USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Спалені шини і сутички з поліцією: у Чорногорії – протести через інтронізацію сербського митрополита

5 Вересня 2021 14:44
У Чорногорії 4 і 5 вересня спалахнули протести через сходження на престол митрополита Сербської православної церкви Іоанікія. Наймасовіші протести тривали у місті Цетинє, де й відбувалася інтронізація.

Про цеповідомляє Громадське з посиланням на Радіо Свободу.

Іоанікія обрали митрополитом Чорногорії наприкінці травня цього року після того, як попередник Амфілохія помер через коронавірус.

Однак оголошення про інтронізацію викликало напруженість між етнічними чорногорцями та сербами. Місто Цетинє вважається культурно-історичним центром саме чорногорців, 90% населення там – етнічні чорногорці.
Як пишуть журналісти, загалом у країні проживають 45% етнічних чорногорців та 29% етнічних сербів.

4 вересня протестувальники намагалися завадити приїзду майбутнього митрополита. Зокрема сталися сутички з поліцією.
Демонстранти встановлювали барикади на в’їздах до міста з Подгоріци та Будви. Деякі люди залишалися на барикадах цілу ніч, 5 вересня вони підпалили шини на дорозі. До барикад також вийшов президент Чорногорії у 2003-2018 роках Филип Вуянович.

Нинішній президент Міло Джуканович та деякі члени опозиції з 4 вересня перебувають у Цетинє.

Навколо монастиря, де мала відбутися інтронізація, посилили охорону. Біля будівлі зібралися протестувальники, поліція застосувала сльозогінний газ та гумові кулі. Через деякий час протестувальники відступили від площі, хоча і знесли огорожі біля монастиря.

Попри протести Іоанікій став митрополитом.

Чорногорія здобула незалежність у 2006 році, але основною релігійною установою у країні залишається Сербська православна церква. Деякі громадяни вимагають утворити свою православну церкву.

Автокефалію чорногорської церкви скасували сто років тому, коли Чорногорія стала частиною колишнього королівства Югославія.

Наразі у Чорногорії переважно просербський уряд, оскільки за нього голосували здебільшого просербські партії, які здобули місця у парламенті у 2020 році. Прем’єр-міністр Здравко Кривокапич та деякі міністри Чорногорії, близькі до Сербської церкви підтримали Іонікія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Народна прокуратура Показати IP 5 Вересня 2021 15:24
А українці, навіть отримавши власну церкву, продовжують лизати руки Московського попа та його прихвостнів в Україні. Власне і з отриманою у 1991 році незалежністю до 2014 року була та ж картина. Тому й живуть так, бо не цінують Божого дару
Випий йоду Показати IP 5 Вересня 2021 16:21
Чорногорія увійшла в НАТО без референдуму, а із-за кількох продажних політиків, всупереч волі народу. То зараз ще й по лінії віри розкол роблять. І чим сербська мова відрізняється від чорногорської чи хорватської?!!
Народна прокуратура до Випий йоду Показати IP 5 Вересня 2021 20:37
Ага, адін нарот
Анонім до Випий йоду Показати IP 6 Вересня 2021 09:15
Ну не хочуть чорногорці і хорвати мати нічого спільного з сербами, так як і українці з рашаванами. Навіщо когось примушувати бути "Адіннаротом"?
Псевдонародній проку Показати IP 5 Вересня 2021 17:32
Я українець, і цілком підтримую Україну, працюю, поважаю її закони, мову, традиції. А от в душу мені своїми лапами брудними лізти не потрібно. Моя віра - це моє глибоко особисте. Ходите в пцу - будь-ласка. А мені і мільйонам людей в душу плювати своїми висловами не потрібно.
Народна прокуратура до Псевдонародній проку Показати IP 5 Вересня 2021 20:40
Віра і церква - різні речі, прокиньтесь. РПЦ зі своїм "українським" філіалом - провідник агресивної антиукраїнської політики. Якщо Ви не хочете цього помічати, то адепти Кіріла якраз дуже добре розуміють, що роблять
Йод не допоміг? до Народна прокуратура Показати IP 6 Вересня 2021 00:34
Прийми галоперидол. Деканоат. Відразу 2 місячні дози.
Народна прокуратура до Йод не допоміг? Показати IP 7 Вересня 2021 10:33
Залиш собі свої препарати, мені вони не потрібні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus