USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

10 вересня: події, факти, дні народження

10 Вересня 2013 00:01
День народження 10 вересня відзначає депутат Волинської обласної ради Віктор Коротун (на фото), автомобілістка Юлія Луцик та політичний діяч Володимир Прохоренко.

«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, достатку й успіхів.

10 вересня – Всесвітній день запобігання самогубствам.

Сьогодні іменини в Ганн, Арсеніїв, Денисів, Юхимів.

Хроніка «ВН»:

Торік «ВН» інформували про те, що у Луцьку пограбували ювелірну крамницю.

Два роки тому волинські сапери «зачищали» Старі Кошари.

Три роки тому міліція зловила хулігана, який спалив автомобілі своїм сусідам.

10 вересня 2009 року на Волині ховали В’ячеслава Хурсенка.

А 2008 одинадцять луцьких вулиць змінили назви.

Народилися:

Цього дня народилися французький композитор, органіст і музичний педагог Франсуа Бенуа, біохімік, президент Академії наук Української РСР у 1946-1962 роках Олександр Палладін, американський фізик-ядерник, лауреат Нобелівської премії Артур Комптон, український кінорежисер, сценарист, письменник, художник Олександр Довженко, польський артист оригінального жанру, ілюзіоніст, психіатр і гіпнотизер Вольф Мессінг, американський кінорежисер Роберт Уайз («Вестсайдська історія», «Звуки музики»), російський кінорежисер Євген Татарський («Пригоди принца Флоризеля», «Джек Восьмьоркін - американець», «Убійна сила»), український громадський діяч, правозахисник, дисидент і політв'язень радянських часів, психіатр Семен Глузман, російський актор театру й кіно Ігор Костолевський («Зірка звабливого щастя», «Гараж»), український математик Анатолій Скороход, український графік і живописець Сергій Іванов, російський рок-музикант Єгор Лєтов, британський актор театру і кіно Колін Ферт, російська естрадна співачка Лариса Доліна (Кудельман),англійський кінорежисер Гай Річі.

Сталося:

1856 — дата закінчення Кримської війни.

На стороні союзних сил діяли військові підрозділи сформовані з залишків задунайських козаків. У жовтні 1853 року Михайло Чайковський домігся створення регулярних козацьких підрозділів у Турецькому війську. 23 січня 1854 року козаки склали присягу. З Константинополя привезли козакам знамена Запорозької Січі, а Садик-Паша (ім'я Михайла Чайковського в Туреччині) отримав від султана титул «міріан-паша» (кошовий отаман).

У лютому військо Садик-Паші ввійшло в Бухарест, а сам він став губернатором Румунії. На початок березня його війська зайняли позиції на річці Прут, готуючись до боїв із росіянами. Та уряд Австрії почав тиснути на султана, вимагаючи відвести загони. Султан погодився, висловив подяку Чайковському і навіть присвоїв йому титул «Око, вухо і правиця престолу».

Цікавий факт: «Відомо, що лише на Полтавщині до народного ополчення вступили 9,5 тисяч чоловік. Мешканці Волині пожертвували на потреби війни 113 тисяч рублів».

1943 — біля села Новий Загорів бійці УПА дали бій переважаючим силам нацистських окупантів.

Бій українських повстанців із нацистськими окупантами відбувся 9-11 вересня 1943 року. 42 молодих хлопці тримали оборону проти понад тисячі ворогів дві з половиною доби, маючи у наявності один гранатомет та чотири кулемети. Територія Новозагорівського монастиря, на якому розташувалися повстанці УПА, була стратегічним місцем, де пересікалися повстанські шляхи сусідніх областей.

До німецьких загонів Локачинського району приєдналися загони з Володимир-Волинського, Горохівського та Луцького районів, прибуло до 40 машин по 20 німецьких солдат у кожній машини. 10 вересня німці пішли в наступ — бій тривав цілий день, підвечір під’їхало ще 10 танкеток (малі танки) зі Здолбунова, які почали прямим попаданням бити в монастирський мур.

Повстанці з окопів відступили в монастир, а коли фашисти задіяли авіацію – три літаки – змушені були сховатися у монастирське підземелля. Костел було сильно пошкоджено.

11 вересня загинув командуючий чотою бунчужний Андрій Марценюк («Береза»). Вночі з 11 на 12 вересня з вигуками «Слава Україні!» повстанці ровом через окопи прорвалися з фашистського оточення. Із 43 повстанців 29 загинуло, вони знищили 540 окупантів та 700 поранили.

1989 — Угорщина відкрила свої західні кордони для біженців із Східної Німеччини, що ознаменувало перший прорив «берлінської стіни».

Лише протягом трьох днів НДР покинули через територію Угорщини 15 тисяч громадян. У країні почалися масові демонстрації з вимогою цивільних прав і свобод. У ніч з 9 на 10 листопада було прийнято рішення про відкриття пунктів перепуску між частинами міста. Населення прийняло це рішення з великим ентузіазмом. Відкриття кордону транслювалося по телебаченню і зібрало сотні тисяч німців біля Берлінської стіни.

Проте охорона стіни й візовий режим тривав до 1 липня 1990 року. Протягом останніх місяців відкривалися нові пункти перепуску, пом'якшувалися умови для перетину кордону. З 13 червня 1990 року офіційно було розпочато демонтаж Берлінської стіни.

В демонтажі стіни брали участь 300 східнонімецьких прикордонників, а з 3 жовтня 1990 — 175 вантажівок, 65 кранів, 55 екскаваторів і 13 бульдозерів. Офіційно демонтаж стіни закінчився 30 листопада 1990 року. Було залишено тільки 6 фрагментів як пам'ятник, фрагменти стіни з розписами були розпродані 1990 року на аукціонах в Берліні і Монте-Карло.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Старий Показати IP 10 Вересня 2013 08:50
Автомобілістка Юлія Луцик. Хто це така? Шофер? Можливо зрозуміліше звучатиме - сумсідка, кума. Чому боїмося так писати?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus