USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

16 жовтня: події, факти, дні народження

16 Жовтня 2010 10:46
16 жовтня день народження святкують головний лікар Волинської обласної лікарні «ХОСПІС» Володимир Бачинський, колишній начальник управління освіти і науки Луцької міської ради Сергій Калуш, голова Волинської обласної організації Єдиний Центр Володимир Бондар.
«ВН» бажають всім щастя, успіхів у роботі, сил та невичерпної життєвої енергії.
Іменинниками цього дня є Денис, Іван, Павло та Петро.
16 жовтня 1846 року зубний лікар Уїльям Томас Грін Мортон провів першу публічну демонстрацію ефірного наркозу при видаленні пухлини підщелепної області. 1847 року вперше було опубліковано роман Шарлотти Бронте «Джейн Ейр».
Цього дня у 1918 році український гетьман Павло Скоропадський видав указ про відродження козацтва, в яке було записано близько 150 тисяч сімей. У 1923 році Джон Харвуд запатентував у Швейцарії самозавідний годинник, а Уолт Дісней заснував кінокомпанію.
1962 року вперше вийшла в ефір радіостанція «Юність», а через рік Китай провів перше випробування ядерної зброї. 16 жовтня 1983 вважається офіційною датою народження групи «Мумій троль».
1987 року у Львові створено Товариство Лева, яке мало на меті активну участь у процесах національного відродження і того, що згодом отримало назву «розвиток громадянського суспільства».
1988 року на Центральному телебаченні почався показ бразильського серіалу «Рабиня Ізаура».
У 1996 році 84 людини загинуло і понад 180 отримали поранення, коли 47 тисяч футбольних фанів намагалися втиснутися на стадіон «Матео Флорес» у Гватемалі, розрахований на 36 тисяч глядачів.
16 жовтня народилися український письменник, фольклорист і етнограф Олександр Мітрак, ірландський поет, драматург, письменник Оскар Уайльд, американський драматург, лауреат Нобелівської премії Юджин О'Ніл, англійська кіноактриса, яка прославилася виконанням ролі міс Марпл у телесеріалах за творами Агати Крісті, Енджела Ленсбері, письменник, скульптор, художник, графік Гюнтер Грасс («Бляшаний барабан»), один із найвідоміших радянських серійних убивць-маніяків Андрій Чикатило, німецька джазова співачка, модель, акторка Ніко, український історик Наталя Яковенко, український політик Василь Євтухов, російський і радянський музикант, лідер групи «Браво» Євген Хавтан, російський оперний співак Дмитро Хворостовський, російський музикант, композитор і співак, лідер групи «Мумій троль» Ілля Лагутенко, футболісти Мехмет Шолль та Андрій Тихонов, хокеїсти Дарюс Каспарайтіс та Пол Карія.
У світі сьогодні святкують День шефа, Всесвітній день продовольства та Всесвітній день анестезіолога. У Франції відзначають свято каштана та свято читання, у США – День солодощів, у Тайланді фестиваль вегетаріанців, а у Вірменії – День преси.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus