USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Укртранснафта відмовляється від держбанків на користь банку групи «Континіум»

19 Травня 2017 15:01
ПАТ «Укртранснафта», яка оперує магістральними нафтопроводами країни, ігнорує рекомендації правління НАК «Нафтогаз України» про перехід на обслуговування в державні банки.

Про це Економічній правді повідомило джерело в «Укртранснафті».

За його словами, протягом останніх двох років дочірні підприємства «Нафтогазу» неодноразово отримували листи глави правління НАК Андрія Коболєва, в яких йдеться про необхідність «перейти на розрахунково-касове обслуговування і розмістити тимчасово вільні кошти підприємств групи «Нафтогазу» в державних банках».

Останній подібний лист «дочки» НАК отримували в останніх числах березня поточного року.

Повністю воно було виконано лише «Укргазвидобуванням», тоді як «Укртрансгаз» до останнього часу зберігав партнерські відносини з «Діамантбанком» (зараз замість нього вже прийшов «Укргазбанк», - ред.), а «Укртранснафта» досі залишається на обслуговуванні у «Банку інвестицій і заощаджень» (БІС).

За даними ЕП, на момент розсилки згаданого березневого листа Коболєва, «Укртранснафта» зберігала в БІС 15 млн євро. З того моменту ця сума скоротилася тільки на 1 млн євро - до сьогоднішніх 14.

«У групи WOG (до якої близький «Банк інвестицій та заощаджень», - ред.) серйозні проблеми з ліквідністю - їм не вистачає грошей для розрахунків з кредиторами. Вирішують проблему через БІС: він збирає гроші в держсекторі, а після цього видає їх у вигляді кредитів своїм «родичам» (афілійованим банку компаніям, - ред)», - стверджує джерело видання.

Побічно ця інформація підтверджується офіційною звітністю «Банку інвестицій і заощаджень», відповідно до якої на кінець 2016 року обсяг інсайдерських кредитів в ньому становив 2,5 млрд гривень або 49,3% всього кредитного портфеля.

В «Укртранснафті» проблему спростовують. «Компанія не отримувала доручень від акціонера («Нафтогазу», - ред.) про перехід на обслуговування в держбанки», - повідомив глава «Укртранснафти» Микола Гавриленко.

В «Нафтогазі» виданню повідомили, що регулярно розсилають листи про необхідність переходу на обслуговування в держбанки, але звернули увагу, що ці звернення мають рекомендаційний (а не обов'язковий до виконання, - ред.) характер.

Група WOG контролюється Степаном Івахівим, Сергієм Лагуром і дітьми покійного Ігоря Єремєєва Софією і Романом.

Співвласники «Банку інвестицій і заощаджень» - Петро Димінський, Лагур і Івахів. Вони вважаються кураторами парламентської групи «Воля народу», яка є неофіційним коаліційним партнером БПП і «Народний фронт».

За даними джерел Економічної правди, в 2015 році Микола Гавриленко був призначений главою «Укртранснафти» за квотою групи «Воля народу».

З середини 2016 року посаду його першого заступника обіймає Андрій Пасишник - колишній співробітник кількох компаній з групи WOG.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus