USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

18 листопада: події, факти, дні народження

18 Листопада 2010 09:57
Іменинниками 18 листопада є Гавриїл, Памфіл та Тимофій.
1870 року Тур і Париж з’єднала перша лінія голубиної пошти. 1883 року в США на пропозицію інженера-зв'язківця Флемінга введено єдину систему визначення часу – за поясами.
У 1926 році письменник Бернард Шоу відмовився від Нобелівської премії, заявивши: «Я можу пробачити Альфреда Нобеля за те, що він винайшов динаміт, але тільки диявол у людській подобі міг винайти Нобелівську премію». 1928 року в Нью-Йорку відбулася прем'єра першого звукового мультфільму «Пароплавчик Віллі» («Steamboat Willie») з улюбленим усіма героєм Міккі Маусом (на відео).
У 2000 році через кілька місяців після розлучення зі своєю дружиною Діандрою, з якою він прожив майже чверть століття, американський актор Майкл Дуглас одружився з валлійською актрисою Кетрін Зета-Джонс, молодшою за нього рівно на 25 років.
2003 року штат Массачусетс став першим штатом в Америці, у якому визнали шлюби між геями. 2005 року сенат США скасував обмежувальну зовнішньоторговельну поправку Джексона-Веніка для України.
18 листопада народилися французький публіцист і філософ П'єр Бейль, німецький композитор, диригент Карл фон Вебер, французький художник і винахідник, один із творців фотографії Луї Дагер, ірландський і британський лікар, учений, який відкрив синдром Дауна Джон Даун, шведський геолог, дослідник Арктики Нільс Норденшельд, визначний політичний діяч Галичини Кость Левицький, польський піаніст, композитор, громадський діяч Ігнацій Ян Падеревський, радянський льотчик Михайло Водоп’янов, американський фізик і хімік Георгій Кістяківський, американський вчений-соціолог, журналіст Джордж Геллап, німецький письменник Клаус Манн («Мефістофель»), радянський футболіст і тренер Костянтин Бєсков, американський астронавт Алан Шепард, радянський і російський кінорежисер, драматург, сценарист і поет Ельдар Рязанов («Карнавальна ніч», «Бережись автомобіля», «Іронія долі, або З легким паром» - уривок на відео, «Службовий роман»).
У цей день з’явилися на світ також американський негритянський співак Хенк Баллард, англійський актор і кінорежисер Девід Хеммінгс, французька співачка Аманда Лір, німецький рок-музикант, ударник групи «Scorpions» Герман Раребелл, російський і радянський співак та композитор Михайло Муромов («Яблоки на снегу», «Странная женщина»), грузинський футболіст Давид Кіпіані, англійська поп-співачка Кім Уайлд, радянський футболіст Сергій Горлукович, американський рок-музикант, гітарист групи «Metallica» Кірк Хемметт, данський футболіст Петер Шмейхель, американський кіноактор-комік Оуен Уїлсон ( «Школа виживання», «Зразковий самець», «Шанхайській полудень»), австралійська акторка і модель Пета Уїлсон, російський співак, соліст групи «Іванушки International» Олег Яковлєв (на фото), український футболіст Сергій Скаченко, український поет, журналіст Дмитро Лазуткін («Дахи», «Набиті травою священні корови»), українська письменниця, режисера Ірина Цілик («Післявчора»), український композитор, автор опер Георгій Майборода («Мілана», «Ярослав Мудрий», «Тарас Шевченко»).
У світі відзначають Міжнародний день відмови від куріння та Всесвітній день філософії.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus