USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Волиняни ініціюють власне право на відкликання посадовців

29 Серпня 2013 18:13
Громадські активісти пропонують прийняти закон «Про владу в Україні», в якому будуть прописані механізми відкликання депутатів, суддів та інших посадовців.
Концепцію цього закону обговорили у Луцьку, 29 серпня, під час круглого столу на тему «Крах демократії: безвідповідальність влади та примарність опозиції», інформують у прес-службі ВолиньМедіа.
Метою громадської кампанії «За відповідальну владу» є прийняття законопроекту «Про владу в Україні». Введення в дію закону дасть можливість громадянам відкликати чиновників та реагувати на їх бездіяльність, не чекаючи виборів і не захоплюючи райвідділи міліції.
Співавтор законопроекту «Про владу в Україні» Ярослав Погарський зазначив, що запропонована концепція створює нові можливості громадянам реально відкликати з посад нечесних чиновників, суддів, начальників міліції, місцевих прокурорів та брехливих депутатів і мерів міст без змін до Конституції України.
«Сьогодні немає представницької демократії, немає парламентаризму, нині Верховна Рада далеко не парламент. Народ, не маючи можливості реалізувати свої права в класичній формі представницької демократії, вдається до волевиявлення у формі бунтів. І хочемо ми того чи ні, нам потрібно шукати дієві механізми аби волю громадян спрямувати в конструктивне річище. Дуже важливо вибудувати трикутник: відповідальний виборець, відповідальний громадянин - обирає відповідальних політиків, а вже відповідальні політики формують відповідальну владу», - зазначив голова політради партії «Вся Україна» Ярослав Погарський.
«Право громади відкликати посадовців не забезпечить їхнього професіоналізму, але може бути дієвим механізмом очищення від найбільш нечесних, та застереженням для тих посадовців, які тільки планують «згрішити». Механізм оголошення вотуму недовіри особливо актуальний для очищення, зокрема, суддівського корпусу та правоохоронних органів. Також він може бути надзвичайно дієвим для контролю всіх посадовців на місцях з боку громади», - закликала у своєму виступі правозахисник Валентина Теличенко.
«Представники влади привласнили державу, а парламентська опозиція привласнила функцію опонування. Громадяни в такій ситуації розгублені і не бачать альтернативи. Ця ідея покликана дати громадянам альтернативу, як впливати і на владу, і на опозицію у міжвиборчий період», - зазначив Володимир Горбач.
Голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Наход наголосив, що Україні потрібен не лише запропонований законопроект, потрібна активна громадська кампанія, щоб досягнути задуманого. На сьогодні, відповідальність влади є на вершині дискурсу і запропонована ініціатива - на часі.
«Існує проблема відсутності громадянського суспільства, воно продовжує деградувати. Громадянське суспільство не контролює владні структури, державні органи влади, правоохоронні органи. Саме через таку аморфність, ці структури набувають таких рис. Тотальна безвідповідальність – причина тих проблем, які сьогодні існують у суспільстві», - зазначив Володимир Бондар.
Завершуючи дискусію, Ярослав Погарський підкреслив, що «ми маємо переконати законодавців прийняти цей законопроект, і якщо він буде ухвалений, то влада, врешті-решт, стане відповідальною». Також співавтор законопроекту розповів, що документ у стадії розробки і запросив усіх учасників круглого столу до співпраці, заявивши, що подібні заходи будуть відбуватися в усіх областях України.

Довідка
.
Основними положеннями запропонованої концепції законопроекту є: визначення і закріплення на тривалий період виборчої системи в Україні; відсутність двозначностей; наявність чітких кваліфікаційних ознак злочину за невиконання цього закону; наявність переліку посадових осіб, до яких застосовується механізм відкликання мандату чи вотум недовіри, що тягне за собою звільнення з посади; встановлення механізму звільнення посадовців, призначених на посаду та відкликання мандату обраних громадами осіб; гарантії незмінності та тривалої дії закону.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus