USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Собчак – погано замаскований агент Кремля, - журналіст

29 Грудня 2017 08:14
"Яке цікаве і різноманітне життя у Ксенії Собчак!" - дивується Крістіан Еш, розповідаючи читачам Der Spiegel про профіль Собчак в Instagram, де вона рекламує чорну ікру, масажний килимок і косметику.

"З недавнього часу є ще один товар, який вона рекламує і який не можна купити - тільки вибрати: сама Ксенія Собчак, політик і кандидат в президенти", - іронізує журналіст.

"Раніше її називали російською Періс Хілтон, натякаючи на її скандальний спосіб життя. Однак, напевно, найкращим було б порівняння з Дональдом Трампом. Адже Собчак збирається обміняти себе як телеведучу і люксовий бренд на політичний капітал, так, як це зробив Трамп. Вона - нова зірка російської політики", - пише Еш.

"Перемогти вона не зможе, однак вже зараз вона зробила з передвиборної боротьби розважальне шоу. На користь чи на шкоду Кремлю - про це поки сперечаються", - йдеться в публікації.

"Після двох десятиліть путінізму політика в Росії все ще мало схожа на західну. З моменту приходу до влади Путіна в 2000 році в Росії більше не було виборів, в яких ім'я переможця не було б відомо заздалегідь", - відзначає автор.

Чому Путін дозволив Собчак задати на прес-конференції провокаційне запитання про відсутність конкуренції в російській політиці, згадавши при цьому ім'я Олексія Навального, табуйоване в Росії, і дозволивши росіянам побачити "розгублено-втомленого" Путіна, залишається під питанням, пише журналіст. Можливо, тому, що Путін знає Ксенію з дитинства - її батько був "політичним наставником" Путіна.

Собчак брала участь в протестах проти фальсифікації виборів в 2011 році, проте тоді її не сприймали всерйоз. "Тепер Собчак знову повернулася в політику, і в цей раз, як багато хто припускає, вона діє в інтересах Кремля", - йдеться в статті.

"Насправді Кремлю терміново потрібні фарби і екзотика для передвиборної боротьби, тому що він піклується про явку виборців. І йому потрібен ліберальний кандидат, за якого могли б віддати голоси незадоволені великі міста. Незалежний Навальний ним стати не може, його не хоче підтримувати Путін. А Собчак - хороша заміна: по-перше, вона менш радикальна, ніж Навальний. Вона не закликає до несанкціонованих демонстрацій, вона критикує Путіна, але шанобливо. По-друге, у неї немає досвіду в політиці. По-третє, вона відповідає спотвореному образу прозахідного ліберала, який створили собі росіяни з 1990-х років: це безсердечні привілейовані люди, які все приватизують і, поїдаючи ложками ікру, мало думають про простий народ", - вважає журналіст.

Тим часом Михайло Ходорковський і його організація "Відкрита Росія" допомагають Собчак створювати передвиборчі штаби. "Тут перетинаються інтереси Кремля і його супротивника. Точку перетину звуть Собчак", - пише Еш.

Автор порівнює Собчак і Навального, відзначаючи, що у Собчак "немає часу" на те, щоб потиснути руку кожному своєму помічникові при відкритті передвиборного штабу, а під час виступів вона критикує "систему" і "державну владу", не згадуючи Путіна. "Однак її слухачки задоволені", - зауважує журналіст: аудиторія Собчак - це жінки 30-40 років, для яких вона - жінка, яка домоглася успіху в світі чоловіків, а не молоді чоловіки, як у Навального.

"Виступаючи на телебаченні, поваги домоглася Собчак, нарешті, і у скептиків. Те, що її показують по ТБ, - це опція, недоступна Навальному. Собчак може відкрито говорити те, за що інші в Росії потрапляють до в'язниці", - зауважує Еш. "Для брутального реаліті-шоу, в яке перетворилася російська політика при Путіні, Собчак зі своїм досвідом телеведучої кваліфікована кращим чином", - йдеться далі.

"Викривати Собчак як людину Кремля - ​​заняття тієї ж міри адекватності, що і доводити, що у Діда Мороза борода з вати, - ну з вати, але він приносить свято, а хто хоче відірвати йому бороду, той тільки все псує", - наводить автор на закінчення слова відомого журналіста Олега Кашина.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus