USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Лучанам знизили податок на житлову нерухомість

25 Лютого 2015 18:35
Ставку податку на житлову нерухомість депутати міської ради вирішили зменшити.

Нагадаємо, міська рада під час однієї з попередніх сесій прийняла рішення про те, скільки платитимуть лучани за житлову нерухомість. Депутати своїм голосуванням встановили площу, яка не оподатковується, а це - 70 метрів квадратних для квартир і 140 метрів квадратних для будинків. Ставку депутати встановили максимальною: 2%.

Однак народні обранці пропонують знизити відсоткову ставку до 0,5%. Власне, такий проект рішення запропонував депутат міської ради, член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук. Саме ця депутатська група спільно підготувала проект зниження відсотковї ставки.

Проаналізувавши аналогічні рішення інших міських рад, Ігор Поліщук зазначив, що у Луцьку – одна з найвищих ставок на житло. Так, у Рівному максимальна неоподаткована площа квартири становить 70 метрів квадратних, будинку - 150 метрів квадратних, ставка становить 0,5%, у Львові (відповідно 80 та 120 метрів квадратних) -0,5%, у Тернополі – 1%, у Кіровограді – 0,1%.

Депутат зазначив, що кияни цьогоріч не сплачуватимуть цього податку, хоча середня зарплата у Києві вдвічі вища, ніж у Луцьку. Він підкреслив, що збільшуватимуться тарифи на газ, Нацбанк прогнозує інфляцію на рівні 26%, тож рівень бідності досягає критичної межі.

Ігор Поліщук зауважив, що до членів групи «Новий Луцьк», після прийняття згаданого рішення, почали надходити питання від виборців, чому в Луцьку така висока ставка. Власне, податок на нерухомість був прийнятий як податок на розкіш. Однак чимало лучан, які платитимуть цей податок, не назвеш багачами. До прикладу, 4-кімнатні квартири видавалися багатодітним сім’ям. А власники квартири на околиці міста, вартістю 30 тисяч доларів, платитимуть стільки ж, скільки власник такої ж самої за площею квартири у центрі Луцька. Адже наразі немає градації квартир за престижністю під час нарахування цього податку.

Тим більше, зазначає депутат, цей податок не є бюджетоутворюючим, бо сума надходжень в порівнянні з загальним бюджетом або з бюджетом розвитку, за приблизними підрахунками, незначна.

Однак, комісія з питань бюджету та фінансів внесла пропозицію знизити ставку податку до 1%. Саме цю ставку підтримали депутати. Відтак, депутати частково підтримали ініціаторів проекту рішення, зменшивши ставку податку на житлову нерухомість не до 0,5% а до 1%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
дідо Показати IP 25 Лютого 2015 18:40
Чим видатки будуть перекривати ?
НЕЛУЧАНИН до дідо Показати IP 25 Лютого 2015 23:19
штрафами, як завжди. позабюджетні надходження легше дерибанити
Ганьба депутатам Показати IP 25 Лютого 2015 18:41
Отак, києвляни не будуть платити, а лучани багатіше за львів'ян . Оце так депутати у нас.
НЕЛУЧАНИН до Ганьба депутатам Показати IP 25 Лютого 2015 23:20
вони всі за народ думають денно і нощно. як той народ вграти ще
полішук Показати IP 25 Лютого 2015 21:08
то може звільнити саме багатодітні сімї від сплати податку, а не прикриваючись ними звільняти багатіїв від сплати податку на великогабаритні квартири і будинки? Га, Новий Луцьк?
НЕЛУЧАНИН до полішук Показати IP 25 Лютого 2015 23:21
це хто багатії - власники квартир 75 кв.м ?
оксанка Показати IP 26 Лютого 2015 20:34
ніяк нажертися не можуть....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus