USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Прибудинкові території хочуть віддати у законну власність лучанам

13 Липня 2015 10:39
У Луцькій міськраді зареєстрували проект рішення про безплатну передачу прибудинкових територій у власність або постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку.

Як вважають розробники проекту, члени депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук та Ірина Констанкевич, прийняття проекту рішення дасть можливість на підставі відповідної землевпорядної документації встановити розміри та конфігурацію земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки у Луцьку, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території.

Також розробники проекту пропонують зупинити будь-яке будівництво в межах прибудинкових територій до вирішення питання щодо оформлення таких територій за співвласниками багатоквартирного будинку. Водночас, відкликати усі раніше видані дозволи на здійснення будівельних робіт на територіях, що є за своїм значенням прибудинковою територією.

У пояснювальній записці до проекту рішення, члени депутатської групи «Новий Луцьк» описують нагальну потребу у прийнятті позитивного рішення. Зокрема, вони вказують, що відсутність документального оформлення прибудинкових територій спричиняє численні порушення прав мешканців будинків та власників житлових і нежитлових приміщень. Зокрема, має місце необґрунтоване розпорядження органами місцевого самоврядування прибудинковими територіями, а саме - видання дозволів на розміщення у дворах житлових будинків та прилеглих територіях торгівельних об’єктів, будівництв, продажу земельних ділянок тощо.

«Лише протягом 2014-2015 років Луцька міськрада розглянула більше десяти конфліктних ситуацій, які були викликані відсутністю закріпленої та оформленої прибудинкової території, а також намагання суб’єктів господарювання та органів місцевої влади, всупереч волі мешканців, забудувати ці території чи розмістити на них різноманітні об’єкти», - йдеться у пояснювальній записці до проекту рішення.

Так, Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначено, що прибудинкова територія – це територія навколо багатоквартирного будинку, визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації, у межах земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди, що необхідні для обслуговування багатоквартирного будинку та задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників та наймачів (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Нова редакція статті 42 Земельного кодексу України регламентує: «Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку.

Порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначається співвласниками. Розміри та конфігурація земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначаються на підставі відповідної землевпорядної документації.

У разі знищення (руйнування) багатоквартирного будинку майнові права на земельну ділянку, на якій розташовано такий будинок, а також належні до нього будівлі, споруди та прибудинкова територія, зберігаються за співвласниками багатоквартирного будинку», - йдеться у новій редакції Земельного кодексу України.

Отже, автори проекту рішення будуть рекомендувати профільній комісії Луцької міської ради питання про безплатну передачу прибудинкових територій багатоквартирних будинків у власність або постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку включити до порядку денного найближчої сесії Луцької міської ради VІ скликання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 13 Липня 2015 11:37
Бо спекулювати землею,вбудовувати будинки у дворах,робити сумнівні прибудови вже не вийде:НАРОД ПОВСТАЄ та відстоює свої права на територію
Анонім до Анонім Показати IP 13 Липня 2015 13:47
Да все гораздо проще: при этом возрастает налоговая база, так как за землю, находящуюся в собственности необходимо платить налог.
лучани Показати IP 13 Липня 2015 13:30
Вільної земельки не залишилося для бізнесменів з міськради,то ж взялися хапанути до прибудинкових територій.
міха Показати IP 13 Липня 2015 15:33
Ідея не нова. В 12 році цю тему Козюра піднімав, проект навіть регуляторку пройшов, але його сесія не підримала. Рішення витребуване часом і вкрай потрібне, зважаючи на масову хаотичну і незаконну забудову, прибудову до багатоповерхівок. сподіваюсь, що буде воля підтримати таке рішення.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus