USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Скандальні закони «16 січня» продовжують діяти попри скасування

5 Лютого 2014 08:30
Скандалі закони "16 січня", які Рада скасувала ще 28 січня під час позачергової сесії парламенту, продовжують діяти. Про це свідчить база законодавства Верховної ради, - пише ТСН. Експерти переконують, що це могло статися через банальну помилку законодавців. Але факт залишається фактом: закони можуть застосовувати попри скасування. Наприклад, у статті 122 Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП ) як і раніше є параграф про штраф і вилучення транспортного засобу за рух колоною чисельністю більше п'яти автомобілів. Примітка до цієї статті свідчить, що апарат Ради прийняв до уваги припинення дії закону N721, але залишає новий параграф в КпАП.

Юристи кажуть, що це могла бути помилка, допущена депутатами. У Ради було кілька коректних варіантів дій для скасування норм від 16 січня. "Логічно було б постановою Ради скасувати рішення про прийняття цих законів, констатувавши порушення процедури при голосуванні 16 січня. Парламент вибрав інший шлях - оголосив, що пакет нормативних актів від 16 січня втрачає силу. Але тоді потрібно було окремо прописати в тексті закону, що повертається колишня редакція законів, що діяла до внесення в них змін. Чомусь депутати цього не помітили?", - розповів колишній заступник міністра юстиції Дмитро Котляр.

Тепер, зі слів юриста, чиновники мають офіційно визнати, що скандальні закони – "мертві". "Всі сторони повинні публічно заявити, що незважаючи на неоднозначність ситуації, всі ці норми дійсно скасовані і не будуть застосовуватися на практиці ні правоохоронними органами, ні судами. Потрібно щоб і Мін'юст, і адміністрація президента оголосили, що вважають їх "мертвими нормами". Така політична заява зменшить ризик, хоча і не гарантує, що завтра хтось не передумає і не оголосить, що норми знову діють.

Крім того, депутати можуть звернутися до Конституційного суду, щоб той підтвердив їхню легітимність", - розповів юрист.

Нагадаємо, що 28 січня Рада скасувала скандальні закони "16 січня". За таке рішення проголосувало 361 народних депутата з 412 зареєстрованих в залі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ау Показати IP 5 Лютого 2014 11:47
Ну що ви хочете, що запропонували апізіціанери те й приняли... закони писати це не гей і ганьба волати.... так пане вітів? як ваша сесія здали???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus