USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Женеві обшукали офіс Ахметова

17 Березня 2014 09:39
Швейцарська прокуратура провела обшук в офісі компанії Ріната Ахметова DTEK Traiding S.A. у Женеві у зв'язку з вугільним трейдером MAKO Traiding Олександра Януковича.

Про це інформує "Українська правда" з посиланням на видання SonntagsZeitung у номері за 16 березня 2014 року, повідомляє Hubs.

Згідно з інформацією авторів статті, обшук проводили ще 27 лютого протягом двох годин в офісі компанії, який розташований неподалік від пристані Bergues у Женеві.

Обшук був здійснений у рамках розслідування діяльності вугільної трейдингової компанії MakoTrading SA старшого сина екс-президента Олександра Януковича, який підозрюється швейцарською поліцією у відмиванні грошей.

Згідно з інформацією видання, структури Ахметова були тісно переплетені з компанією Януковича-молодшого. Видання також називає Ахметова "щедрим спонсором" передвиборної кампанії Віктора Януковича.


У прес-службі ДТЕК газеті підтвердили факт обшуку документів: "ДТЕК підтверджує, що швейцарська влада почала розслідування про діяльність деяких фірм українських посадових осіб. Ми надали швейцарським правоохоронним органі фінансову і юридичну документацію нашої швейцарської філії".

У ДТЕК також зазначили, що є повністю прозорим бізнесом і відповідають чинному законодавству країни, а тому готові надати всі необхідні документи слідству.

Раніше про обшук у офісі компанії старшого сина президента повідомляло видання Bloomberg. Прес-секретар прокурора Анрі Делла Каса повідомив, що компанія Mako Traiding SA зареєстрована на Януковича формально. Представники швейцарського трейдера з українським коріннями тоді відмовилися від коментарів.

Швейцарська фірма MAKO Trading SA була зареєстрована 14 жовтня 2011 року в Женеві. А 27 жовтня 2011 року в місті Гаага була створена ще одна компанія – MAKO Holding B.V.

Її діяльність супроводжувала юридична фірма ITPS (Netherlands) BV, яка займається оптимізацією податків. Ця ж юридична фірма, за даними "Української правди", супроводжувала діяльність голландської компанії Metinvest BV Ріната Ахметова та Вадима Новинського.

Директор компаній Януковича Фелікс Блітштейн, який раніше керував швейцарською фірмою Leman Commodities SA, пов'язаною з СКМ Ахметова, у січні 2013 року заявляв виданню "Le Matin Dimanche": "Mako Trading – компанія з торгівлі вугіллям, яка належить Олександру Януковичу… Це була моя ідея, я побачив нішу в експорті українського вугілля".

За його словами, операції почалися у квітні 2012 року, а на станом на зиму 2013-го компанія займалася торгівлею винятково антрациту з Україною, "від 40 до 50 тисяч тонн вугілля на місяць". Журналісти тоді підрахували, що МАКО в Женеві "продає вугілля на 5-6 мільйонів євро на місяць".

Санкції у відношенні колишніх українських посадових осіб уведені в багатьох європейських країнах. За оцінками нового керівництва України, Янукович вивів в офшорні рахунки близько $70 млрд, залишивши державну скарбницю порожньою і пограбованою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Андрій76 Показати IP 17 Березня 2014 10:15
От хай тепер Яйценюк і Ко попробує забрати ті 70млрд. і тоді не потрібно буде клянчити гроші в МВФ на невигідних для України умовах...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus