USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Яценюк почав розхитувати парламент

16 Березня 2016 16:16
Просуваючи провокативні законопроекти про повернення майна Януковича, «Народний фронт» сподівається переконати суспільство в бездіяльності Верховної Ради.

Щоб врятуватися від неминучої відставки, прем'єр Арсеній Яценюк взяв курс на масштабну дискредитацію парламенту. Про це свідчать намагання його фракції "Народний фронт" пролобіювати в Раді проблемний законопроект про спецконфіскації. Адже цей документ пропонує забирати у чиновників майно та цінності, які були нажиті нечесним шляхом, без рішення суду. При цьому соратники Яценюка залишають за корупціонерами право оскаржувати таку конфіскацію в судах, і, якщо ті зможуть отримати потрібне рішення, то державі доведеться виплачувати величезні компенсації. Команда прем'єра чудово знає, що депутати не можуть підтримати таку ініціативу, однак просуває її під гаслами покарання режиму Януковича, намагаючись, тим самим, переконати громадськість в тому, що Рада у змові з оточенням екс-президента. Про це повідомляє dsnews.ua.

Проект закону "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду)", який зараз просуває близький соратник Яценюка Сергій Пашинський, пролежав в парламенті майже два місяці. Однак, соратники глави уряду згадали про нього лише зараз, коли Арсеній Петрович близький до втрати своєї посади, як ніколи. Схоже на те, що саме завдяки цій скандальній ініціативі штаб Яценюка сподівається відвернути увагу суспільства та депутатів від дискусій про новий склад Кабінету міністрів та прізвище його нового керівника. Адже один з авторів проекту - Сергій Пашинський наголошує на тому, що в його документі йдеться про конфіскацію саме цінних паперів та коштів Віктора Януковича. Мовляв, приймемо закон, і вже за кілька місяців держава зможе отримати $1,5 мільярда. При цьому Пашинський посилається на досвід Італії, де діють аналогічні правила позбавлення недобросовісних чиновників права на майно та кошти, яких вони нажили нечесним шляхом.

У той же час Пашинський забуває додати, що вітчизняні суди, попри всі потуги влади, так і не пройшли повноцінної люстрації, й там продовжують працювати старі кадри, в тому числі і ті, яких призначали представники найближчого оточення Віктора Януковича.

Відтак, чого буде варта така конфіскація майна корупціонерів без дозволу суду, якщо невдовзі її оскаржать продажні арбітри, і вилучене в колишніх чиновників майно доведеться повертати. Так само Пашинський, як і сам Яценюк, чомусь не говорять про те, навіщо вони зайнялися цим питанням тільки зараз, хоча з моменту втечі Януковича і його близьких соратників минуло вже два роки. Адже глава уряду мав достатньо часу та можливостей, щоб ініціювати повернення накраденого попередниками в більш надійний спосіб. А саме - через отримання відповідних результатів розслідування Генпрокуратури, подання до суду та отримання законного рішення на всі необхідні подальші дії.

Хоча, пояснити раптове зацікавлення Яценюком долею грошей Януковича не так вже й складно. Прем'єр сподівається, що прізвище колишнього президента в прив'язці до такого популістського проекту обов'язково приверне увагу громадськості, яка стане на його бік і вимагатиме від Ради негайного надання дозволу на спецконфіскацію. Після чого всі на деякий час забудуть про те, що збиралися позбутися неефективного прем'єра.

Однак, це далеко не найгірший для країни результат, до якого може привести втілення законопроекту Пашинського. Автори ініціативи тішать нас тим, що як тільки приймуть закон, то країна зможе отримати цілих $1,5 мільярда, що для нас зараз рівнозначно черговому траншу МВФ і може суттєво укріпити національну валюту. Але це не так. Справа в тому, що в цьому ж проекті пропонується з Кримінально процесуальний кодекс України новою статтею, відповідно до якої власники конфіскованого майна матимуть рік на оскарження дій держави. Те, що в більшості випадках старі суди ставатимуть на бік саме таких "ображених долею" чиновників, немає жодних сумнівів. Але, за час судової тяганини конфісковане майно чи цінності держава може успішно продати на аукціонах. І, як показує досвід, за звичай вартість таких активів при реалізації знижується на 30-50%. А хто їх при цьому купить - ще одне не менш цікаве питання.

Цілком ймовірно, що переможцями аукціонів, де, в разі прийняття закону Пашинського, продаватимуть награбоване Януковичем стануть компанії, наближені до його старшого сина Олександра чи когось іншого з найближчого оточення екс-президента. А пізніше сам Віктор Федорович доведе, що його майно було конфісковане незаконно. Тоді державі, яка продала його компаніям його ж майно за півціни, доведеться ще додатково виплатити 100% вартості конфіскованого. Враховуючи неспроможність і МВС і ГПУ в темі притягнення до відповідальності представників старого режиму, такий сценарій виглядає дуже ймовірним. І реалізувати його на практиці нам пропонує чинний прем'єр-міністр.

Але сам Арсеній Яценюк, схоже, так далеко не заглядає. Для нього зараз важливо перенести увагу суспільства з уряду на парламент. Саме тому він і пропонує такі суперечливі законопроекти, які, з одного боку, можуть викликати захоплення в частини громадян, а з іншого - абсолютно непридатні для практичного застосування. Але дозволяють при цьому розхитувати і так проблемну Верховну Раду. А для Яценюка зараз це найважливіше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Народна довіра Показати IP 16 Березня 2016 17:46
ДОН ПЕДРО !
Сераховичі Показати IP 16 Березня 2016 18:01
Про суд якоі краіни говорить автор статті! За 5% від цієі суми любий украінський суд потерпілим " призначить " януковича
555 Показати IP 16 Березня 2016 18:37
підтримую яценюка двома руками
суд Показати IP 16 Березня 2016 19:23
пропоную провести тендер серед судів! ми згідні на мінімальний процент від заявленоі суми
не лучанин Показати IP 16 Березня 2016 19:26
парламент винести на вилах потрібно було ще рік назад!!
Анонім Показати IP 16 Березня 2016 19:51
корумпована влада дедалі більше стає некерованою, що може призвести до розколу країни.
анонім Показати IP 16 Березня 2016 20:09
Цей законо- проект про спецконфіскацію ніякого відношення до грошей Януковича не має бо Закон не Має зворотньої дії,це галімий піар

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus