USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Сорос і Україна: хакери виклали переписку Фонду з українською владою

16 Серпня 2016 11:16
Імітація стабільності курсу, гроші на реформи, партнерство українських ЗМІ з європейськими, зустрічі з міністрами та впливовими українцями – такі завдання та діяльність Фонду, який очолює всесвітньо відомий філантроп Джордж Сорос, у нашій країні.

Дані про втручання у внутрішні процеси України виклали в Інтернет хакери. Кілька сотень файлів з пошти Фонду Сороса описували його діяльність в Україні в 2014-2016 роках, - пише Hyser.

Нова Україна Джорджа Сороса

Одним з найцікавіших файлів в «ДжорджСоросЛікс» є документ «Короткострокова і довгострокова перспектива комплексної стратегії нової України», підготовлений особисто Соросом 12 березня 2015 року.

Документ, який носить позначку «конфіденційний», рясніє стратегічними порадами мецената на короткі терміни - від 3 до 5 місяців і більш тривалий період - до 5 років.

«Краще, щоб Росія була партнером, ніж ворогом, - зазначає в стратегії Джордж Сорос. - Але це неможливо до тих пір, поки зберігається нинішня політика Путіна».

Короткостроковими цілями Сороса на березень 2015 року було:

Відновлення боєздатності України, не порушуючи Мінських угод.

Імітація (завдання саме так і звучало, - ред.) стабільності валюти і функціонування банківської системи.

Підтримка єдності між різними гілками влади.

Збереження інституційної цілісності і незалежності Національного Банку України (НБУ).

Забезпечення відчутних доказів того, що уряд знає, де витоки в бюджеті, і знає, як зупинити їх.

Підготувати та ініціювати переконливі економічні та політичні реформи.

Представити вражаючі результати на конференції донорів та інвесторів.
Консультувати українську владу за першим пунктом повинні були колишній генерал Уеслі Кларк, польський генерал Скрипчак і кілька експертів Атлантичної ради. Вони повинні були дати рекомендації президенту України Петру Порошенко щодо того, як відновити боєздатність України, не порушуючи при цьому Мінських угод.

За планом Сороса, Єврокомісія повинна була виділити Україні на короткострокові цілі до мільярда євро.

З економічних реформ, які пропонував Сорос, центральне місце займала реорганізація НАК «Нафтогазу» і введення ринкового ціноутворення - тобто, підвищення тарифів.

Також Сорос пропонував завершити судову реформу (закон був прийнятий тільки цієї весни) і зайнятися конституційною реформою.

Крім того, він говорив про свої плани вкласти до мільярда доларів власних коштів в українські підприємства задля підвищення інвестиційної привабливості нашої країни.

Гроші на реформи

Проведення реформ в Україні цього року також не обходилось без спонсорства Фонду Сороса. Наприклад, тільки 800 тисяч євро передбачалося виділити на створення консультаційних груп.

Ключовими з реформ в документах «ДжорджСоросЛікс» називаються реформи децентралізації, конституційна і реформа аграрного сектора.

Підготовку проекту податкової реформи в Україні Фонд Сороса оцінив в 100 тисяч доларів.
195 тисяч доларів Фонд запропонував виділити на висвітлення позиції України щодо ратифікації угоди про Асоціацію перед референдумом в Нідерландах.

Гроші одержувачів грантів

Чимало документів, які зараз знаходяться у відкритому доступі, стосуються фінансування Міжнародного Фонду «Відродження», який, свою чергою, видає гранти журналістам та медіа-проектів.

У файлах «ДжорджСоросЛікс» пропонується оплачувати роботу майже сотні журналістів. Таке фінансування повинно було коштувати майже півмільйона доларів на рік. А основними одержувачами числяться інформаційні портали Крим.Реалії, Громадське ТБ, Острів.
Окремим проектом Фонду було встановлення партнерських відносин між українськими виданнями, серед яких - Громадське ТБ, Наші Гроші, Українська правда і її структурний підрозділ Європейська правда, кримський телеканал ATR, Дзеркало Тижня, КиївПост, - з європейськими медіа.

50 тисяч доларів пропонувалося направити на підтримку сайту StopFake, який відстежує приклади пропаганди в російських і українських ЗМІ.

Гроші на моніторинг

Крім підтримки медіа, Сорос був готовий платити і зарубіжним консультантам, які б відстежували, як проходять в інших країнах дебати по російсько-українським відносинам. Наприклад, серед файлів є контракт, укладений з італійським консультантом Елеонорою Полі, яка повинна була підготувати непублічну доповідь по медіа-середовищі в Італії.

Зокрема, в доповіді мали проаналізувати 6 газет, 10 телеканалів і радіостанцій, 6 сайтів і 50 блогів лідерів громадської думки на предмет того, як оцінюються дії Росії щодо України, як впливає Росія на італійські дебати з українського питання.

За такий «моніторинг» тенденцій консультанту пропонувалося виплатити винагороду в суму 6500 доларів.

Організація зустрічей

Чимало уваги в документах «ДжорджСоросЛікс» приділяють організації різного роду таємних зустрічей. Наприклад, детально висвітлюється візит самого Джорджа Сороса в березні 2014 року в Україні та його план ділових переговорів з політиками, експертами та дипломатами.

Так, на ланчі з тодішнім послом США в Україні Джеффрі Пайєтом вирішили створити групу з 5-6 міжнародних експертів для консультацій уряду Яценюка щодо конституційної реформи.

З тез до цієї зустрічі помітно, що на думку Джорджа Сороса, президент США Барак Обама веде занадто м'яку політику щодо Путіна, і є необхідність впроваджувати термінові потужні санкції.
Також на цій зустрічі (вона відбулася ще до виборів президента України) обговорювалося, хто може стати новим національним лідером. Серед кандидатів обговорювалася Юлія Тимошенко, проте, Джеффрі Пайетт підкреслив, що «вона сприймається як дуже неоднозначна особистість».
Також Джордж Сорос провів зустрічі з тодішнім міністром освіти Сергієм Квітом, міністром охорони здоров'я Олегом Мусієм, міністром юстиції Павлом Петренко, міністром закордонних справ Андрієм Дещицею, на кожній з яких обговорювалося, які реформи потрібні провести у відповідних сферах.

На зустрічі Джорджа Сороса з Олександром Турчиновим, який на той час виконував обов'язки Головнокомандуючого України, останній говорив про те, що Україна сподівається отримати військову і технічну підтримку з боку міжнародних сил, тому що знаходиться в конфронтації з Росією.

Також обговорювалися майбутні президентські вибори. Турчинов нібито висловив переконання, що конфлікт з Росією ніяк не перешкодить їх проведенню.

Цікавий і сам процес підготовки цих зустрічей. У викладених файлах виявився протокол приїзду Джорджа Сороса в Україні. У ньому говориться, що безпека і конфіденційність цього візиту забезпечує Пінчук (йдеться про Віктора Пінчука, відомого мецената, зятя Леоніда Кучми - ред.)

Більшість зустрічей повинно було відбутися в готелі, де проживав Сорос. Планувалося 18 таких переговорів.

У підготовці візитів обговорювалася зустріч Джорджа Сороса з лідером ВО «Свобода» Олегом Тягнибоком. Цікаве і пояснення для причини такої зустрічі:

«Ця зустріч була б хорошим знаком, що в Україні немає цих жахливих націоналістів», - наголошується в документі.
Також, згідно з цим документом, планувалися зустрічі з Юлією Тимошенко, Віталієм Кличком, Петром Порошенко і Сергієм Тігіпком - «депутатом і потенційним кандидатом на президентські позиції від Партії регіонів, він дуже демократичний», йдеться про нього в документі.

Світовий вплив Сороса

Всього в «ДжорджСоросЛікс» виклали 2500 файлів, які охоплюють період з 2008 по 2016 рік. Вони згруповані в розділи за географічними регіонами. Так, в файлах є електронні листи колишнього командувача НАТО в Європі Філіпа Брідлава, який нібито намагався спровокувати Обаму до конфлікту з Росією.

Просочилися в Інтернет і листи, адресовані Джорджем Соросом Хілларі Клінтон під час її перебування на посаді держсекретаря США, в яких йдеться про те, як впоратися з напруженістю в Албанії.

«Дорога Хілларі, в Албанії склалася серйозна ситуація, яка вимагає термінової уваги на вищих рівнях уряду США», - повідомляється в листі Сороса, датованому 24 січня 2011 р.

Мільярдер вказав Клінтон, що разом з міжнародною спільнотою необхідно терміново вплинути на Салі Беришу, який обіймав на той момент пост прем'єр-міністра Албанії, і Еді Раму, який тоді очолював опозицію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
петро Показати IP 16 Серпня 2016 11:27
Це однозначна перемога. З наступаючим днем незалежностi!
Марія Показати IP 16 Серпня 2016 11:56
Все таємне рано чи пізно становиться явним,Азаров давно говорив що теперішньою владою керують західні покровителі ,імітація стабільності національної валюти це річ очевидна,за три роки постмайданної Украіни гривня обезцінилась в рази,відповідно рівень життя разів в десять,іешими словами Ми просто розмінна монета у трикутнику ЕС,РФ.США,чекаємо чергових виборів,та тільки навіть кандидатів вже нема,що там говорити за ці роки ми тільки спускались вниз,а от наш північний сусід навпаки тишком нишком нарощував свої сили,а тепер задумаємось чи варто протистояти такому ворогу,без реальної підтримки тільки слова,а економічний союз з ЄС це вже навіть не анекдот,так чи не спробувати нам повернутися років на 5 назад
манька до Марія Показати IP 16 Серпня 2016 14:10
не переживай Марусю все буде добре! І повернемость ми не на 5 років на назад, а вже на цілих 10 а то й 15...
Анатоль_ Показати IP 16 Серпня 2016 13:25
Не за таку Україну я на Майдані стояв!
аграрій до Анатоль_ Показати IP 16 Серпня 2016 14:16
а ти хоч там був?
робІтник Показати IP 16 Серпня 2016 15:28
це ви самІ там наскакали з 8 на 25
Yes Показати IP 16 Серпня 2016 16:54
ну шо ребята, повелись на майдан ? красіво розвели вкорте, правда ? прикриватись патріотизмом найбільш вигідно
Ого Показати IP 16 Серпня 2016 22:11
Нічого собі інфа...
напевно Показати IP 19 Серпня 2016 12:44
доб"ють нашу неньку закордонні гаранти, не требе було бомбу знищувати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus