USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Тбілісі тисячі людей вийшли на протест із вимогою провести виборчу реформу

17 Листопада 2019 22:59
У столиці Грузії Тбілісі в неділю, 17 листопада, тисячі людей вийшли на вулиці із протестом проти уряду та вимогою провести виборчу реформу, пише DW.

Перед парламентом країни на акцію, організовану різними опозиційними силами, серед яких партії «Єдиний національний рух» (ЄНР) і «Європейська Грузія – рух за свободу», зібралися, за даними агенцій AFP і Reuters, близько 20 тисяч людей. Протестувальники також вимагали відходу від влади правлячої партії «Грузинська мрія», відставки уряду і зміни керівництва Центральної виборчої комісії країни.

Тим часом на проспекті Руставелі біля будівлі Тбіліського театру опери і балети пройшла акція опозиційної партії «Альянс патріотів Грузії». В ній, за оцінками кореспондента російського агентства ТАСС, взяли участь сотні людей. Учасники цієї акції виступають з аналогічними вимогами, пояснили організатори, але не можуть мітингувати разом з членами ЄНР – партії.

У МВС країни назвали свої дані щодо кількості учасників обох акцій: 5,5 тисячі – біля будівлі парламенту та 1,5 тисячі – біля театру опери і балету. Представник МВС запевнив, що нікого із протестувальників не затримували.
Як заявив на мітингу біля театру голова «Альянсу патріотів» Давид Тархан-Моураві, сьогоднішня акція мала попереджувальний характер. За його словами, правляча партія «Грузинська мрія» є «таким самим злом», як і колишня правляча партія «Єдиний національний рух». «Ми повинні взяти країну у свої руки», – заявив він, цитує агенція «Інтерфакс».

Своєю чергою лідер парламентської більшості Георгій Вольський обвинуватив опозиційні партії у намірі створити в країні політичну кризу. «Люди, які вийшли сьогодні на площу перед парламентом, – це аж ніяк не вся Грузія. Незрівнянно більше людей не поділяють закликів лідерів опозиції, і підтримують правлячу партію «Грузинська мрія», – заявив він.

Протести почалися після того, як 14 листопада парламент Грузії не підтримав законопроєкт про проведення в 2020 році виборів за пропорційною системою з нульовим виборчим бар’єром. Влітку цього року правляча партія «Грузинська мрія» під тиском протестів обіцяла відмовитися від парламентських виборів за мажоритарною системою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus