USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

15 липня: події, факти, дні народження

15 Липня 2011 00:04
День народження 15 липня відзначають директор департаменту соціальної політики Луцької міської ради Лариса Боярин, керівник перинатального центру Волинського обласного дитячого територіального медичного об'єднання, заслужений лікар України Ніна Загребельна, директор ДП «Волиньавтотранссервіс» Валерій Кащенюк, випусковий редактор інтернет-видання «Волинські новини» Оксана Ричук (на фото), літредактор газети «Сім’я і дім» Мар’яна Наумук.

«ВН» вітають усіх їх з днем народження та бажають здоров’я, невичерпної енергії і достатку.
Цього дня народилися голландський художник, майстер живопису й гравюри Рембрандт Харменс ван Рейн, українська журналістка, письменниця, громадсько-політична діячка, учителька середніх шкіл Мілена Рудницька, український і радянський актор театру й кіно Олександр Хвиля («Кармелюк», «П'ятнадцятирічний капітан», «Олександр Пархоменко», «Морозко»), український та американський шахіст Степан (Стефан) Попель, англійська письменниця і філософ, уродженка Ірландії Айріс (Джин Айріс) Мердок, радянський танцівник і артист балету Махмуд Есамбаєв, український письменник, народний депутат I-IV і VI скликань Павло Мовчан, український юрист, політик, громадський діяч.
голова Спілки юристів України Валерій Євдокимов, австралійський і американський кінорежисер та продюсер Річард Франклін («Блакитна лагуна»), американський кіноактор Джессі Вентура (Джеймс Янош), український спортсмен, гімнаст Юрій Нікітін.
1015 – помер великий князь Київський, який у 988 році хрестив Русь, Володимир Великий.
1205 – Папа Римський Інокентій III заявив, що євреї приречені на вічне рабство і підкорення через те, що розіп'яли Ісуса.
1410 – у Грюнвальдській битві під час «Великої війни» 100-тисячні литовсько-українсько-польські війська за участю майже 30 тисяч татар та 4 тисяч чехів розгромили армію Тевтонського ордену (близько 85 тисяч вояків). Ця поразка підірвала військову могутність тевтонців, припинила їх експансію на Схід і поклала початок занепаду Тевтонського ордену.
1669 – завершилося найбільше виверження вулкану Етна на Сицилії, що тривало понад чотири місяці, протягом яких із надр вулкана витекло 830 мільйонів кубометрів лави.
1795 – «Марсельєза» офіційно стала гімном Франції.
1869 – у Парижі Іпполіт Меже-Мур'є запатентував маргарин для потреб військово-морського флоту.
1916 – російські війська здійснили несподівану нічну атаку на німців у районі Луцька, захопивши до 13 тисяч полонених.
1923 – СРСР оголошує про утворення державної авіакомпанії «Аерофлот».
1959 – на екрани США вийшов фільм «Деякі люблять гарячіше» за участю Мерилін Монро. У радянському прокаті він ішов під назвою «У джазі тільки дівчата».
1964 – головою президії Верховної Ради СРСР обраний Анастас Мікоян – член іще сталінської команди, який згодом активно підтримав Микиту Хрущова у «розвінчуванні культу Сталіна».
1965 – Конгрес США ухвалив закон, який вимагає друкувати на сигаретних пачках попередження про шкідливість куріння для здоров'я.
1988 – на екрани США вийшов фільм «Міцний горішок» із Брюсом Уїллісом.
1990 – підняття синьо-жовтого прапора над приміщенням Луцької міської ради.
1990 – президія Верховної Ради СРСР видає указ про оголошення надзвичайного стану на території Нагірно-Карабахської автономної області.
1990 – указ президента СРСР про формальне припинення контролю КПРС над засобами масової інформації.
1991 – у Великій Британії заборонена реклама сигарет без напису «Куріння вбиває».
1998 – перший ефір українського «Нового каналу».
2002 – курс євро під час торгів зрівнявся з курсом американського долара (1,0018 долара за євро). Єдина європейська валюта досягла паритету з доларом уперше з лютого 2000 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
лучанка Показати IP 15 Липня 2011 11:42
Вітаю Оксаночку Ричук.Здоров"я, успіхів, кохання

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus