло глави уряду обійме нинішній глава Адміністрації президента Сергій Клюєв (на його місце готують заступника глави АП Андрія Портнова), але розглядаються й інші кандидатури.

Декілька опитаних регіоналів зізнаються: у фракції готові підтримати позафракційного депутата Петра Порошенка. На їхню думку, Порошенко - єдиний, хто здатний вирішити кризу, що склалася, і у випадку удачі створити для себе плацдарм для участі в президентських виборах 2015 року. "Майдан стоїть не заради посад", - відрізає сам Порошенко на питання журналістів.

Згідно з іншими даними, Порошенко веде переговори щодо посади спікера. Але можливо це тільки в разі повернення Конституції 2004 року. Ще одна кандидатура, яку в ПР розглядають на посаду технічного прем'єр-міністра, нардеп Анатолій Кінах, який у 2001-2002 роках вже очолював уряд. Зі слів Кінаха, офіційно переговори з ним на цю тему ніхто не вів. "Але можливі варіанти. Якщо буде потрібно - я готовий", - говорить він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
юлі Показати IP 5 Лютого 2014 14:08
Шановна, ви сидите, то й сидіть собі тихенько і не квакайте з-за гратів. Не вам, а нам потрібно проводжати дітей в школи, годувати сімї, працювати. Вас наші проблеми ніколи не хвилювали, так як і партію ригів на чолі з Яником. Якщо почався процес мирних переговорів - не заважайте йому своїми 5 копійками - краще довгі переговори, ніж коротка війна. На вам, а нам і нашим дітям ходити цими вулицями, які ви хочете знову перетворити на арену боїв.
волиняка Показати IP 5 Лютого 2014 14:20
Підтримую!!! до Юлі
Зимін Показати IP 5 Лютого 2014 17:37
Переговори про зміни до конституціії займуть дуже тривалий час .враховуючи роботу робочої групи по напрацюванню.Думаю ,що свої пропозицііпісля" олімпіади" в Сочі дасть гарант.
БОГДАН Показати IP 5 Лютого 2014 20:41
Юлін лист спавив справжній шок в опозиційному таборі,які вже поділили владу,,Лист,доречі,і сильно підірвав авторитет та позиції у =Батьківщині=Яценюка.Так йому і треба.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus