USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Гонтарєвої розпочалися проблеми з законом

17 Грудня 2016 12:55
Проти Валерії Гонтаревої, голови Нацбанку, Генеральна прокуратура порушила кримінальне провадження. Також кримінальну справу відкрили проти Костянтина Ворушиліна, директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів, пише politic.kiev.ua.

Ініціатором порушення кримінального провадження, як повідомляють джерела, став Владислав Куценко, заступник начальника департаменту Генпрокуратури. В поданій ним заяві йдеться про те, що Гонтарева і Ворушилін могли зловживати своїми посадовими повноваженнями, і йдеться про 315 мільярдів гривень – про активи ліквідованих банків. Поки невідомо, в чому саме полягають порушення цих чиновників, однак Куценко вказав, що вони потрапляють під статтю 28 частину другу та частину другу статті 364 (зловживання службовим становищем або владою).

У Куценко вже поцікавилися про достовірність інформації, і він її повністю підтвердив. Втім, він відмовився від подальших коментарів, пославшись на інтереси слідства. За його словами, Куценко сподівається, що в цій справі керівництво ГПУ повністю його підтримає.

Досить гостро на дії Гонтаревої як голови Нацбанку відреагували блогери. Зокрема, на сайті Ліга.Блоги її дії охарактеризували, як процес створення могильника для українських банків.

Спостерігаючи за тим як Національний банк України стимулює зростання паніки серед населення, обговорюючи можливу націоналізацію найбільшого банку країни, за тим як регулятор реагує на 9 банків, які посміли оскаржити рішення НБУ про свою ліквідацію, виникає багато запитань до дій самого регулятора.

Знаєте, про рівень поваги до людини багато в чому говорить те, як її називають в неофіційній обстановці. Ось Стельмаха, наприклад,(Володимир Стельмах – екс-глава НБУ – ред.) банкіри називали коротко - дід.

А знаєте, як називають Валерію Гонтареву? Главу НБУ в вузьких банківських колах країни іменують не інакше як Мубай, могильник українських банків.

Такий нікнейм вона заслужено заробила, розчистивши дорогу для іноземних банківських груп і низки обраних відомих в Україні особистостей, заради яких, по суті, вся ця чистка і була розпочата.

З 19 червня 2014 року, дати призначення Гонтаревої на пост глави Національного банку України, в результаті «ефективних» реформ «кращого банкіра Європи» прямі втрати бізнесу і населення через виведення з ринку більше 80 банків склали близько 300 млрд грн.

Поряд з реальними мийками та схемниками з ринку були виведені і цілком здорові, але неугодні Мубай фінансові установи. Так, за інформацією Української правди, яка посилається на документи, підготовлені спеціально за завданням прем'єр-міністра Володимира Гройсмана: «79% (356,6 млрд грн) активів всіх банків, які є в розпорядженні ФГВФО, це балансова вартість кредитного портфеля. З цих 356,6 млрд кредитів, 180 млрд грн припадає на 600 обраних особистостей, половина яких є пов'язаними особами з неплатоспроможними банками».

Чи треба говорити, що ці кредити не обслуговуються, а сам Фонд програє суди за позовами даних конкретних людей?

Саме з подачі пані Гонтаревої в державному бюджеті України, який рік поспіль, фігурують досить значні суми, цільове призначення яких - виплати вкладникам, виведених з ринку банків. Всього за 3 роки банкопаду близько 78 млрд грн було направлено на виплати гарантованих депозитів ФГВФО. Крім того, заборгованість Фонду перед бюджетом вже перевищила 100 млрд грн і виплачувати їх Фонду доведеться аж до 2025 року.

А що ж робить регулятор, щоб повернути ці гроші платників податків в казну? Судячи з ефективності, виграних справ, нічого! Для довідки, на сьогодні ФГВФО передав до правоохоронних органів інформацію про злочини на суму в 256 млрд грн, з яких розкрито 510 тис. грн. Ось така вражаюча своїми масштабами ефективність!

Чому не б'є на сполох глава НБУ? Чому влада не вимагає від НБУ, ФГВФО повернути бюджетні гроші, які мертвим вантажем лежать в ФГВФО вже кілька років? Оціночна вартість активів 80-ти банків, орієнтовно оцінюється в 300 млрд грн. Це половина державного бюджету на 2016 рік!

Чи може країна, де пенсіонери отримують 1200 грн пенсії, так бездарно розпоряджатися державними грошима? Чому НБУ дозволяє собі і далі знищувати довіру до банківської системи, а всю критику, спрямовану на її адресу традиційно списує на «папередніков» і ворогів. Тільки не хочуть в НБУ, мабуть, розуміти, що стан ворогів приростає з кожним новим виведеним українським банком.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Сераховичі Показати IP 17 Грудня 2016 13:37
чергова гучна заява від генпрокуратури яка швидше всього так і залишиться заявою
11 Показати IP 17 Грудня 2016 15:24
Розводять тих українців як лохів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus