USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

13 червня: події, факти, дні народження

13 Червня 2011 00:01
День народження 13 червня відзначають головний редактор газети «Волинь-нова», заслужений журналіст України Степан Сачук (на фото), заступник голови ДПА у Волинській області Інна Степанюк.
«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, злагоди, довголіття.
Цього дня народилися англійський фізик, лікар і астроном, один із творців хвильової теорії світла Томас Юнг, шотландський фізик Джеймс Максвелл, український письменник і громадський діяч Марко Черемшина, радянський і російський кіноактор Михайло Пуговкін, («12 стільців», «Іван Васильович змінює професію», «Спортлото-82», «Весілля в Малинівці»), російський і радянський актор Ігор Старигін («Д’Артаньян і три мушкетери», «Ад'ютант його превосходительства», «Державний кордон»), український політик і підприємець Анатолій Засуха, російський актор театру й кіно Сергій Маковецький (фільми «Сучі діти», «Наш американський Боря», «Про потвор і людей», «Душка»), український пожежник, лейтенант внутрішньої служби, учасник ліквідації пожежі, що виникла внаслідок вибуху на Чорнобильській АЕС, герой Радянського Союзу Володимир Правик, російських хокеїст, брат Павла Буре Валерій Буре, російська телеведуча й модель Дана Борисова.
1825 – мешканець Нью-Йорка Уолтер Хант запатентував безпечну шпильку.
1895 – у Франції пройшли перші у світі автомобільні гонки.
1926 – через дванадцять днів після народження мати віддала Норму Джин Мортенсон (майбутню Мерилін Монро) прийомним батькам.
1941 – у ніч із 13 на 14 червня у Латвії, Литві та Естонії, недавно включених до складу СРСР, почалася масова депортація цілими сім'ями людей до Сибіру. 14 червня у цих країнах відзначається як День пам'яті жертв комуністичних репресій
1941 – у центральній пресі опублікована заява ТАРС, в якій заперечувалася загроза нападу Німеччини на СРСР.
1942 – президент США Франклін Рузвельт ухвалив рішення про створення Управління стратегічних служб, яке пізніше стало Центральним розвідувальним управлінням США.
1971 – у Сіднеї місіс Джеральдіна Бродрік народила дев'ятьох дітей: 5 хлопчиків і 4 дівчинки. Двоє хлопчиків з'явилися на світ мертвонародженими, інші близнюки прожили не більше шести днів. То був перший офіційно зареєстрований випадок народження дев'ятьох близнюків
1983 – на ринок США вийшов перший серійний мобільний телефон. Пристрій під назвою Dynatac 8000x виробництва компанії Motorola важив майже 800 грамів і був завдовжки 33 сантиметри.
1996 – урну з прахом колишнього лідера УРСР Петра Шелеста, який у січні помер під Москвою, перепоховали в Києві на Байковому кладовищі.
2000 – президент Італії Карло Чампі помилував 42-річного турка Мехмета Алі Агджу, який у 1981 році вчинив замах на Папу римського Іоана Павла II.
2000 – сейм Литви ухвалив закон про відшкодування Росією шкоди, завданої радянською окупацією.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus