USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

10 випадкових винаходів. ФОТО

18 Вересня 2012 15:29
Томас Едісон говорив: «Все приходить до того, хто працює і вміє чекати». Але не завжди прогрес є метою. Деякі геніальні ідеї приходять в голову абсолютно випадково.

Сайт bigpicture.ru підібрав 10 винаходів, які були створені абсолютно випадково.

1. Суперклей


У 1942 році американський фізик доктор Гарі Кувер намагався відокремити прозорий пластик для оптичних прицілів портативної зброї. У ході експерименту він працював з ціанокрілатом, який міцно-міцно склеював тестові матеріали. Але лише через 6 років доктор Кувер усвідомив весь потенціал цієї речовини, якій не потрібно ні тиску, ні тепла. Саме так було створено суперклей. Цікавий факт ‒ під час В'єтнамської війни суперклей використовували для затримання кровотечі у відкритих ранах. Ось так винахід, який повинен був удосконалити зброю, врятував безліч життів.

2. Стікери


Американський фізик Спенсер Сільвер винайшов клей, але самоклеючі листки для заміток були створені Артуром Фраєм. У 1968 році Сільвер намагався створити клей для ідеальної роботи з папером, який міг би тримати його на поверхні, але не сильним, щоб можна було зняти папір, не порвавши його. Крім того, він повинен був бути липким для багаторазового використання. Правда, в компанії, де працював Сільвер, нікого ідея не зацікавила. До тих пір поки Артур Фрай не став використовувати клей для приклеювання закладок в Псалтирі. Саме він запропонував використовувати речовину для створення липких багаторазових закладок. Так ідея набула популярності.

3. Струменевий принтер

Інженер компанії Canon випадково поклав розпечений паяльник на ручку. І коли потекло чорнило, виникла ідея для створення струменевого принтера.

4. Динаміт

Динаміт відкрив Альфред Нобель. Коли він працював над нітрогліцерином, він намагався зробити його більш стабільним, щоб уникнути випадкових вибухів. Пляшечка з речовиною впала на підлогу, де було багато тирси. Тирса додала невелику стабільність і вибуху не трапилося. Нобель поліпшив формулу, додавши кремнезем в нітрогліцерин. Так і з’явився динаміт.

5. Вазелін


Англійський хімік Роберт Чезбро в 1859 році помітив, що багато працівників нафтопромисловості скаржаться на воскову речовину «парафін», яка накопичувалася в трубах нафтових насосів. Чезбро негайно взяв пробу речовини і почав експериментувати. Як виявилося, нафтове желе прекрасно загоює рани і порізи. Хімік дав йому назву «вазелін» ‒ (нім. »Wasser» ‒ вода і грец. «Elaion» ‒ масло). Спектр застосування вазеліну в той час був широкий ‒ від чищення килима до очищення носа. Автор настільки вірив у чудодійні сили вазеліну, що все життя їв його по ложці в день. Помер він у 96 років.

6. Віагра


Первісне призначення Віагри ‒ лікування стенокардії. Але коли фармацевтична компанія Pfizer, яка випускала препарати, вивчила побічні ефекти, вона виявила, що високий кров’яний тиск не падає, а у «піддослідних» з'являється чудова ерекція. Так, компанія почала досліджувати еректильну дисфункцію і вплив на неї віагри. У 1998 році управління з контролю якості схвалило ліки і з тих пір у багатьох чоловіків почалося веселе життя.

7. Нержавіюча сталь

Англійський металург Гаррі Бреарлі намагався створити сплав нержавіючої сталі для виробництва зброї. Нержавіюча сталь з’явилася, коли він змішав 12.8% хром з 0.24% вуглецем. Сплав був стійкий навіть до кислот оцту і лимонного соку. Пізніше винахідник зрозумів, що отриманий сплав ‒ ідеальний для столового приладдя, яке виготовлялося зі срібла і вуглецевої сталі і поступово псувалося через корозію.

8. ЛСД

Діетиламід d-лізергінової кислоти був відкритий швейцарським вченим Альбертом Хофманном, який намагався створити препарат, що полегшує біль під час пологів. Отримана речовина здалася йому не вартою уваги. У 1943 році під час роботи з речовиною без рукавичок він випадково отримав велику дозу препарату, після чого зрозумів його істинні властивості. Він відчув «безперервний потік фантастичних картин, незвичних форм з інтенсивною калейдоскопічною грою кольору».

9. Чайний пакетик

Торговець в нью-йоркському магазині Томас Салліван вирішив, що продавати чай в шовкових мішечках буде набагато зручніше, після чого продаж чаю злетів до небес. Виявилося, що покупці помилково опускали повні мішечки в окріп, а результат їм подобався.

10. Мікрохвильова піч

У 1946 році інженер Персі Спенсер тестував магнетрон, що випромінює мікрохвильову радіацію. Під час тестів шоколад в його кишені розплавився. Персі припустив, що це сталося через магнетрон і помістив поруч із приладом зерна попкорну. Отримавши попкорн, спенсер вирішив приготувати яйце, але воно вибухнуло. Все це привело його до думки, що низькочастотна енергія допомагає швидко готувати їжу і через рік з'явилася перша мікрохвильова піч.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus