USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

13 червня: події, факти, дні народження

13 Червня 2020 00:00
День народження 13 червня відзначають заступник начальника Головного управління Національної поліції у Волинській області Сергій Козак та колишня заступниця начальника Головного управління Міндоходів у Волинській області Інна Степанюк.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та зичить процвітання, миру та добра, радості, яскравих подій, поваги від людей, любові та щастя, позитиву та усмішок долі.

Щастя і радощів у домівку, здоров'я і затишку родині, злагоди та натхнення!
Сергій Козак
Сергій Козак
Інна Степанюк
Інна Степанюк
Рідні та друзі вітають зі святом проект-менеджера ВОБО «Радість дитинства» Тому Бащук. Іменинниці зичать міцного здоров'я, невичерпності життєвих сил, натхнення та наснаги для здійснення всіх планів та задумів. Особистого щастя, злагоди та чудового настрою, нехай Бог оберігає і допомагає!
Тома Бащук
Тома Бащук
День народження сьогодні відзначає лучанин Тарас Бабич. Бажаємо йому оптимізму, реалізації ідей та задуманих планів, посмішок фортуни, щастя, успіху та незабутніх вражень!

Наша хроніка:

Про діяльність громадської організації «Волонтерський центр «Серце Патріота» знають не лише на Волині, але й далеко за її межами. Детальніше про історію організації, її діяльність та плани розповідав рік тому в інтерв’ю засновник «Серця Патріота», депутат Луцької міської ради Сергій Балицький.

2018 ми писали, що спортивний клуб «Воїн» презентував в Луцьку ще один зал для тренувань – у спортзалі «Волинського боксерського клубу олімпійського резерву», куди за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» закупили необхідне для занять змішаними єдиноборствами обладнання.

Три роки тому у цей день лучанин виграв у лотерею мільйон гривень.

У 2016 році цього дня у Луцьку сталась аварія за участю п’яти автомобілів.

2015 року луцька велогонщиця Яна Беломоїна перемогла на міжнародному турнірі в хорватському Самоборі.

У 2014 році у цей день Інформаційне агентство Волинські Новини писало про те, чим Шацьк заманює відпочивальників. Цікаво, що на Світязі – не лише лікувальна вода, соснові бори, свіжі ягоди та копчені вугрі.

13 червня 2013-го кубок першості на тенісних змаганнях виборов лучанин. Турнір під назвою «Кубок Адреналін Сіті» відбувався в обласному центрі Волині.

У тому ж 2013 з’явилася мода на те, щоб не бути знайденим пошуковиком «Google» – так звана «непрогуглюваність». Що це таке та як цим скористатися – читайте у матеріалі.

У 2012 році проти державної двомовності на Волині повстала Ратнівська райрада. Активісти заявили про недопустимість запровадження в Україні другої державної мови та наступу на українську мову як конституційно закріплену єдину державну.

А у 2011 році ІА Волинські Новини повідомляло про повне мiсячне затемнення. Зі слів астрологів, це було найтривалiше з усіх знаних до того часу затемнень. Побачити явище можна було на територiї всiєї України.

2010 луцькі вузи потрапили в сотню кращих університетів України. Йдеться про тоді ще Волинський національний університет імені Лесі Українки та Луцький національний технічний університет.

Народилися:

Цього дня народилися англійський фізик, лікар і астроном, один із творців хвильової теорії світла Томас Юнг, шотландський фізик Джеймс Максвелл, український письменник і громадський діяч Марко Черемшина, український політик і підприємець Анатолій Засуха, український пожежник, лейтенант внутрішньої служби, учасник ліквідації пожежі, що виникла внаслідок вибуху на Чорнобильській АЕС, герой Радянського Союзу Володимир Правик.

Сталося:

323 до нашої ериу Вавилоні (сучасний Ірак) помер 33-річний Александр Македонський, великий полководець і завойовник, чия імперія простяглась від Середземного моря до Індії. Олександр Македонський був вихованцем Аристотеля. Геніальний полководець, видатний адміністратор і політик. Засновник великої держави, що охоплювала Македонію, Грецію, завойовану Перську імперію та Єгипет. Його походи позитивно вплинули на розвиток античної науки (особливо географії) і культури (еллінізм). Після його смерті створену імперію поділили між собою його воєначальники – діадохи. З 336 до нашої ери (з 20-річного віку) правив Македонією. Забезпечив міцність свого правління перемогами над фракійцями та іллірійцями. Перемоги над перським царем Дарієм III біля Граніка (334 до нашої ери), Іссі (333 до нашої ери) відкрили йому шлях до Єгипту, де він коронувався короною фараонів і заснував місто Александрію. Після вирішальної перемоги над Дарієм при Гавгамелах (331 до нашої ери) повністю підкорив імперію Ахеменідів – Вавілон, Парса і Сузи здалися йому без опору. Далі Александр повів своє військо до Середньої Азії (329 до нашої ери), а потім повернув до Індії, але виснажені частини відмовилися переходити Ганг, і він мусив повертати через пустелі до Вавілону, який зробив столицею найбільшої в стародавньому світі імперії. Невдовзі помер від лихоманки, після чого його імперія розпалася, але завдяки його військовим досягненням були відкриті двері на схід для грецької торгівлі, мови і культури.

1825Мешканець Нью-Йорка Волтер Гант запатентував безпечну шпильку. Зробити це його змусила необхідність покрити борг в 15 доларів. Подумавши протягом трьох годин, він зробив ескіз і продав права на свій винахід за $400.

1983На ринок в США надійшов перший серійний мобільний телефон. Пристрій під назвою «Dynatac 8000x» виробництва компанії «Motorola» важив майже 800 грамів, а його довжина становила 33 сантиметри.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus