USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Сільський голова Прилуцького гальмує об’єднання з Луцьком за вказівкою ОДА, - депутат

13 Жовтня 2017 16:50
Подолати вето сільського голови, яке той наклав на рішення Прилуцької сільради щодо об’єднання з Луцьком, не змогли депутати сільради. Тож восьмеро обранців громади заявили, що надалі не братимуть участь у жодних голосуваннях, доки питання не буде вирішене.

Про це йшлося 13 жовтня на позачерговій сесії Прилуцької сільської ради.

У рамках сесії планували повторно розглянути рішення «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад та делегування представників до спільної робочої групи», дію якого було зупинено розпорядженням сільського голови.

Нагадаємо, раніше депутати Прилуцької сільської ради підтримали проект рішення про звернення до Луцької міської ради з ініціативою об’єднання в територіальну громаду. Проте, його забракував сільський голова Валентин Арчибасов, наклавши на нього вето.

Під час сесії Прилуцької сільської ради депутат Петро Сущук оголосив заяву депутатської групи «Воля громади» до якої входять 8 з 14 депутатів сільради.

У зв’язку з тим, що сільський голова Валентин Арчибасов особисто ігнорує результат громадського обговорення, що відбулося 1 вересня щодо питання надання згоди на добровільне об’єднання з громадою Луцька, яке було позитивним та збігається з думкою більшості депутатів сільської ради, представники депутатської групи вимагають скасувати розпорядження сільського голови від 4 жовтня про зупинення дії рішення сільради.


На думку обранців громади, розпорядження сільського голови є деструктивним та руйнівним не тільки у питанні об’єднання з громадою Луцька, а й з питання виконання умов договорів про співробітництво з територіальною громадою Луцька. Так, згідно з договором про співробітництво територіальних громад, проекти реалізуються за умови спільного розгляду сторонами договору питання спільного використання земель комунальної власності, що знаходяться у власності територіальної громади Прилуцької сільської ради та/або передання вказаних земель у комунальну власність громади Луцька шляхом прийняття відповідних рішень обома сторонами. Оскільки Прилуцька сільрада в особі сільського голови умову не виконала, відповідно, порушила договір про співробітництво територіальних громад.

Якщо вказана вимога не буде виконана, депутатська група не братиме участі у голосуванні під час проведення сесії Прилуцької сільської ради.

Своєю чергою, депутат Катерина Хоровець повідомила, що під час зустрічі з депутатами Луцької міськради обговорювали питання земель комунальної власності сільради. На час обговорення, з її слів, Луцьку міськраду цікавили землі, що могли б використовуватися для житлового будівництва. Розглядали карту-проект розмежування земель комунальної власності за межами населеного пункту. Ті масиви, які цікавлять Луцьку місраду для житлового будівництва, розташовані саме за межами населеного пункту, де, згідно з чинним законодавством, будувати заборонено. Тому питання передачі Луцьку земель, які могли б використовуватися для житлового будівництва, могло відбутися тільки після зміни меж населених пунктів Прилуцької сільради.


Також представники Луцької міськради оглянули землі, які в подальшому могли б використовуватися для промисловості, комерції шляхом виставлення сформованих земельних ділянок на аукціон. Сільрада вважала, що доцільно зробити зміну меж населених пунктів, провести інвентаризацію, подивитися ділянки, які могли б бути привабливими для підприємців як промислового напрямку, так і комерційного, і тільки після того залучати Луцьку міськраду до проведення аукціону з залученням інвесторів. Тоді вирішили, що про землі під житлову забудову буде доцільно говорити після змін меж населених пунктів, а про землі під промисловість та комерцію – за умови проведення аукціону.

Петро Сущук запитав, чи на час підписання договорів про співпрацю у 2016 році предмету договору (тобто, земельних ділянок) як такого не було в наявності. На це Катерина Хоровець відповіла, що тоді оглядали землі комунальної власності площею приблизно три гектари поблизу села Сапогове для житлового будівництва. Тоді депутат Сущук зауважив, що найвірогідніше це питання вирішуватиметься навесні 2018 року. Разом з тим, сільрада вимагає, аби Луцьк вже виконував свої зобов’язання, оплачував проекти, ремонтував ЦНАП, дороги, а зі свого боку, не може запропонувати місту землю.
Він нагадав, що сільський голова вже двічі зупиняв рішення щодо об’єднання з Луцькою громадою. На думку обранця громади, малоймовірно, що сільська рада надалі отримуватиме пропозиції про об’єднання з тими чи іншими громадами. Йтиметься, мовляв, лише про приєднання, а не об’єднання. Розпорядження сільського голови, з його слів, обрізає усі шляхи для об’єднання. Оскільки у перспективному плані об’єднань громад Прилуцька сільська рада є «білою плямою», її у майбутньому можуть лише приєднати до якоїсь громади, наприклад за територіальним принципом, не до Луцька, а до однієї з громад Ківерцівського району.

Петро Сущук нагадав, що торік голова ОДА Володимир Гунчик говорив, що в області потрібно максимально виконати перспективний план об’єднання громад. Тоді голова ОДА вказував, що спроба окремих сільських голів якомога довше затриматися у своєму кріслі не пройде. Він ствердужвав, що 2017 рік стане вирішальним у плані децентралізації, а ті громади, які не захочуть об’єднатися, залишаться без державної підтримки. Депутат відзначив, що якщо сільрада втратить час, вона втратить і можливості.

Своєю чергою, депутат Луцької міськради Павло Данильчук зазначив, що об’єднання необхідне і для Луцька, і для Прилуцького. Тож він не розуміє позицію сільського голови, який вдруге ветує рішення і гальмує процес об’єднання, хоча й говорить, що сільрада у майбутньому все одно об’єднається з Луцьком. Якщо відповідні процедури розпочати зараз, вибори в ОТГ зможуть відбутися вже навесні. Тобто, гальмування об’єднання означатиме втрату можливості отримати кошти з державного бюджету та бюджетів інших рівнів для нової ОТГ. Зі слів Данильчука, від політичної боротьби нині страждають громади села та міста. Він закликав Валентина Арчибасова «переговорити з тим, хто йому дзвонить», і не блокувати процес об’єднання.


Своєю чергою, Валентин Арчибасов стверджував, що у випадку об’єднання, згідно ч. 9 ст. 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», залишки коштів на кінець бюджетного періоду бюджетів територіальних громад, що об’єдналися, перераховуються до бюджету об’єднаної територіальної громади. На думку сільського голови, гроші, які можуть надійти від продажу земель, надійдуть не на користь сільської ради. Також він нарікав на поетапне розбиття фінансування ремонту вулиці Наливайка, який досі не завершений.

Водночас, Арчибасов запевняв, що буцімто виступає за об’єднання з Луцьком.


Натомість Павло Данильчук переконував, що у разі ухвалення рішення про об’єднання з Луцьком вибори в ОТГ відбулися б лише навесні, тож кошти, отримані від продажу землі, Прилуцька сільська рада розподілила б у 2018 році на свої потреби. І зі слів депутата міськради, Валентину Арчибасову не варто вводити громаду в оману щодо бюджету.

Депутат сільради Валентин Матящук зазначив, що не розуміє, чому сільський голова ветував рішення, адже все відбувалося за буквою закону про добровільне об’єднання територіальних громад. Він нагадав, що пройшли громадські слухання. Відтак, виходить, що сільський голова ігнорує думку громади. Також депутат відзначив, що Луцька міськрада виділила 2,5 мільйона гривень на ремонт вулиці Богуна на території сільради, а за такі кошти можна було б відремонтувати дві прибудинкові території у місті, а також 100 тисяч – на ремонт будинку культури, а сільський голова про це чомусь забуває. Обранецьь громади нагадав, що депутатська група не братиме надалі участі у сесіях, якщо депутати не здатні виконати волю виборців, які готові до об’єднання з Луцьком.
Декілька місцевих мешканок, які були присутні на сесії, стверджували начебто громада не підтримує початок процесу об’єднання. Так, одна із мешканок села Прилуцького стверджувала, що їй було невідомо про громадські слухання 1 вересня і говорила, що виступає проти об’єднання, хоча проживає у селі нещодавно. Втім, як виявилося, призначення громадських слухань у цей день було ініціативою саме сільського голови.


Як зауважила дупутат Людмила Гмитронь, депутати сільради також говорили про недоцільність проведення громадських обговорень 1 вересня. Вона наголосила, що наразі йдеться про рішення щодо початку процесу об’єднання. Крім того, щоб об’єднання відбулося, потрібно буде голосувати ще двічі, тож обговорення про об’єднання зможуть провести у кожному населеному пункті сільради, а не лише у Прилуцькому.


Своєю чергою, мешканка села Прилуцького Ірина Киричук запитала сільського голову, чому той знову наклав вето на об’єднання. Вона зазначила, що більшість мешканців її вулиці підтримує цей процес. На що Валентин Арчибасов відповів, що причини виклав на веб-сайті сільської ради.


Павло Данильчук запропонував сільському голові скасувати своє розпорядження, адже рішення сільради лише розпочинає процедуру об’єднання. Протягом двох місяців у кожному селі можна буде провести обговорення чи опитування жителів, щоб точно визначити, чи підтримують вони об’єднання з Луцьком. На пропозицію зняти напругу та не робити конфронтацію з депутатами сільської ради Арчибасов відповів «ви зніміть у себе напругу в міській раді, відновіть секретаря на законну посаду».

У підсумку, після півторагодинної дискусії депутати не проголосували за подолання вето сільського голови. У наступних голосуваннях члени депутатської групи «Воля громади» участі не братимуть.

Депутат облради Олександр Омельчук зауважив, що під час сесії почули, хто насправді стоїть за цим фарсом – сільський голова згадав Юлію Вусенко. Можна здогадатися, що вказівки про блокування об’єднання з Луцьком Валентин Арчибасов отримує від перших осіб Волинської ОДА. Олександр Омельчук переконаний, що думка жителів Прилуцького давно сформувалася – 90% їх працюють у Луцьку, їхні діти відвідують міські школи, користуються міськими маршрутними автобусами. А накладення вето на рішення – це особиста думка сільського голови, навіяна очільниками облдержадміністрації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Петрович Показати IP 13 Жовтня 2017 17:46
Гунчик блокує все що може... А головне поїхати в район з пришмандовкою бла...бла...
Житель Показати IP 13 Жовтня 2017 18:24
Сьогодні почув на сесії правильну думку-з приходом до влади Арчибасова в селі Прилуцьке почало висихати озеро, може йому висловити недовіру і озеро наповниться водою і прилетять назад лебеді. Даже природа каже- женіть цю бездарну особистість від кормушки.
Попович Показати IP 13 Жовтня 2017 22:19
Голова молодець! Нам змін не потрібно. Луцьк прийде землі забере. Ну і що що я взяла собі 0,74 га землі, маю право. Це дітям. Привели на сесію Данильчука і Омельчука, хотіли змін, а змін не буде. Ми пообіцяли, а слово треба тримати. БПП-це сила, підвищенні пенсії, добробут і процвітання.
Ваша односельчанка до Попович Показати IP 14 Жовтня 2017 07:45
От і все ... БПП... а односельчани, земляки поБоку. Основне кормушка для сільради... Ви забули, що не село для сільради, а навпаки - Ви маєте ПРАЦЮВАТИ для громади. Невже не соромно зізнаватись, що у Вас гарні зарплати, премії? Не соромно зізнаватись, що боїтесь втратити свої 0.74 га землі? Це так низько.
Ярчук Надя Показати IP 13 Жовтня 2017 22:26
Я підтримую голову і Попович. В мене діти вже великі, навіщо нам те обєдання. Григоренко мені ще осінню казав що так і буде, бо нам перевибори не потрібні. Правда слово до кінця не стримав, дав квартиру лише Голові і Попович.
Українка Показати IP 13 Жовтня 2017 23:00
А за що голові квартира? Він на посаді недавно. А простим людям дати пару соток на будівництво він не може все собі. Що Кирилюк був, що Арчибасов за людей не думають, тільки за свою ж......:(((((
Житель Прилуцька Показати IP 13 Жовтня 2017 23:05
Все вам... Чекайте ми їдемо до Вас. Вкрали в громади землі, отримали квартири в Луцьку. Тепер хочете нас дограбувати. Коли ви нажретесь, Попович скоро трісне від їжі. БПП не вічне, вони втічуть, а ми вас зловимо.
Ківерці Показати IP 13 Жовтня 2017 23:16
Приїднають вас до нас. Бідний до бідного, буде двох дурних. Чого бідний бо Попович, чого дурний бо Арчибасов.
Віта Показати IP 14 Жовтня 2017 00:04
Прапор тобі в руки надя

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus