USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як Луцьк чиститимуть від тоталітарних пам’яток

6 Жовтня 2015 14:31
Які пам’ятники та меморіальні дошки, пов’язані з тоталітарним комуністичним режимом, потрібно демонтувати, радилися у робочій групі.

Про це йшлося під час засідання робочої групи з питань організації виконання заходів, спрямованих на звільнення від впливу та наслідків комуністичної ідеології в усіх сферах життя міста 6 жовтня.

Перелік об’єктів, які рекомендують зняти з обліку чи демонтувати у рамках закону про декомунізацію, озвучив секретар міської ради Сергій Григоренко. Йдеться про пам’ятки історії місцевого значення, які пропонують зняти з обліку у зв’язку з заходами щодо декомунізації за відсутністю підстав взяття їх на облік.

Зокрема, це будинок, у якому в 1709 році зупинявся Петро I (вулиця Пушкіна). Інформаційну дошку з будинку пропонують зняти та передати в Регіональний музей українського війська. З обліку зняти пропонують будинок, в якому проголосили радянську владу у Луцьку (на вулиці Лесі Українки), будинок, в якому діяв Луцький повітовий ревком (на П’ятницькій Гірці), будинок, в якому мешкала Паша Савельєва (інформаційну дошку з будівлі знімуть та передадуть у згаданий музей).

Демонтувати та передати в музей пропонують пам’ятник Бойку, що на вулиці Лесі Українки. Зняти з обліку хочуть будинок, де розташовувалося тимчасове управління у 1939 році (по проспекту Волі), будинок, в якому знаходився Волинський обком КП(б)У на вулиці Богдана Хмельницького, будинок Луцької міськради на вулиці Винниченка, будинок, де діяв Луцький міськком КП(б)У, будинок колишнього окружного суду, де проходив процес 57-ми членів КПЗУ на вулиці Сенаторки Левчанівської (інформаційну дошку передадуть у музей), будинок, у якому в 1917-18 роках діяла Луцька міська рада робітничих, солдатських та селянських депутатів на Богдана Хмельницького, будинок, де проходила обласна комсомольська конференція на вулиці Винниченка, пам’ятник Паші Савельєвій (який вже давно фактично знесений, а офіційно розшукується). Також зніматимуть з обліку монумент «Слава труду» (про його демонтаж наразі не йдеться).

Дискусію викликало місце розстрілу членів антифашистського підпілля (Кафедральна, 16), де розташована пам’ятна дошка. Так, питання про зняття з обліку і демонтаж дошки наразі відтермінували для того, щоб дослідити проблему. Своєю чергою, історик Петро Троневич зауважив, що тут йдеться про надуману історію, а місце для пам’ятного знаку було вибране довільно.

Відтак, вирішили рекомендувати міському голові до 1 листопада дати доручення про демонтаж пам’ятника Степану Бойку, демонтаж низки інформаційних дощок та зняти з обліку пам’ятки історії місцевого значення, пов’язані з тоталітарним комуністичним режимом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 6 Жовтня 2015 15:14
якщо будете обставляти Луцьк такими карикатурами як недавно Кузьмі виваяли, то вся Україна з нас буде сміятися, бідний Кузма "не заслужив" ,по-моєму на такий шедевр
україна Показати IP 6 Жовтня 2015 15:31
....мозог їм треба очитстити......займаються..х....ю
111 Показати IP 6 Жовтня 2015 15:45
а героична стела на шопена з банком укрсоц
Анонім Показати IP 6 Жовтня 2015 16:29
Немає чим зайнятись, то зносити треба, що не будували! Це наша їсторія, яка б вона не була чи хороша, чи погана, але вона була... І треба все це приймати ..Все не знесете.
Віктор Показати IP 6 Жовтня 2015 17:50
Черговий етап боротьби дон Кіхота з вітряними млинами?
123 Показати IP 6 Жовтня 2015 21:05
Більшовицька ідеологія- Ленін також руйнував пам"ятники
Кріс Показати IP 7 Жовтня 2015 08:58
Сидять, блін, в міськраді, нефіг чим зайнятися людям, платню торимують, а в голові бруд
лучанин Показати IP 8 Жовтня 2015 07:51
То ж коли в Луцьку дадуть гарячу воду??? Міжки лише полощуть. А не практичною роботою займаються.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus