USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Солідарні з Україною поляки, білоруси і татари пройшли Варшавою. Репортаж

17 Травня 2015 22:20
«Я знаю, що ви, браття українці, не хочете нічого іншого, як миру. Насамперед – з Росією, імперіальною бандитською країною, якою керує група КГБ-істів на чолі з Володимиром Путіним. А також з Польщею, країною дружелюбною до вас, у чому ви вже неодноразово мали можливість переконатись. Тому звертаюсь до пана посла та до польських владців – займімося тією раною, яка кровоточить (проблема Волинської трагедії, - авт.). Це – вода на млин російської пропаганди. Браття, разом – до перемоги!».

Марш солідарності у столиці Польщі зібрав більше двохсот людей. Окрім власне, українців, підтримати братній народ прийшли не тільки поляки, але й чимало білорусів. Також пліч-о-пліч столицею Польщі йшли і кримські татари, які сьогодні відзначають річницю переселення.

Марш розпочався невеликою демонстрацією в центрі історичної частини Варшави – на Замковій площі (Plac Zamkowy). Одного з перших до слова запросили Надзвичайного і Повноважного Посла України в Польщі Андрія Дещицю. Він привітав присутніх та подякував за те, що схожі марші та мітинги в підтримку України тривають вже більше року. Разом з тим наголосив, що нині перед Україною постало чимало важливих викликів.

«Для нас є дуже важливою підтримка Польщі та польського народу. Бо перед нами постав великий виклик: зупинка російської агресії, стабілізація ситуації на Донбасі, зовнішні реформи та євроінтеграція а також звільнення всіх полонених Росією. Це все можна реалізувати лише завдяки сильній вірі та солідарності», - заявив Андрій Дещиця та закінчив промову привітаннями «Niech żyje Polska!» та «Слава Україні!».

Менш багатослівним був воїн добровольчого батальйону «Айдар», який приїхав спеціально на Марш солідарності у Варшаву. Він подякував польському народу за підтримку та зауважив, що добровольчі батальйони та війська Національної гвардії України неодноразово отримували допомогу від волонтерів.

Читати ще: Батальйон «Люблін» у Луцьку: поляки збираються в зону АТО

«Всі знають, що на сході України йде повноцінна війна, такого не побажаєш нікому. Але я впевнений, що ми вистоїмо перед підлим агресором. Ми переможемо!», - заявив захисник України.

Польський журналіст Войцех Муха (Wojciech Mucha) заявив, що «по-перше: Крим – це Україна; по-друге: Донбас – це Україна; по-третє: Україна – це Європа». Він пригадав свої враження про перший візит на Євромайдан. Мовляв, тоді все більш нагадувало відносно «спокійну» Помаранчеву Революцію 2004 року. І до того, як кулі позбавили життя найкращих синів та дочок України, ніхто навіть не міг подумати про те, що Євромайдан стане одним з найбільших збройних протистоянь з часів війни на Балканах.

Войцех Муха заявив, що Україна та Польща мають, зрештою, залишити в минулому окремі сторінки історії двох держав для того, аби творити спільне майбутнє та допомагати одне одному. Адже, з його слів, роздування теми Волинської трагедії 1943 року вигідне лише для російської пропаганди. Разом з тим, закликав присутніх до миру, зауваживши, що війни хоче лише одна сторона – Росія:

«Я знаю що ви, браття українці, не хочете нічого іншого, як миру. Насамперед – з Росією, імперіальною бандитською країною, якою керує група КГБ-істів на чолі з Володимиром Путіним. А також з Польщею, країною дружелюбною, в чому ви вже неодноразово мали можливість переконатись. Тому звертаюсь до пана посла (посла України в Польщі Андрія Дещиці, - авт.) та до польських владців – займімося тією справою, яка є раною, яка кровоточить. Це – вода на млин російської пропаганди. Разом – до перемоги!»

Серед безлічі українських, білоруських та кримсько-татарських стягів майорів і один російський. Його впевнено тримала та слухала виступаючих дочка сатирика Віктора Шендеровича, активістка об’єднання «За вільну Росію» Валентина Чубарова. Свій вибір вона пояснила просто: іншої батьківщини вона не має і дуже любить свою країну. Їй гірко спостерігати за тим, що робить з країною Путін та його прибічники, і як Росія поступово стає ізольованою від всього світу. Проте, це не означає, що всі жителі колись братської країни такі ж самі.

«Тут був плакат, на якому писало: «Росіяни, вам не соромно?». Так, нам соромно. Бо всі знаємо, що Путін - брехун і вбивця. Він бреше про війну. Він бреше про те, що його підтримує вся Росія, а це не так. Він намагається переконати в цьому весь світ, брешучи про міфічну «п’яту колону» як єдиного опонента. Нас небагато, але це десятки тисяч людей, і не тільки в Москві», - заявила вона.

Активістка каже, що нині чимало українців бажають ізолюватись від Росії великою стіною та забути про неї. Чубарова закликає не робити цього, бо по іншу сторону залишаться не тільки вороги, але й хороші люди, які підтримують Україну.

«Я тут чула, що Росія – це наш спільний ворог. Не можу говорити таких слів, бо незважаючи на те, що Росія є агресором, вона не перестає бути моєю батьківщиною. Путін є нашим спільним ворогом! Ворогом Росії і України! Ось чому я сьогодні з російським прапором – бо не маю іншого. Путін має – той його «колорадський» прапор, а я – ні! Це прапор моєї країни», - на емоціях заявила Валентина Чубарова.

Наостанок активістка зазначила, що попри все – Україна та Росія є братніми країнами. Проте Україна є старшим братом, від якого Росії є чому повчитись:

«Перемога України буде для нас перемогою демократичної Росії. Прошу вас – боріться, будьте для нас прикладом демократії, толеранції, країни, де цінуються права людини. Немає у нас ворожих країн – є ворожі люди. Не втрачайте надії, та розмовляйте з росіянами, як би там не було».

З Замкової площі колона у супроводі міліції рушила до Посольства України в Польщі.
Люди з прапорами і банерами пройшли центральними вулицями міста, які для цього спеціально перекрили. Серед інших, звучали гасла: «Київ та Варшава – спільна справа!», «Україна – без Путіна», «Україна – це Європа» а також слова подяки польському народу за підтримку України в обороні з Росії. Також звучали польські та українські пісні, зокрема композиція польсько-українсько-білоруського гурту Taraka «Podaj Rękę Ukrainie» («Подай руку Україні»).
Волонтерки у вишиванках тим часом роздали присутнім близько тисячі листів подяки: від простих українців для звичайних поляків.
В ньому йшлося про те, що Польща однією з перших визнала незалежність України в 1991 році і завжди допомагала країні-сусіду, коли вона того потребувала. Наостанок поляків просили при бажанні прикрасити свій одяг чи аксесуар патріотичною стрічкою з двома стягами, якою був перев’язаний лист.

Марш обійшовся без провокацій: не звучало нецензурних вигуків про Володимира Путіна та радикальних гасел. Випадкові перехожі фільмували марш на мобільні телефони, а чималий ажіотаж дійство викликало, хіба, у туристів зі східних країн.
Тим часом, колона спокійно дійшла через центральні вулиці Варшави до Посольства України в Польщі.
Тут до присутніх знову звернувся Андрій Дещиця зі словами солідарності з кримсько-татарським народом. В знак жалоби та з приводу 71-ї річниці депортації татар з Криму перед посольством свічками виклали карту Криму.
Наостанок разом заспівали кримсько-татарський та український національний гімни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Наталя Семенівна Показати IP 17 Травня 2015 23:03
Я у радісному захопленні!
Анонім Показати IP 18 Травня 2015 08:03
нажаль, росіянам не соромно....
Анонім до Анонім Показати IP 18 Травня 2015 10:09
А при чем здесь россияне к тому что вы вытворяете, например, в Одессе 2 мая либо Мариуполе 9 мая прошлого года? Или вам не нравится, когда вам за ваши преступления дают по зубам?
Анонім до Анонім Показати IP 18 Травня 2015 10:56
а ти ще забув написати про хатинь, рашиський запроданець
Анонім до Анонім Показати IP 18 Травня 2015 12:40
запроданці - це ті, хто продався за печенюшки, а не ті, хто не змінює своїх поглядів і має мужність їх відстоювати..
Анонім до Анонім Показати IP 18 Травня 2015 12:45
так, так ще напиши про апельсинчики наколеті наркотиками. хворе створіння.
марта до Анонім Показати IP 18 Травня 2015 11:02
а витворили це все ви разом з вашим руським міром, ану марш нюхати носкі своєму фюреру ПВВ.
Яценюк до марта Показати IP 18 Травня 2015 17:23
коментар було видалено
марта -рашисту Показати IP 18 Травня 2015 13:02
я вважаю, що рашисти - це біомусор без роду и племенні та рашиська армія – це натовп тупуватих ординців, у яких розуму вистачає тільки на перезарядку "Градів",

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus