USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Реформи: крига скресла?

16 Березня 2011 17:37
За розмовами про зміни в країні вперше стоять реальні дії. Минулого тижня Кабмін відзначив першу річницю перебування при владі та підсумував результати роботи. Про проведені реформи, які сьогодні критикують скептики та опозиція, звітував віце-прем'єр Сергій Тігіпко, який відповідає в уряді за всі ключові зміни.

Посткризовий 2010 рік був не найкращим часом для реформ. Але Україні, де навіть у роки економічного зростання ніхто не наважувався на хірургічне втручання в роботу хронічно хворого державного організму, відступати вже було нікуди. Незважаючи на досить складний спадок, отриманий від попередників, український уряд не «порізав» соціальні виплати та субсидії, як це зробила влада більшості західних держав, і навіть трохи збільшив зарплати і пенсії, а також пішов на зниження податків. У результаті вдалося зупинити скочування країни в прірву, і Україна, мабуть уперше за 20 років незалежності, почала рухатися шляхом реформ і розвитку.
Що зроблено?
Ключові реформи, які проводить сьогодні уряд, – зона відповідальності Віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка. Перша з них – податкова. Хай там як критикують Податковий кодекс, але він був необхідний, насамперед, як система упорядкування фіскальних правил. Крім того, перекрито низку шпарин для мінімізаторів. Тому принцип «податки повинні платити всі» нарешті стане реальністю. Кабмін пішов на зниження ключових податків – ПДВ і податку на прибуток, а також скасував масу непотрібних податей, які тільки ускладнювали роботу бізнесу і дозволяли бюрократії постійно принижувати підприємців.
Друга важлива реформа – зміни в будівельній галузі. Закон «Про регулювання містобудівної діяльності» днями набув чинності. А це означає, що спрощені процедури початку будівельних робіт, збору підписів, затвердження генпланів забудови територій запрацюють найближчим часом. За оцінками експертів, спрощення дозволять знизити рівень корупції в будівництві на 90% і приблизно на третину здешевити собівартість будівництва. До того ж, розвиток будівельної галузі створить багато нових робочих місць для українців.
Легше стало не тільки будівельникам, але й малим підприємцям завдяки дерегуляції. Для проведення понад 2000 видів робіт тепер не потрібні ліцензії. Кількість дозволів для початку різних видів діяльності скорочено з 227 до 90, впроваджено принцип мовчазної згоди. Скасовано голограми та дозволи на печатку.
Найбільш обговорюваною є пенсійна реформа. Підвищення пенсійного віку та обмеження максимальних пенсій викликає обурення. Але при цьому всіх обурює й низький рівень забезпечення основної частини нинішніх пенсіонерів. До Тігіпка всі ці питання замовчували, відкладаючи зміни в довгий ящик і тихо накопичуючи дефіцит Пенсійного фонду, мовляв, після нас хоч потоп.
Уряд вирішував досить складне завдання: як зробити пенсії справедливими в умовах, коли пенсіонерів стає дедалі більше, а працездатних людей менше? Вихід знайшли в тому, щоб не тільки стимулювати людей більше працювати, але й «завести» пенсійні відрахування кожного на його власний накопичувальний рахунок. Тобто дозволити самостійно впливати на розмір власної пенсії.
Що буде?
Але хоч як оптимістично звучать оцінки реформаторських здобутків, це ще не половина і навіть не чверть необхідного шляху. Із озвучених Сергієм Тігіпком ініціатив зрозумілі плани на 2011 рік. По-перше, це докорінні зміни на митниці. Минулий рік показав, що це відомство, при бажанні, може кардинально впливати на внутрішні ціни в країні, обмежуючи ввезення товарів, завищуючи митну вартість. Перевізники та імпортери не раз заявляли про непомірні побори в портах країни. До парламенту вже внесено новий варіант Митного кодексу, підготовлений робочою групою Сергія Тігіпка, який обмежить повноваження митників і знизить корупційну складову в цінах імпортних товарів.
Також очікується реформування трудового законодавства. Ініціативи щодо впровадження індикативних заробітних плат, на підставі яких будуть проводитися відрахування в соціальні фонди, скасування трудової книжки та запровадження спрощеної організації тимчасових робочих місць дозволять знайти баланс в інтересах роботодавців і пенсіонерів, які залежать від прозорих зарплат і відрахувань до Пенсійного фонду. Третім напрямом реформ Тігіпка стане завершення процесів євроінтеграції. До кінця року може запрацювати безвізовий режим для короткострокових поїздок українців до Євросоюзу. А зона вільної торгівлі, угода про яку може бути підписана до кінця року, дасть змогу нашим виробникам простіше продавати товари в Європі і зробить більш доступними якісні європейські товари для нас.
Реформи в Україні розпочалися. Здебільшого – завдяки реформаторському запалу Сергія Тігіпка. Курс на перетворення країни він декларував ще в статусі кандидата в Президенти, коли його підтримали понад три мільйони виборців. Ось його він і розпочав втілювати, прийнявши запрошення нинішнього Глави держави взяти відповідальність за проведення реформ в країні. І навіть переключившись на соціальний блок, Тігіпко не залишив перетворень розпочатих в економіці. Чи вдасться Тігіпкові завершити усе, що він розпочав? Від відповіді на це запитання багато в чому залежатиме майбутнє країни.

Олександр Орлов
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
я не орлов Показати IP 16 Березня 2011 20:08
Хто орлов?
Мохіто Показати IP 16 Березня 2011 20:57
Реформи - це не те що робить цей імпотентний мачо, це не розвал економіки. Великого розуму не треба щоб погіршити життя людей. Був би розум у цього молдаванина, то він не взяв би на себе відповідальність за реформи Януковича-Азарова і не приписував би їх собі. Розум потрібен щоб так провести реформи, щоб людям стало краще.
:( Показати IP 17 Березня 2011 07:54
Жить стало лутше, стало веселей...
Гастарбайтер Показати IP 17 Березня 2011 09:02
Погоджуюсь з "Мохіто", що реформи треба робити для покращення життя громадян. Проте, тезу про нібито розвал економіки С.Тігіпком - заперечуюкатегорично. Останні роки,а можливо й всі 20 незалежних років, лише й говорили про реформи. Лише говорили. скільки не кажи мед, а в роті солодше не стане. Ідея реформ вже певно дискредитована в розумінні громади - тому й негативне сприйняття. Тігіпко єдиний, хто відважився асоціювати зміни зі своїм ім"ям і намагається втілити реально потрібні речі. Повертаючись до того,що реформи повинні покращити життя людей - зв"язок держави і її громадян повинен бути двостороннім. Група людей де панують виключно особисті і часто незаконні інтереси - не держава...
химера Показати IP 20 Березня 2011 16:17
Прикро,що ця вакханалія,яка спрямована на безпрецидентне збагачення вибраної групи "СВОЇХ"називається реформами.Реформи Панове,це в першу чергу програма дій.Яка включає в себе в першу чергу саму ціль,механізм реалізації,а вже тоді ефект.Схаменіться,звідки Ви взяли,що комсомолець Тигібко може щось реформувати?Дивина!!!Ви пригадайте ,як нещодавно бізнесові клани пропрацювали рейтинги цьому "горе -реформатору",а тепер самі і опустили на саме дно.Де тепер скажіть ця "Сильна Україна".Системі потрібні такі виконавці,це просто "салдафонщина",але не реформи.Де подівся Лановий?
кватирка Показати IP 20 Березня 2011 16:25
ха-ха- ха ,це реформи?Новий старий анекдот про Тигібка памятаємо"Я молдаван джентельмен".
Банкір Показати IP 20 Березня 2011 18:51
Хтось ще цьому тігіпнутому пристосуванцю вірить? Чисто випадково тепер у його страховій компанії півдержави стало страхуватися, і користуватися послугами його банку. Оце і є головне завдання Тігіпченка
BBC Показати IP 22 Березня 2011 15:18
Стаття в тему: "Джинса скресла, пане Тігіпко?" http://blogs.pravda.com.ua/authors/dovzhenko/4d886eb85410f/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus