USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Консульстві розповіли, як отримати візу до Польщі

25 Квітня 2013 15:46
Люди часто не знають, що завдяки спрощенню візового режиму між Україною і Польщею, вони можуть прохати візу на довший період часу, як 1 рік.

Про це розповіла консул, керівник візового відділу Генерального консульства РП у Луцьку Беата Бживчи під час прес-конференції 25 квітня.

Вона зазначила, що під час процесу розгляду візової заявки та видачі візи, у Генеральному консульстві РП у Луцьку, як і у решті консульств Польщі в Україні, опираються на два законодавчі акти, зокрема, Візовий Кодекс РП, та додатково послуговуються угодою між Україною і Польщею про малий прикордонний рух.

За її словами, термін подачі візових заявок, передбачений правилами Візового Кодексу, становить 3 місяці до запланованого виїзду, якщо немає інших умов зробити це швидше. «Чим далі від запланованого виїзду ви подасте документи, тим більша буде ймовірність розгляду у потрібний термін», - зазначила Беата Бживчи. Іншою умовою розгляду візової заявки є особиста подача документів, або ж довіреною особою, що є документально засвідчено, наприклад, у випадку колективного виїзду.

Щодо ситуацій, коли людям відмовляють у прийомі візових анкет, Беата Бживчи зауважила, що це може відбуватися з кількох причин. Першою є термін подачі документів до орієнтовної дати виїзду, далі – наявність фотографії в анкеті, яка заповнена на відповідному формулярі і сплата візового збору, якщо його треба сплачувати.

Наступний етап – розгляд візової заяви – залежить від того, чи всі необхідні документи подала особа в Консульство. Їх перелік визначається угодою між ЄС і Україною. Згідно з положеннями цієї угоди, візову заяву можуть розглядати протягом 10 календарних днів, але процес може зайняти й більше часу – до 30 днів.

Якщо ж необхідність швидшого розгляду заяви засвідчена документально, то її розгляд може тривати 3 дні.

За словами Беати Бжевчи, візові анкети приймають у консульстві і в пунктах прийому візових анкет. На подачу документів треба чекати і попередньо зареєструватися. У випадку консульства для цього може бути потрібен 21 день, у пункті прийому цей період коротший. В період, коли немає великої кількості візових анкет, чекати потрібно 1-2 дні, якщо ж люди хочуть отримати візу у «пік» прийому візових анкет, або коли є багато вихідних – період є довшим.

Вже розповідаючи про конкретні цифри, які ілюструють роботу Консульства, Беата Бживчи зазначила, що кількість виданих віз Консульством у 2011 році становила понад 73 тисяч шенген-віз і приблизно 42 тисячі національних, наступного ж року - 57 тисяч і 40 тисяч відповідно. Як вона пояснила, ця зміна зумовлена тим, що з роками видача карт малого прикордонного руху, що полегшує перетин кордону, збільшується.

Більшість з цих віз видавалася на період до 1 року. Хоча люди часто не знають, що, зважаючи на деякі спрощення візового режиму між Польщею та Україною, візу можна отримати на триваліший термін. Так, особи, які займаються економічною діяльністю, підприємці, працівники фірм можуть прохати візи терміном до 5 років. Окрім того, вона зазначила, що за статистикою найбільше національних віз відкривають задля того, аби працювати або вчитися на території Польщі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus