USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Держава має дати шанс на достойне житло атовцям і переселенцям, - луцький забудовник*

6 Березня 2017 13:00
Проект Закону України № 4550, який міг би вирішити питання забезпечення житлом учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб, уже тривалий час перебуває у Верховній Раді. Проголосувати за цей документ просять не лише громадські активісти, учасники АТО і переселенці, а й представники будівельних компаній.

Закон 4550

Документ під назвою «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» (реєстраційний № 4550 від 04.05.2016 року) вже готовий до другого читання. Його мали б розглядати нардепи ще 23 лютого – саме на цей день був призначений розгляд документу. Та, на жаль, проект Закону досі не проголосований парламентом, а учасники АТО і переселенці так і не отримали реальної підтримки від держави у вирішенні житлових питань.

Згаданий проект Закону прийнятий у першому читанні ще 18 жовтня 2016 року і пройшов усі комітети. Його розробили, щоб надати військовослужбовцям і добровольцям, які брали участь в антитерористичній операції, сім’ям військовослужбовців і добровольців, які загинули в АТО переваги при придбанні доступного житла.

Приміром, в рамках виконання Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010 - 2017 роки реалізовується механізм, що передбачає здешевлення вартості житла для громадян за рахунок державної підтримки в розмірі 30% вартості нормативної площі доступного житла.

А розробленим законопроектом до другого читання пропонується збільшення державної підтримки до 50% вартості будівництва учасникам АТО та внутрішньо переміщеним особам.

Ще одна проблема, яку покликаний розв’язати вказаний законопроект, - встановлення реальних відсоткових ставок за користування пільговими відсотковими кредитами на придбання житла, що надаються виконавцем державної цільової програми будівництва (придбання) доступного житла на рівні 7%.

Що кажуть забудовники

Сьогодні дуже гостро постає питання забезпечення житлом учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб. В окремих регіонах органи місцевого самоврядування намагаються власними силами вирішити житлове питання сімей учасників АТО та внутрішніх переселенців. Кожен шукає власний варіант виходу. Законопроект № 4550 дає реальні механізми забезпечення житлом цих категорій громадян.

«Розроблений законопроект дає можливість і віру в отримання учасниками антитерористичної операції та внутрішньо переміщеними особами та їх сім’ями власного житла та на законодавчому рівні закріплює таке право. Необхідно підтримати вищезазначений законопроект та ініціювати якнайшвидше його прийняття Верховною Радою України у другому читанні і в цілому як Закон», - переконує директор Луцького домобудівельного комбінату (ЛДБК) Руслан Вайман.

Саме і тому він звернувся до нардепів з проханням підтримати згаданий законопроект № 4550 під час розгляду його 23 лютого. Однак, через брак робочого часу вони документ так і не розглянули.

Перший заступник голови правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний на своїй сторінці у мережі Фейсбук з розчаруванням констатував цей факт.

«Авжеж, це ж не якийсь лобістський законопроект чергового бізнесмена, який можна приймати і вночі! Це ж законопроект для тих, хто ціною свого життя боронить суверенітет та Українську державність, це для тих, хто змушений був покинути свої домівки і поневіряється в пошуках та очікуваннях захисту від держави! Цікаво, а якби учасник АТО, по закінченню робочого часу, склав зброю і пішов відпочивати, де б зараз був агресор?», - ставить він риторичні запитання.

Зрештою Руслан Вайман знову звернувся листами до нардепів та виконавчого директора Конфедерації будівельників Віталія Грусевича з проханням посприяти у тому, щоб законопроект № 4550 включили на наступне пленарне засідання і таки його підтримали.

Але голосування – тільки половина справи

Директор ЛДБК зауважує: щоб згадана норма законопроекту була закріплена не тільки на папері, а й діяла у реальному житті, необхідно передбачити видатки на відповідну бюджетну програму. Для цього, звісно, необхідно внести зімни в держбюджет.

«Це рішення буде дуже позитивно сприйнято в суспільстві та створить реальні можливості для громадян-учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб, які мають право на отримання державної підтримки, поліпшити свої житлові умови», - підсумовує представник будівельної галузі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Михайло Показати IP 6 Березня 2017 13:10
Держава зобов'язана надати! І простим людям і атовцям! Та хай робить та держава шось щоб країна процвітала. а не деградувала та знепадала.
корінний лучснин Показати IP 6 Березня 2017 13:24
А держава де гроші бере?У нас.Значить за наш рахунок.А багато людей не хоче фінансувати захист групи осіб ,які вчинили державний переворот.
Олх Показати IP 6 Березня 2017 13:44
Нуда він же має толкати свої квартири-далеко мислить
Віта Показати IP 6 Березня 2017 20:35
я б сказала нестандартно мислить- якось читала що ЛДБК подарувало АТОшникам 10 квартир ... якщо піар ... то так - нічьогенько .... 10 мільйонів
не має значення Показати IP 6 Березня 2017 20:57
У черзі на отримання житла на Волині 193 учасника бойових дій , 63 – висловили готовність придбати житло по державній програмі 50/50. Це загальнодержавна програма.По Україні на черзі числиться орієнтовно 250 тисяч. В Луцьку на сьогодні близько 20 забудовників, які при бажанні можуть взяти участь в програмі.Виникає питання: варто відстоювати підписання закону, який дасть можливість придбати житло захисникам держави?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus