USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

10 липня: події, факти, дні народження

10 Липня 2011 00:01
День народження 10 липня відзначають начальник Луцького слідчого ізолятора Петро Козак.
«ВН» вітають його зі святом і бажають здоров’я, довголіття і достатку.
10 липня народився також народний художник України, член Національної спілки художників України Олександр Байдуков, який жив на Волині. Сьогодні йому виповнилося б 88 років. Помер митець 28 листопада 2005 року.
У другу неділю липня в Україні відзначають День рибалки. Вітаємо тих, для кого риболовля – професія, і тих, для кого це – хобі. Бажаємо здоров’я, наснаги і гарних уловів.
Цього дня з’явилися на світ швейцарський релігійний реформатор, засновник кальвінізму Жан Кальвін, визначний український бджоляр, основоположник раціонального бджільництва Петро Прокопович, французький художник-імпресіоніст Каміль Піссарро, сербо-американський винахідник Нікола Тесла (на його честь названа одиниця магнітної індукції), французький письменник Марсель Пруст, американський кінорежисер Сем Вуд («Віднесені вітром», «За ким подзвін»), російський радянський оперний співак Сергій Лемешев, австро-англійський письменник і громадський діяч Джеймс Олдрідж, американський фізик, першовідкривач антипротона, лауреат Нобелівської премії Оуен Чемберлен, радянський і литовський актор театру й кіно Альгімантас Масюліс, український дизайнер і підприємець, виробник класичного одягу Михайло Воронін, російський і радянський актор, комік, учасник дуету «Городок» та ведучий однойменної телепрограми Ілля Олейников (Клявер), українська гімнастка Людмила Турищева, український футболіст і тренер Леонід Буряк (на фото), український політик і управлінець Петро Олійник, російський і радянський актор, комік, учасник дуету «Городок» та ведучий однойменної телепрограми Юрій Стоянов.
1651 – під Берестечком закінчилася найбільша битва визвольної війни 1648-1654 років об'єднаних військ Богдана Хмельницького та кримського хана Іслам-Гірея із польською армією короля Яна II Казимира. Через зраду і втечу татар із поля бою лівий фланг українського війська залишився незахищеним, що спричинило поразку українців й полон гетьмана.
1873 – після бурхливої сварки у Брюсселі п'яний Поль Верлен вистрілив у свого друга, колегу-поета Артюра Рембо, легко поранивши його у зап'ясток.
1878 – у Великій Британії футбольний арбітр уперше використав свисток. Доти судді кричали.
1925 – постановою президії ЦВК СРСР створено ТАРС – Телеграфне агентство Радянського Союзу.
1941 – війська німецької групи армій «Північ» подолали опір радянських військ і вийшли до околиць Ленінграда та Ладозькому озера, відрізавши місто від тилу країни. Почалася оборона Ленінграда.
1984 – на прес-конференції в Мілані радянський режисер Андрій Тарковський заявив, що залишається на Заході.
1987 – головою Ради міністрів УРСР призначений комуніст Віталій Масол, доти – заступник голови Радміну, голова Держплану Радянської України. Через три роки й три місяці він піде у відставку під тиском голодуючих студентів.
1990 – на XXVIII з'їзді КПРС Михайло Горбачов переобраний генеральним секретарем партії.
1991 – Борис Єльцин уперше приніс присягу як президент Російської Федерації.
1995 – Папа Римський Іван Павло ІІ у спеціальному посланні до жінок визнав, що католицька церква дискримінувала їх упродовж багатьох років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Я Показати IP 10 Липня 2011 01:05
Абсолютно бездарна й хаотична добірка інформації...
))) до Я Показати IP 10 Липня 2011 14:41
сделайте лучше, мы поаплодируем
Волинянин Показати IP 10 Липня 2011 13:33
10 липня 1994 року Кучма Л.Д. став Президентом України

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus