USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

17 серпня: події, факти, дні народження

17 Серпня 2011 00:01
День народження 17 серпня відзначають депутат Волинської обласної ради Володимир Дуб та начальник головного фінансове управління Волинської облдержадміністрації Ігор Никитюк, а також співак і шоумен, лідер гурту "Скрябін" Андрій Кузьменко (Кузьма) (на фото).

«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, успіхів у роботі й достатку.

Цього дня народилися французький математик, творець аналітичної геометрії й теорії чисел П’єр Ферма, польсько-український князь, великий магнат на українських землях Єремія Вишневецький, радянський і російський актор театру й кіно Олег Табаков (Шелленберг у «Сімнадцяти миттєвостях весни», король Людовік у «Д'Артаньяні й трьох мушкетерах», «Людина з бульвару Капуцинів», голос кота Матроскіна в «Простоквашині»), радянський і російський актор, міністр культури СРСР у 1989-1991 роках Микола Губенко, азербайджанський і радянський оперний та естрадний співак Муслім Магомаєв, американський кіноактор, режисер, продюсер Роберт Де Ніро, міністр внутрішніх справ України в 2001-2003 роках Юрій Смирнов, український військовий, генерал-лейтенант, голова Служби безпеки України у 2003-2005 роках Ігор Смешко, американський кіноактор Шон Пенн, український радянський футболіст Євген Яровенко, російська поп-співачка Наталія Ветлицька, український футболіст Сергій Закарлюка.
1903 – американський редактор і видавець газет Джозеф Пулітцер заповів Колумбійському університету свій статок для створення Школи журналістики при університеті та заснування премій у сфері журналістики, літератури й музики. Школу відкрили 1912 року, а Пулітцерівські премії вручають з 1917-го.
1914 – у Львові створено добровольчий легіон «Українські січові стрільці» — військове формування українців.
1918 – гетьман Павло Скоропадський встановив в Україні 8-годинний робочий день.
1934 – перший всесоюзний з'їзд радянських письменників.
1958 – лідер Китаю Мао Цзедун оголосив початок політики «великого стрибка».
1961 – в СРСР створено систему громадянської оборони.
1967 – американський боксер Мухаммед Алі одружився з ортодоксальною мусульманкою, підтвердивши свій перехід в ісламську віру.
1970 – програма «Венера»: запуск в СРСР апарату «Венера-7», що першим успішно передав дані з поверхні іншої планети — Венери
1982 – фірма Royal Philips Electronics (PHG) створила перший компакт-диск.
1984 – дружину радянського академіка-дисидента Андрія Сахарова Олену Боннер засудили до п'яти років заслання в місті Горькому «за наклепницькі вигадки на адресу держави».
1991 – на секретній нараді заколотників у Москві прийнято рішення про початок дій ГКЧП 18 серпня.
1998 – президент США Білл Клінтон дав свідчення великому журі про свої контакти з Монікою Левінськи в Білому домі.
1998 – обвал фінансово-бюджетної системи Росії: уряд оголошує дефолт.
1999 – потужний землетрус у Туреччині – 7,8 бала за шкалою Ріхтера. Загинуло близько 35-40 тисяч жителів.
2008 — супергероєм не лише Олімпіади в Пекіні, а всієї олімпійської історії став 23-річний американський плавець Майкл Фелпс, який виграв на Іграх-2008 уже восьму золоту медаль. Причому сім із цих нагород хлопець із Балтімора здобув зі світовими рекордами (різними стилями та в естафетах).
2009 – аварія на Саяно-Шушенській ГЕС у Хакасії (РФ) на Єнісеї. Внаслідок зриву кришки турбіни відбулися великі руйнування на гідроагрегаті №2, вода затопила машинний зал. Загинуло 75 осіб, десятки тонн машинного масла потрапили в Єнісей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus