USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

10 березня: події, факти, дні народження

10 Березня 2011 00:01
10 березня святкує день народження дитячий хірург, заслужений лікар України Анатолій Ленартович.
«ВН» вітають його з цим святом і бажають здоров’я, довголіття і злагоди.
Цього дня 1914 року народився відомий волинянин-шевченкознавець, учасник національно-визвольного руху за незалежність України, політв'язень Микола Куделя (на фото). Він помер 29 червня 2004 року.
10 березня також народилися український народний герой, керівник боротьби селян проти кріпацтва Устим Кармалюк, німецький письменник і філософ Фрідріх Якобі, українська громадська діячка, учасниця національно-визвольного руху, сестра Степана Бандери Володимира Бандера-Давидюк, радянський кінорежисер Анатолій Граник («Максим Перепелиця»), російський радянський композитор, автор пісень до фільмів «Діамантова рука», «Кавказька полонянка», «Іван Васильович міняє професію» Олександр Зацепін, французька кіноактриса, дружина Володимира Висоцького Марина Владі, український генетик-селекціонер, директор Інституту фізіології рослин і генетики НАНУ, Герой України Володимир Моргун, американський кіноактор Чак Норріс, російський і білоруський кіноактор Володимир Гостюхін (майор Мак-Наббс у «Пошуках капітана Гранта», «Далекобійники»), український журналіст, головний редактор тижневика «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий, український співак, поет, композитор Тарас Петриненко, саудівський шейх, «терорист №1» Усама бен Ладен, американська кіноакторка Шарон Стоун («Основний інстинкт»).
1435 – іспанські мореплавці відкрили Галапагоські острови.
1861 – помер видатний український поет, письменник, художник Тарас Шевченко.
1865 – у Перемишлі під час першого на Західній Україні шевченківського концерту відбулося перше публічне виконання пісні «Ще не вмерла Україна» Михайла Вербицького на слова Павла Чубинського, що згодом стала національним гімном.
1876 – Александр Белл зробив перший успішний телефонний дзвінок.
1878 – у Женеві випустили кишенькове видання «Кобзаря» Тараса Шевченка.
1933 – Раднарком УРСР прийняв рішення про організацію в Україні державних університетів.
1939 – у Москві почав роботу XVIII з'їзд ВКП(б), на якому було заявлено про «перемогу соціалізму в СРСР» і прийнято рішення про «поступовий перехід від соціалізму до комунізму».
1943 – почато роботу зі створення в СРСР ядерної зброї.
1960 – в СРСР у розпорядження профспілок передали 1500 санаторіїв з усім устаткуванням і персоналом.
1967 – у Мехіко народилися восьмеро близнюків (перший подібний зареєстрований випадок).
1980 – на кіноекрани СРСР вийшла сатирична комедія Ельдара Рязанова «Гараж».
1982 – «парад планет», всупереч апокаліптичним очікуванням, обійшовся без жодних катаклізмів.
1992 – Україна прийнята до Північноатлантичної Ради співробітництва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus