USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Удар по Сирії: ядерний Армагеддон відміняється

14 Квітня 2018 22:46
Очікуваний практично цілий тиждень ракетний удар по Сирії з боку США і їх союзників завдано. День для можливого ядерного «Армагеддону» був підібраний дуже символічний - п'ятниця 13-го ...

Про те, чим обернеться це для України та чи стане причиною нової "холодної війни" пише кандидат політичних наук, магістр зовнішньої політики Максим Ялі для видання «Хвиля».

Така затримка, зі слів Ялі, була пов'язана, в першу чергу, з тривалим процесом переговорів і вибором цілей для удару. Як відомо, багато ключових союзників США, включаючи Німеччину, відмовилися брати участь в атаці на сили Башара Асада без санкції Ради безпеки ООН і остаточних результатів розслідування, зваживши всі «за» і «проти» для своєї країни.

Інша справа - США, Великобританія і Франція, лідери яких встигли зробити багато гучних заяв (не кажучи вже про твіти Трампа), обіцяючи покарати кривавого диктатора Башара Асада за «хімічну атаку» проти мирних громадян.

І Еммануель Макрон, і Тереза Мей, і Дональд Трамп мали достатню мотивацію всередині своїх країн для нанесення удару, яка, мабуть, в даному конкретному випадку стала основною. Але про це вже багато говорилося і писалося.

Роль першої скрипки, безумовно, тут була відведена Дональду Трампу. Та й мотивація у нього була найвищою. Тут не тільки вже репутаційні ризики в разі відмови після гучних заяв і погроз напередодні готуючихся зустрічей з лідерами КНДР і РФ, а й прекрасна можливість відвернути увагу американської громадськості від скандалу з обшуком в офісі його адвоката, який, можливо, і був представником передвиборної команди Трампа з російською стороною в ході виборів у 2016 році.

«Отже, які висновки ми можемо зробити з результатів ракетного удару?» - задається питанням Ялі.

Як припускає політолог, зовні він виглядав значно ефектніше, ніж торішній удар «томагавками» по сирійському аеродрому.

Згідно з офіційними повідомленнями влади США, Франції і Великобританії, чотири літаки завдали удару по колишній ракетній базі неподалік від сирійського Хомса. Цей об'єкт вибрали тому, що там найбільш ймовірно знищити накопичену хімічну зброю при мінімальному забрудненні навколишнього середовища.

У свою чергу голова об'єднаного комітету начальників штабів США Джозеф Данфорд заявив, що удари почали завдавати по науковому центру в Дамаску, складу хімзброї в західному Хомсі і третій точці, що вважається важливим командним пунктом і розташовується поруч зі складом, де також зберігається зброя.

За інформацією ж Міноборони Росії, ракетні удари завдавалися з двох кораблів з Червоного моря, тактичної авіацією з Середземного моря і американськими бомбардувальниками B-1B з району Ет-Танф.

До того ж на цей раз США діяли не одні, а разом з ключовими союзниками по НАТО. Хоча і не всіма. Пані Ангела Меркель резонно вирішила, що чергова хвиля сирійських біженців в країні їй ні до чого. Та й після згоди на будівництво «Північного потоку-2» «бити горщики» з президентом РФ їй також не має сенсу. Адже на кону - статус Німеччини як головного газового хаба в Європі. А це обіцяє дуже велику вигоду німецькому бізнесу. Та й ніяких внутрішньополітичних питань участь в ударі по Сирії недавно новопризначеному німецькому канцлеру вирішити не вдалося б. Скоріше навпаки. Лише посилити ризики терактів і хвилі насильства вихідцями з Сирії та країн Близького Сходу, які істотно вплинули на її рейтинги на минулих виборах.

Головна ж інтрига і побоювання полягали в тому, чи відповість на удари РФ по Сирії як обіцяла, збиваючи при цьому не тільки ракети, а й джерела їх запуску. Що, в кінцевому підсумку, і могло спровокувати початок війни двох ядерних наддержав з усіма витікаючими наслідками.

Цей фактор напевно і став ключовою причиною такої тривалої паузи між заявами про атаку і її реалізацією. Очевидно, що весь цей час велися переговори не тільки з союзниками США, але і з російськими військовими для того, щоб уникнути загибелі військових радників, що могло стати причиною удару у відповідь.

В результаті, якщо ж звичайно вірити Міноборони РФ, удари були нанесені по об'єктах, які знаходяться поза зоною відповідальності російських систем ППО. Хоча це і не відповідає дійсності: від Хмейміма (де знаходяться російські комплекси ППО С-400) до Дамаска трохи більше 200 км по прямій. А радіус їх дії - 400 км. Так що збивати ракети можливість російські військові могли, і, якщо слідувати зробленим напередодні заявам російського Генштабу - повинні були ... Але не стали. Тим самим продемонструвавши в черговий раз своїм союзникам ціну гарантій власної безпеки від РФ. Але для внутрішньої аудиторії Кремль, природно, представить це ледь не як перемогу, роблячи акцент на тому, що Трамп, звичайно ж, злякався наносити удар по російським об'єктам. Хто там буде розбиратися в радіусі дії С-400 і чіплятися до заяв російських чиновників і військових вищого рангу ...

«Так що в підсумку всім сторонам конфлікту, можна сказати, вдалося / вдасться «зберегти обличчя». Навіть Башару Асаду. Адже якщо вірити наявної непідтвердженою інформацією, сирійським ППО вдалося збити більше 10 з випущених ракет. Ну, а російський Генштаб і зовсім заявив, що збили цілих 71 із 103 випущених! Так що в найближчі дні чекаємо заяв на російському ТБ від «експертів» а-ля: «Так це ще наші старі системи 30-річної давності! А ось уявіть, якби ми з С-400 відповіли б! » - підсумував політолог.

Трампу ж вдалося на цілий тиждень прикувати увагу внутрішньої аудиторії до Сирії, а не скандалу з обшуками в офісі його адвоката, який є одним з ключових фігурантів «Кремлінгейта». І ці обшуки, а головне виявлені в їх ході докази перебування пана К ... в Празі в серпні 2016 на можливу зустріч з російськими представниками, а не в США в колі сім'ї може істотно вплинути на хід розслідування. Тепер же все мейнстрімні ЗМІ в США у вихідні приділять увагу саме атаці в Сирії, а не обшуків. Та й не один день ще будуть обговорювати подробиці атаки.

До того ж Трамп наочно продемонстрував, що готовий наносити військові удари навіть незважаючи на загрозу удару від ядерної держави. Це вже сигнал Кім Чен Ину, підготовка до можливої зустрічі з яким зараз йде повним ходом. Але головне - продемонструвати для внутрішньої аудиторії, наскільки він «жорстоко» з Росією.

Що стосується самої Сирії, то ракетний удар союзників мав, як зазначає Ялі, демонстративний і символічний характер, у результаті якого вдалося уникнути значних жертв серед мирного населення. На даний момент сирійською владою підтверджена загибель трьох мирних громадян. Але головне - перелому в багаторічній громадянській війні, на що напевно сподівалася залишки розрізнених повстанців, не відбудеться.

До того ж Тереза Мей вже встигла заявити, що метою атаки не було повалення чинного режиму. Це важливий сигнал не тільки для Асада, а й Кремля.

Що ж стосується України, то, незважаючи на загальне бажання стати свідками чергового приниження Росії і її хваленої військової могутності, даний варіант для нас є цілком прийнятним. Якщо не сказати більше. Адже якби в результаті ракетного удару було завдано істотного удару боєздатності урядових військ Асада, не кажучи вже про можливі жертви серед російських військових радників, то Кремль напевно «відповів» би загостренням ситуації на Донбасі. А це вже жертви десятків наших громадян по обидві сторони конфлікту і фактично хрест на найближчих перспективах перемовин про миротворців на Донбасі.

"А так за фактом і Путіну дали зберегти обличчя (принаймні для внутрішньої аудиторії), попередивши і погодивши через Францію об'єкти удару, і Трампа внутрішня опозиція не буде звинувачувати, що він попередив Путіна завчасно про удар, як це було рік тому", - зауважує експерт.

Що ж стосується подальших дій сторін і можливих нових ударів, то Дональд Трамп уже відписався у своєму твітері, що «Місія завершена». Москва відповідати вже точно не буде. Так що, з огляду на загострення пристрастей і рівень ставок, п'ятниця 13-е фатальний для всього світу не стала. І це хороша для всіх новина, підсумував Ялі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
відміняється Показати IP 14 Квітня 2018 22:59
та його і не мало бути, телепні
123 до відміняється Показати IP 15 Квітня 2018 08:13
Мав бути смачний лящ карлону, наука скрєпанутим, - ВСЕ ВИЙШЛО НА 100%.
% до відміняється Показати IP 15 Квітня 2018 12:19
Ну обос*алась вата, обоср*лась.
a Показати IP 14 Квітня 2018 23:37
хренових магістрів випускають нинче
Анатоль_ Показати IP 15 Квітня 2018 00:01
Як страшно жить
Dimak Показати IP 15 Квітня 2018 01:03
Походу Трамп з путіним розіграли весь світ... артисти!))
Комісар Жибер Показати IP 15 Квітня 2018 08:30
Ідіть ви всі самі знаете куди!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus