USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Жителі ОРДЛО зможуть голосувати на виборах: влада готує масові фальсифікації?

12 Вересня 2018 22:25
Центральна виборча комісія спростила порядок тимчасової зміни місця голосування для виборців, які мають реєстрацію на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей. Відтепер таким виборцям не потрібно додавати до заяви про тимчасову зміну місця голосування обґрунтування та додаткових документів. Тобто проголосувати зможуть не тільки переселенці, а й жителі непідконтрольної частини Донецької і Луганської областей. Таке рішення виглядає, як спроба влади масово фальсифікувати вибори.

Про це інформує видання «Страна», журналісти якого звернулися у ЦВК за роз'ясненням щодо постанови Центрвиборчкому від 5 вересня №129, у якій закріплені відповідні зміни.

Як можна змінити місце голосування?

Процедура, яка дає можливість проголосувати на виборах поза місцем своєї реєстрації, описана в Додатку 1 до постанови Центральної виборчої комісії від 13 вересня 2012 року №893.

Українець, взявши з собою паспорт, повинен піти до органів Державного реєстру виборців. Якщо він хоче проголосувати, наприклад, в Полтаві, то звертатися потрібно в місцеве відділення Реєстру. Список адрес з поділом по областях і районах зазначений на сайті структури.

Там громадянин повинен написати заяву, текст якої наведений нижче. Таким зверненням особа просить тимчасово змінити місце її голосування.

Що змінила в процедурі ЦВК?

Як видно зі зразка, крім заповнення полів українець повинен додати документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. У випадку з переселенцями мова йде про довідку переселенця.

Але постанова ЦВК від 5 вересня внесла поправку: додавати документи не потрібно. Процитуємо документ:

«Виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл, їх частин в Донецькій і Луганській областях, кордони і перелік яких визначаються Президентом України в порядку, передбаченому Законом України «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях», можуть не додавати до заяви документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування».

Привертає увагу той факт, що виборча адреса на тимчасово окупованих територіях знаходиться не тільки у переселенців, але й у тих, хто проживає в так званих «ДНР» і «ЛНР». А якщо при подачі заяви до Реєстру перші не показуватимуть довідку переселенця, то відрізнити їх від інших не буде можливості.

Цей момент підтвердили у ЦВК в офіційній відповіді на запит видання.

Питання було сформульоване таким чином:

«Чи можуть мешканці Донецька, які не є переселенцями і постійно проживають в своєму місті, взяти участь у виборах президента, написавши заяву на зміну виборчої дільниці з Донецька на Маріуполь? Куди для цього необхідно звертатися?»

Відповідь ЦВК звучить наступним чином:

«Так, зможуть, згідно того ж Порядку тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси. У місті Маріуполі вони зможуть звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців, на території якого знаходиться ділянка, де вони хочуть голосувати».

Також у відповіді на запит «Страни» в ЦВК підтвердили, що ніяких інших документів, крім паспорта, брати з собою не потрібно. І уточнили, що звертатися із заявами до Реєстру ще рано.

Змінити виборчу адресу українці зможуть не раніше 31 грудня 2018 - дати початку виборчого процесу, але не пізніше, ніж за п'ять днів до голосування.

Натомість користувачі Фейсбук зазначають, що таким чином влада готує масову фальсифікацію виборів та повернення "виборчих каруселей".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus