USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Експерти про шість помилок, яких варто уникати, продаючи нерухомість самостійно*

6 Червня 2017 09:20
Компанія «Атланта Нерухомість» ділиться досвідом, як продати житлову чи комерційну нерухомість. Маючи за плечима 20-літній досвід, фахівці окреслили шість основних помилок, яких допускають співвласники майна під час його продажу самостійно.

Як розповідає керівник відділу житлової нерухомості компанії «Атланта Нерухомість» Роман Вольчинський, продаючи майно, лучани часто роблять типові помилки, втрачаючи при цьому час, а головне - гроші. Разом із своїм колегою – керівником відділу комерційної нерухомості Олександром Данкіним, експерти виділяють основні та найпоширеніші помилки.
Отож, запам’ятайте шість помилок, які називають експерти, і не робіть їх!

1. Розпочали продаж нерухомості, маючи проблеми з документами

Це найважливіший крок перед початком продажу нерухомості. Об'єкт повинен бути юридично готовий – підготовлено всі необхідні документи (зняті арешти, в разі наявності, зареєстроване в реєстрі право власності, переоформлена спадщина тощо) для укладення договору. Ви повинні вирішити всі питання з іншими співвласниками (якщо такі, звісно, є). Без їхньої згоди продаж неможливий.

Якщо на ваше житло чи комерцію знайдеться покупець, а виявиться, що є проблема в документах, то велика ймовірність того, що він може відмовитись від купівлі у вас. Або ж ситуація покупця не дозволить чекати. Прикро, правда ж?! Якщо покупець погодився на вашу ціну ще й без торгу, то прикро вдвічі!

Вихід є - можна скористатись послугами будь-якого нотаріуса на предмет того, чи готова квартира до продажу, або ж прийти до нас на консультацію, яка є безкоштовною.

2. Не підготували нерухомість до показу

Житло чи комерційна нерухомість – це дуже дорогий товар. Він повинен бути представлений для покупця в найкращому стані, наскільки це можливо.

Для цього не потрібно робити дорогого ремонту, достатньо лише, наприклад, відремонтувати непрацюючий кран чи розетку, прибрати зайві речі, усунути джерело неприємного запаху. І це лише маленька частинка наших рекомендацій.

Стан квартири, будинку, приміщення не товарного вигляду є основною причиною для торгу покупця.

3. Стартували з високої ціни – не змогли проаналізувати реальну ситуацію на ринку

Господарі завжди дорожче оцінюють своє житло чи комерцію, ніж це реально є на ринку нерухомості Луцька. Чому? Відповідь дають таку: «За скільки купив - за стільки хочу продати», «Мені треба для того чи іншого саме така сума грошей», «У моєму будинку продається ще дорожче».

За допомогою майбутніх отриманих коштів власники нерухомості вирішують свої поставлені цілі. Але ж ринок нерухомості диктує свої правила.

У визначенні правильної стартової ціни важливий аналіз реальної ситуації на ринку нерухомості нашого міста, а не ваше бажання. Можна виставити нерухомість на продаж із завищеною ціною і довгий період продавати її. А можна вийти на ринок із ціною, яка приблизна до середньої ціни на ринку і вже по ситуації її корегувати.

Важливим фактором є саме показник, за яку ціну нерухомість продається, а не ціна за яку об’єкт виставлений на продаж. Це ключове при складанні стартової ціни. Ми не маємо на увазі, що ціна має бути низькою, зовсім ні. Вона повинна бути саме ринковою на конкретний період продажу.

Якщо у вас немає можливості визначитись, з якою ціною виходити на ринок – зверніться до нас, ми порадимо.

4. У вас неякісна реклама

На сьогодні в Луцьку продається багато об'єктів нерухомості. Якщо Ви подали своє оголошення на інтернет-ресурс OLX чи у місцеві газети оголошень, то, скоріше за все, оголошення там загубиться. Потенційний покупець не знайде його і ви втратите шанс швидкого продажу. Так можна продавати роками.

Щоб такого не було – вам наша порада: зробіть якісні фотографії, опишіть детально ваш об'єкт, знайдіть для себе якомога більше інформаційних джерел, де можна було б розповісти про своє майно. Вказуйте лише правдиву інформацію.

Також враховуйте той фактор, що на сьогодні більша частина суспільства орієнтується саме на інтернет, а не на друковані видання.

Створіть максимальне інформаційне охоплення.

5. Торгувались по телефону і втрачали потенційних покупців

Погодьтесь, без сенсу торгуватись по телефону, не побачивши вашої нерухомості. Тут розмова ні про що, тому запрошуйте потенційних покупців подивитись квартиру, будинок, комерційну нерухомість для більш предметної розмови.

На оглядах радимо пропонувати покупцю заповнити оферту на покупку, іншими словами, - свою пропозицію для вас, де потрібно зазначити, за яку ціну готові купити майно та приблизну дату розрахунку.

Це дасть вам як власнику зрозуміти наміри покупця, визначити серед всіх пропозицій ту, яка найбільш вигідна.

6. Не брали завдатку

Гарантією подальшого продажу нерухомості є договір завдатку. Його потрібно укладати, щоб бути впевненим, що ви все-таки продасте нерухомість і почати готувати експертну оцінку та інші документи до дня переоформлення. Ви себе страхуєте, адже в житті буває різне – покупець передумав чи знайшов щось інше, не бере трубку чи поза зоною досяжності. Таке буває доволі часто.

Зауважимо, що у договорі завдатку прописуються всі підготовчі нюанси до переоформлення.

«Продавати і продати – це різні речі. А, наприклад, знайти реального покупця за 4 тижні по максимальній ринковій ціні – це копітка праця. Зауважу, що не можна бути хорошим спеціалістом, охоплюючи всі сфери», - каже Роман Вольчинський.
«Компанія «Атланта Нерухомість» має окремі відділи – відділ житлової нерухомості та відділ комерційної нерухомості, де вузькоспеціалізовані фахівці допомагають продати нерухомість. До того ж, відділ комерційної нерухомості займається не тільки продажем, але й орендою», - розповідає Олександр Данкін.
Аби бути професіоналами, працівники компанії «Атланта Нерухомість» постійно проходять курси, семінари, тренінги для підвищення професійної майстерності. Завдяки успішній роботі, компанія є сертифікованим членом АФНУ (Асоціація Фахівців з Нерухомості України), а головним показником є завжди задоволені клієнти. У цій справі компанія «Атланта Нерухомість» – лідер у Луцьку, яка сформована з команди експертів, за плечима яких понад 20 років досвіду.
Адреса компанії «Атланта Нерухомість»: Луцьк, проспект Президента Грушевського, 30, 3-й поверх. Телефони: 067-332-091-1, 050-974-500-7; atlantadim.com.ua; e-mail: [email protected].
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
практик Показати IP 6 Червня 2017 10:43
погоджуючись практично повністю із рекомендаціями фахівців, хочу додати суттєві моменти, про які не вказано. відомо, що у даний час на ринку нерухомості стагнація, тому пропозицій до продажу набагато більше, ніж покупців, особливо тих, хто реально може заплатити за нерухомість, оскільки іпотека відсутня повністю. мета будь-якого агентства з нерухомості - продати ВАШЕ майно за будь-яку ціну і одержати свій відсоток. мета продавця - продати майно максимально дорого і бажано якнайшвидше. у сьогоднішній ситуації зробити це вкрай важко, хоча існують деякі інструменти, які дозволяють схилити вибір покупця на вашу користь.
Юлія Показати IP 6 Червня 2017 11:24
А по скільки років фахівцям? "команда експертів, за плечима яких понад 20 років досвіду" Як вони можуть мати двадцятирічний досвід? Чи це сукупний досвід команди?
Лучанин Показати IP 6 Червня 2017 14:39
Чому не пишите скільки відсотків бере дана агенція за свої послуги з власника квартири?Про це хочуть всі знати бо це найголовніше питання,а ви його оминули написавши дану статтю.
Aero Показати IP 6 Червня 2017 15:33
Шановні рієлтори, поясніть, будь ласка, чому ви всі пишете у своїх рекламах "покупець комісію не сплачує"? Адже все є з точністю до навпаки: ви додаєте ціну ваших послуг до ціни квартири, і таким чином покупець оплачує всі витрати, а продавець в шоколаді. Навіщо брехати людям? Чи ви думаєте, що навколо одні дурні і не розуміють ваших схем? Чому ви не можете працювати чесно? А потім ще й ображаєтеся, коли люди не хочуть до вас звертатися і все частіше у своїх оголошеннях вказують "Посередникам не турбувати".
Ростислав до Aero Показати IP 6 Червня 2017 16:47
Не правда те, що вартість послуг агенства додається до вартості квартири. Навпаки. Вартість послуг агенства включена у вартість квартири. Часто продавець намагається "виставити" квартиру за завищеною ціною. Потім очікувати, продасться - не продасться. Агенство консультує власника щодо реальної ціни. В оголошеннях від власника ціна, як правило завищена на 30%. Повірте не можна продати щось дорожче його ринкової ціни.
Aero до Ростислав Показати IP 6 Червня 2017 17:22
Ростислав, я не просто так це кажу. Недавно мати продавала будинок, ціну зразу поставила ринкову, але вирішила що швидше буде звернутися до рієлтора. Рієлтор мало того, що заборонив звертатися до інших посередників, так ще й два місяці бомки бив, привівши за цей час всього двоє людей на оглядини, і навіть ні разу не подзвонив. А ціну за будинок він сказав говорити покупцям з урахуванням його комісії, тому напевно і не хотіли купувати, бо дорого виходило. В кінці кінців мати плюнула на це все, сама подала оголошення скрізь, куди тільки можливо (інтернет+газети+розклеїла на дошках), і за пару тижнів продала будинок за бажаною ціною, сама оформила в нотаріуса продаж, нічого супер-складного у цьому немає, нотаріус сам перевірив усі документи, гроші в банку перевірили, все пройшло без проблем. Так що люди, не ведіться на рієлторів, рило ні за що не відповідає, його задача - тільки звести покупця з продавцем і злупити свій відсоток. Їх "послуги" абсолютно не варті тих грошей, які вони просять.
Ростислав до Aero Показати IP 6 Червня 2017 23:40
На жаль, Ваша мама потрапила до не фахових ріелторів. Мені жаль, що такі люди кидають тінь на професію. За вашою логікою, ви можете спокійно вчити своїх дітей вдома, пекти хліб вдома і так далі. Нічого складного в цьому немає.
Сашка Показати IP 6 Червня 2017 16:53
2 Aero, не потрібно всіх чесати під одну гребінку. Агенств в Луцьку бл. 50, і повірте що не всі вони однакові.
Ростислав Показати IP 6 Червня 2017 23:48
А взагалі стаття носить інформаційний характер для продавців. Щоб власне хто хоче продати сам не робив помилок, про які говорять ріелтори.
Сергей Показати IP 3 Жовтня 2018 15:28
Интересная статья. Но проблемы могут возникнуть не только при самостоятельной продаже квартиры, но и при самостоятельной покупки квартиры. После переезда в Киев, я решил самостоятельно найти и купить квартиру для себя и моей семьи. Но решение купить квартиру самостоятельно повлекло за собой множество проблем. Так как объявлений в Интернете было очень много и сложно было найти подходящую квартиру, съездить на осмотр и начать подготовку документов для совершения покупки. Это все занимало очень много времени. Также возникали проблемы с документами и правильностью их оформления во время их проверки у юриста. После этого я решил обратиться в профессиональное агентство недвижимости. Благодаря их помощи весь процесс поиска и покупки квартиры прошел очень быстро и безопасно!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus